Kurt_von_Lope Posted June 15, 2015 Report Share Posted June 15, 2015 Mam nieszczelność między głowicą tłoka a cylindrem. Niezbyt chce kupować nową głowicę bo wydaję się cała. Nieszczelność nie jest jakaś wielka ale da się wcisnąć cały tłok mimo że zatykam wylot cylindra. Tłok wchodzi przy użyciu średniej siły. Jak mogę to uszczelnić ? A jeżeli trzeba coś kupić to gdzie to dostać ? Przepraszam dwa tematy mi się jakimś cudem stworzyły. Proszę o usunięcie jednego z nich. Jeszce raz przepraszam Quote Link to post Share on other sites
maciu Posted June 15, 2015 Report Share Posted June 15, 2015 (edited) Wymienić oring ewentualnie rozciągnąć: naciągasz na cylinder i polewasz gorąca wodą i potem myk do zamrażarki na chwile. Nasmarować i bedzie hulać. Edited June 15, 2015 by maciu Quote Link to post Share on other sites
Kurt_von_Lope Posted June 15, 2015 Author Report Share Posted June 15, 2015 A teraz drugie pytanie wciąż dotyczące szczelności a w sumie raczej dopasowania, Mając cylinder SHS musimy kupić głowicę tłoka SHS i to na 100 % będzie pasować czy trzeba się bawić i sprawdzanie co pasuje a co nie ? Oraz czy każda głowica tłoka pasuje do każdego tłoka. Quote Link to post Share on other sites
DEDKILLER Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 Głowice tłoka dzieli się na bore up i normalne bez borka , więc jak kupisz normalną to tylko kupujesz normalne , a jak bore.... Wielkości uszczelek są identyczne więc , nie wiem czy ma znaczenie dobieranie firmą itd. Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted June 16, 2015 Report Share Posted June 16, 2015 Większość głowic tłoka, tak jak głowic cylindra, ma w komplecie pasującą do niej uszczelkę, która na ogół spełnia swoją funkcję. Z dobieraniem zapasowych uszczelek to nie jest taka prosta sprawa, i bez wizyty w sklepie z dużym ich wyborem nie jest łatwo znaleźć coś co pasuje idealnie. Nie prowadzę profesjonalnego serwisu, ale wśród części które przewinęły się przez mój domowy warsztacik nie spotkałem głowicy nie pasującej do tłoka.Większość tłoków których używam to SHS. Głowice - przeróżne. Jedyne miejsce gdzie trzeba patrzeć na dopasowanie, to - jak pisał Deadkiller - czy mamy głowice i cylinder bore-up (czyli o powiększonej średnicy) czy nie (czyli standardowy) Wracając do Twojego pierwotnego pytania - możesz uszczelnić głowicę cylindra taśmą teflonową. Wyjmujesz ją z cylindra, zdejmujesz (bardzo ostrożnie) uszczelkę, nawijasz taśmę teflonową i na nią zakładasz uszczelkę. Usuwasz nadmiar taśmy - ma nie wystawać poza obrys ścian głowicy, by nie dostać się do samego cylindra i nie blokować drogi popychacza - i montujesz tak zmodyfikowaną głowicę w cylindrze. Jeśli nadal jest nieszczelne, to dokładasz więcej taśmy. Nie próbuj tylko tą metodą uszczelniać głowicy tłoka, bo nic dobrego z tego nie wyjdzie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts