Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Na początek: Gazowy czy sprężynowy? [150 - 200 zł]

Recommended Posts

Witam,

planuję rozpocząć przygodę z airsoftem.

Okulary, ochraniacze już mam.

Na strój planuję wydać max do 400 zł (+ 150 zł buty).

Wzrost: 180 cm, waga 70 kg.

Co najważniejsze - pierwsza, "prawdziwa" broń;

Jestem zainteresowany replikami: Beretty i Coltów 1911\A1.

Słyszałem dużo ciekawych opinii nt.:

Beretta M9 STTI

- Jeden nabój (CO2) podobno starcza na ok. 80 strzałów,

- Daje radę zimą

- do zabawy w budynku - chyba wystarczający

- Zasięg ok. 30 metrów

- Świetny - jako zastępczy (w przyszłości)

Jednak co mnie zesmuciło, to sztywny "BB" - wiecie, o co mi chodzi :)

Chciałbym, aby replika była bardzo zbliżona do oryginału, a nie chcę kupić kiczu, jak te za Colty za 49 zł.

Ale czy to możliwe w tym przedziale cenowym?

Ze sprężynowymi nie jest tak kolorowo, bo trzeba wydać więcej, co nie?

Jest tych modeli bardzo wiele na allegro. Sprawdzałem różne sklepy związane z militarią, ale na tle allegro często wychodzi drożej.

Jeżeli czegoś istotnego nie dopisałem - proszę, oświećcie mnie. Temat airsoftu jest w mojej głowie od 2 tygodni :) I teraz - jestem pewny, że w połączeniu z moim bzikiem i po części niespełnionym marzeniem (wojsko) mogę czuć się spełniony.

Pozdrawiam,

Bartek - żółtodziób.

• Replies 52
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

No cześć.

Troche mieszają Ci sie priorytety. Wydajesz 550zł na ubiór (400 na strój + 150 na buty), a na replike chcesz wydać 200. Lepiej wydać 400zł na replike (550 jeśli zrezygnujesz z butów), 200zł na strój.

Dodatkowo pistolet to fajna rzecz, ale jego skuteczność jest niewielka. Do budynku, jeśli inni również będą stosować pistolety, wystarczy. Gorzej jeśli ktoś wejdzie z repliką długą. Ty z pistoletem, prawdopodobnie mniejsza szybkostrzelność i mniejszy magazynek. On z repliką długą - prawdopodobnie przynajmniej 100 kulek w magazynku. W lesie to już w ogóle może być padaka.

Jeśli bardzo chcesz pistolet to kup pistolet (w wyborze modelu nie pomogę), ale myślę, że lepiej byłoby wziąć replikę broni długiej. Może jakieś poręczne MP5, G36 czy AKSU (M4 opłacają się od jakiś 700-800zł) - fajna, zgrabna rzecz do budynków (w razie potrzeby osłabić ją poprzez wymiane sprężyny) i do lasu też się nada.

Któraś z tanich M9 STTI na CO2 ma regulowany hopup. Niestety policz sobie, żeby skutecznie operować tylko pistoletem będziesz musiał kupić kilka magazynków, do tego dochodzą kapsuły. Zaraz się okaże, że koszt zakupu i używania przewyższa zakup np G5 od Galaxy.

Munduru szukaj z demobilu. Najtańsze są niemieckie. Jak ci nie pasuje to popatrz na brytyjskie i holenderskie. Możesz kupić nieużywany komplet nawet za cenę mniejszą niż 150zł. Do tego jak kupisz replikę elektryczną to na początek wystarczy ci magazynek hicap z zestawu (mieszczą typowo powiedzmy 250-500kulek). Mają swoje wady: kulki w nich grzechoczą i trzeba nakręcać ale jak ci mało amunicji to kupujesz jeszcze jeden taki i wkładasz do kieszeni. Dzięki temu nie potrzebujesz żadnego wyposażenia taktycznego (pasy, kamizelki, ładownice,...). To dokupisz z czasem jak cię ASG wciągnie.

http://allegro.pl/kjw-beretta-m9-vertec-co2-full-metal-gc0301-i5319535157.html

400 zł. Troszkę dużo, ale jaka jakość.

Tu już taniej:

http://www.taiwangun.com/replika-m9-vertec-full-metal-gas-blow-back-pistol-kjw

A nie daleko miejsca zamieszkania mam:

http://olx.pl/oferta/pistolet-co2-wiatrowka-baby-desert-eagle-4-5mm-umarex-magnum-research-CID767-ID8T20b.html#22d334d830

+ funkcjonuje u nas w Słupsku sklep: "Jarmix",

http://www.jarmix-militaria.pl/ gdzie Pani ekspedientka powiedziała mi, że rozsądne ceny zaczynają się od 500 zł i najlepiej kupić coś długiego na początek :)

Fajny jest ale nie jako jedyna replika. Doliczyć sobie jeszcze kilka magazynków chyba,że co chwilę będziesz robił przerwy, żeby naładować magazynek. Do tego nie będziesz miał szans z zębami ze względu na zasięg.

Edited by mareq

Opinie są różne; Niby KJW - a replika ponoć udana.

Jedyny problem to zawór (35-40 zł). Nowy magazynek na green gas - 70 zł, a na CO2 - 100 - 120 zł.

O czym jeszcze muszę pomyśleć jak będę zamawiał tą replikę? Jeden pojemnik green gas'u na ile wystarczy?

Jaki rodzaj kulek? Jak wygląda sprawa z konserwacją broni, aby służyła jak najdłużej?

Wiem, że na początek kupię tarcze i udam się do lasu, aby poćwiczyć :icon_smile:

Właśnie! Jakość wykonania, a cała jest z metalu (no prawie) :icon_smile:

Tak patrzę teraz - green gas - 1100 ml - 32 zł, a kapsuła (jedna) 2 złote oO Skąd takie przebicie?!

Chyba na początek kupię magazynek na CO2 - na dłuższą metę zaoszczędzę.

Edited by Bartek9405

Na ile wystarczy pojemnik? Nikt nie powie dokładnie, bo to zależy od repliki, gazu, szybkości strzelania i temperatury otoczenia. Kulki trzeba brać dobrej jakości - polecę od siebie G&G. Wagowo pewnie 0,2g, może 0,23g będą dobre.

Jak wyliczyłeś to przebicie między GG a CO2 skoro nie wiesz na ile nabić wystarcza butla?

Swoją drogą jak chcesz się bawić w ładowanie gazu podczas walki to w przypadku GG przydałaby się mniejsza butla, żeby łatwiej było ją gdzieś upchać.

Widzę, że mimo wszystko odrzucasz wizję zakupu karabinka. Zobaczysz, że prędzej czy później kupisz go, no chyba że będziesz strzelał tylko w ogródku do puszek.

Edited by mareq

Greengas:

Zalety:

- łatwo doładować nim magazynek

- można zastąpić go propanem, jeśli posiada się odpowiedni sprzęt (znacznie redukuje to koszty strzelania)

- jest bardziej popularny niż CO2

Wady:

- jest droższy od CO2 (mniej więcej o połowę)

- zbiorniki Greengasu zajmują dużo miejsca, są trudne w przenoszeniu (istnieje możliwość kupna mniejszego zbiornika na Greengas, np. w formie granatu)

- ma mniejszą wydajność niż CO2 (zwykle 20-100 strzałów w zależności od modelu)

CO2:

Zalety:

- łatwy w przenoszeniu

- tańszy niż Greengas

- ma większą wydajność niż Greengas (zwykle 50-200 strzałów w zależności od modelu)

Wady:

- wymiana kapsuły zajmuje więcej czasu niż dobicie magazynka Greengasem, a niekiedy wymaga użycia dodatkowych narzędzi

- jest mniej popularne niż Greengas

Już wszystko jasne. Rozmawiałem ze sklepem - nie mają takiej możliwości. Bd musiał zamówić replikę + magazynek.

Może napiszę prościej: samym pistoletem nie pograsz. AEG to podstawa.

I druga sprawa- jeśli zakładasz temat z prośbą o pomoc, to przeczytaj i przemyśl uzyskiwane odpowiedzi.

Ad meritum- najtańsze polecane elektryki to mp5 od galaxy albo różne g36, ale nawet pompką od agm pograsz więcej niż i skuteczniej niż którymkolwiek z wymienionych przez Ciebie pistoletów.

Mati86 - możesz mi napisać, co zepsuło się w replice?

Są egzemplarze, które wytrzymają 2 lata i są, które wytrzymają 6 tygodni? Full metal?

Nie wiem, czy 350 zł na replikę to mało, czy dużo.

Doceniam wcześniejsze odpowiedzi, ale nie chcę dużego kalibru, w dodatku elektryka.

Panowie - plan jest następujący:

Kupić krótką broń, trwałą, aby nauczyć się z niej strzelać.

Dlaczego trwałą? Żeby potem mieć ją na boczniaka.

Na początku określiłem, że interesują mnie modele beretty i coltów 1911; W związku z czym - liczyłem na Waszą pomoc w doborze takiej broni.

Długą - kupię później i wydam na nią więcej. Muszę mieć tylko pewność, że spodoba mi się takie spędzanie wolnego czasu (a jestem aktywny fizycznie - bieganie jest ok, ale za mało adrenaliny) : )

Szanuję Wasze odpowiedzi i na pewno wezmę je pod uwagę w niedalekiej przyszłości, serio.

Edited by Bartek9405

Skoro nie wiesz czy załapiesz bakcyla to albo galaxy, albo pompka agm'a, albo pojaw się na lokalnej strzelance jako obserwator... Gaziakiem spotęgujesz sobie koszty eksploatacji na samym starcie, a w przypadku taniego to dodatkowo stracisz mnóstwo nerwów .

Edited by Cleon

Pistoletem airsoftowym nie nauczysz się strzelać - nie ma się czego uczyć. TO ZABAWKA. Z obsługą poradzi sobie średnio ogarnięty 5 latek. Bierzesz do ręki, wkładasz magazynek (jeśli trzeba naciągasz) i pociągasz za spust. To nie broń palna, że trzeba kontrolować oddech itd. Co więcej, ze względu na słabe osiągi (gaziaki pistolety ustępują AEGom na każdym polu prócz lansu) jest spora szansa na to, że obrzydzisz sobie zabawę. Gazowy pistolet to replika broni bocznej i tylko to.

To tak jakbyś na wyścigi motocrossowe chciał wziąć choppera (potocznie Harleya), bo później będziesz mógł fajnie jeździć po szosach (mieć boczniaka). No będziesz, ale w crossie tym nie poszalejesz.