raven3run Posted June 25, 2015 Report Share Posted June 25, 2015 Witam serdecznie, Wczoraj bawiłem się w wymiane głowicy tłoka. Cylinder stockowy, tłok shs ze stalowymi zebami, głowica cylindra wyciszona shs, Miałem zwykłą głowicę tłoka shsa, zakupiłem wyciszoną. Przykręciłem wyciszoną głowicę do tłoka, i zrobiłem test szczelnośći - niestety wyciszona głowica tłoka ma straszne nieszczelności... Próbowałem przekładać uszczelke z poprzedniej głowicy i to samo. Dodam, że poprzednia głowica tłoka doszczelnia się idealnie. Czy to wina oringa? Myślicie żeby popróbować z różnymi oringami? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 25, 2015 Report Share Posted June 25, 2015 TAK, popróbować... Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted June 25, 2015 Report Share Posted June 25, 2015 Niekoniecznie wina oringa. Możesz mieć zasyfione otwory wentylacyjne lub za małe. Poza tym te ciche, czy też Borki lubią się uszczelniać przy wyższej prędkości. Wszystko wychodzi na chrono. Quote Link to post Share on other sites
raven3run Posted June 25, 2015 Author Report Share Posted June 25, 2015 Zasyfione otwory odpadają bo to jest nówka, no nic przetestujemy na chrono jak wróci z naprawy i będziemy widzieć. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted June 25, 2015 Report Share Posted June 25, 2015 Pomierz sobie średnice jednej i drugiej, wymiary oringów... Zasyfione otworki mogą być szczególnie w nowych, bo syf poprodukcyjny mógł sobie tam wakacje zrobić. Rozciągnij jeszcze oring na cylindrze i wtedy sprawdzaj... A może wcześniej borka miałeś i teraz dużo za mała jest ta nowa głowica? Może i głupie pytanie, ale przecież nie wiemy co miałeś w środku... Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 25, 2015 Report Share Posted June 25, 2015 Rozciąganie oringa na cylindrze możesz sobie wsadzić miedzy Królewnę Śniegu i przygody Kubusia Puchatka... Skończcie już z tym mitem raz na zawsze! Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 25, 2015 Report Share Posted June 25, 2015 Nie no, do sprawdzenia to rozciąganie się jeszcze nadaje, gorzej natomiast jeśli pojawi się strzykawka i komuś przyjdzie do głowy to tak zostawić. Quote Link to post Share on other sites
raven3run Posted June 25, 2015 Author Report Share Posted June 25, 2015 Okazało się, że ta głowica tłoka ma jakąś wadę fabryczną... puszcza powietrze koło miejsca, w którym przykręca się ją z tłokiem. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 25, 2015 Report Share Posted June 25, 2015 Ale że jak?? Quote Link to post Share on other sites
BambiHero Posted January 14, 2017 Report Share Posted January 14, 2017 Wiem, że minęły już 2 lata, ale okazało się, że mam ten sam problem. Po nałożeniu taśmy teflonowej na śrubę i dla pewność woku gwinta pomiędzy tłokiem a głowicą problem nieszczelności został zażegnany. Osobiście używam nowszej wersji tej głowicy, podobno wykonanej w technologii CNC, ale znając życie to może być ta sama. Podejrzewam że są jakieś małe pęknięcia w głowicy przez które powietrze dociera do gwinta albo pod nią. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts