Kumkwat Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Witam! W weekend postrzelałem się z kolegą, pożyczonymi zabawkami. Nie powiem jest to świetna zabawa i planuję zakupić swój sprzęt. Ekipa do której chciałbym dołączyć używa maskowania Multicam, dlatego też w tym kamo planuję zakup tego co się da :) Dużo szperałem na necie i wiem, że chcę wydać więcej na replikę, aby później nie "bujać" się po serwisach. Budżet jaki chciałbym przeznaczyć na całość to ok 5tys. 1. Replika musi to być M4. Kolega zaproponował mi zestaw : - Replika M4 G&G https://jarmix-militaria.pl/repliki-asg/replika-karabinka-gc16-raider-l-no-marking-czarna?from=listing&campaign-id=14 - lufa precyzyjna KM Head https://jarmix-militaria.pl/lufy-precyzyjne/lufa-precyzyjna-km-head-6-04-365mm?from=listing&campaign-id=14 - Bateria ArmaTech 7,4V 1100mAh -Ładowarka IMAX B3 -Magazynki - Low Cap Dboy (nie mogę nigdzie znaleźć dostępnych) - 7 chyba starczy - 6 na kamizelce i 1 w replice. SUMA: 1079+245+49+30= 1403zł 2. Kamizelka: RedRiver Plate Carrier Multicam 3 szybkie ładownice RedRiver apteczka RedRiver Kieszeń cargo na dwa zamki Redriver 589+3*80+179+139 = 1150 3. Mundur spodnie SFU Next Helikon Camogrom + Bluza ACU Helikon Camogrom SUMA 150+140= 290 4. Buty Lowa Zephyr MID TF - 630zł 5. Nakolanniki ALta Multicam 120zł 7 Okulary ESS Crossbow bursztynowe 185 Co jeszcze będzie mi potrzebne? Całość wyjdzie mnie niecałe 4 tys, a budżet mam o wiele większy, Pistolet raczej odpada, gdyż zamierzam strzelać się tylko w lesie. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Co do pistoletu był niedawno temat na jego przydatności w lesie. Lepiej żebyś go miał. W lesie też są krótkie dystanse a w razie awarii repliki główniej nie musisz kończyć gry. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 (edited) Ja bym dał lepszą ładowarkę (np. Imaxa B6) - lepsza kontrola tego, co się dzieje z pakietem (choćby podgląd napięcia na każdej celi). Może ze szpeju coś na głowę? Jakiegoś boonie hata albo czapkę z daszkiem (nie wiem czego używają w ekipie której chcesz się strzelać). W ostateczności nawet hełm. Edited June 26, 2015 by hindus Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 I może replikę inną niż G&G. Zła niby nie jest, ale są lepsze. Zerknij sobie np. na G&P lub EA. I jeszcze gdybym ja wybierał, to oszczedziłbym na kamizelce, a wybrałbym jakiś lepszy mundur niż Helikon. Quote Link to post Share on other sites
Majkhel Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 (edited) rękawice - przydadzą Ci się mundur możesz kupić taniej - są oferty tu w Komisie i na Allegro. Chyba że wolisz nówki ze sklepu. low capy boyi na przykład tu: http://allegro.pl/me...5465415537.html powodzenia! Edited June 26, 2015 by Majkhel Quote Link to post Share on other sites
sledz Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 (edited) Bursztynowe okulary mogę przeszkadzać jak się ściemni. Tu masz w podobnej cenie 3 szybki do zmiany http://azteko.pl/bol...kit-p-8416.html Co do pistoletu to w podanym budżecie możesz spokojnie kupić elektrycznego Glocka CYMY za 180 zł, zawsze lepiej mieć niż nie mieć. Edited June 26, 2015 by sledz Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Warta rozważenia jest też replika m4 produkcji LCT. Bardzo dobrze spasowana, estetycznie wykonana z zewnątrz, z niezłego stopu. Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 (edited) To, że masz do wydania 5K nie znaczy, że musisz je w pełni wydać. Generalnie lepiej wpierw stwierdzić potrzebę czegoś na strzelance a następnie to kupić niż kupować rzeczy na zasadzie "na bank się przyda". Można stracić w ten sposób bardzo dużo pieniędzy na bardzo zbędne rzeczy, a po co. Co od emek: http://forum.wmasg.p...bor-ostateczny/ LiPole Turnigy Nano-Tech uchodzą za najlepsze do ASG. Są tanie. Ładowarka Redox Beta to niby to samo co Imax, a jest tańsza. Czy starczy czy nie to sprawa indywidualna. Mój kumpel biega z jednym midem 150K i bardzo, bardzo rzadko przeładowuje. Oczywiście wszystko zależy od stylu gry i charakteru imprez. Znowu poradzę powoli kupować coraz więcej magazynków w zależności od wystąpienia potrzeby. Awaryjny hicap zawsze się przyda na terminatora :icon_wink: Plejt do lasu to przerost formy nad treścią, już pasoszelki i/lub chestrigg będą lepszą (wygodniejszą) opcją. Idzie znaleźć tańszy szpej niż od Red River u czołowych polskich krawców, chyba również w MC. Worek zrzutowy się przyda. Rękawiczki to podstawa. Od siebie gorącą polecam szwajcarskie policyjne z kevlarem. Tanie, dobre i pancerne. Jest recka na portalu. Ochrona ząbków też się przyda jak ktoś lubi. Potrzebne na pewno nie, ale mnie bardzo bawi radio i granaty. Edited June 26, 2015 by Ryzbor Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 (edited) Śledz dobrze mówi, bursztynowe okulary są świetne na narty czy do auta, ale w cienistym lesie bardziej przeszkadzają niż pomagają. Sam w takich zaczynałem, i czym prędzej zmieniałem na bezbarwne. Oczywiście niektórzy takich używają, ale to pojedyncze jednostki. Większość biega w bezbarwnych lub przyciemnianych na szaro. Radio to dodatkowy zmysł. Większość używa Baofeng UV-5R - to tanie, dwuzakresowe, programowalne radyjko oferujące mniej więcej tyle co dwu-trzykrotnie droższe markowe odpowiedniki. Ja od 1,5 roku używam do niego fabrycznie dodanego headsetu i dość dobrze daje radę. O rękawicach napisano wszystko. O mundurze nic Ci nie powiem, bo z racji wzrostu mam bardzo ograniczony wybór i nie znam całości tematu. Co do kamizelki, plate carrier to wielka, na ogół niezbyt wygodna konstrukcja. W warunkach ASG dobrze sprawdzają się chest rigi lub pasoszelki. Ostatnio widziałem bardzo fajnie wykonane produkcji Tasmanian Tiger - ich jakość wykonania jest zdecydowanie lepsza od rodzimej produkcji MIWO. Jeśli masz kasę i chcesz coś hi-endowego to właśnie Tasmaniana mogę polecić. W końcu - replika. Moim zdaniem od razu warto wziąć dobrą, markową replikę, zmienić gumkę, założyć jakiś prosty mosfet, porządne kable, zrobić podkładkowanie i smarowanie w DOBRYM serwisie. Popytaj kumpli kto w okolicy dobrze serwisuje. O wyborze samej marki repliki poczytaj w poleconym już przez Ryzbora temacie, tematach o konkretnych replikach, pooglądaj fotki i zdecyduj sam. Tu niestety nie ma łatwej, jedynej słusznej drogi. Jeśli masz możliwość, nim zaczniesz wybierać konkretne modele, poskładaj się do replik kumpli z okolicy - jeden woli m16 z ciężkim, długim risem, drugi skrócone m4. Popatrz jaka konstrukcja Tobie się podoba. Oczywiście emki mają ten plus, że są do nich tony części i zamienników, ale po co generować zbędne koszty, jeśli można wcześniej przymierzyć się do kilku replik. Na koniec magazynki - ja mam złe doświadczenia z magazynkami od Boyi i Cymy, ale miałem ich w sumie tylko 4 i mogłem po prostu mieć pecha. Teraz używam midów King Armsa, tak jak cały mój team, i nigdy nie było z nimi problemów. Pamiętaj też o dobrych kulkach - nic tak nie psuje radości z gry, jak złe kulki tnące się w świetnych magazynkach Twojej nowej, idealnej repliki. Edited June 26, 2015 by Merrowing Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted June 26, 2015 Report Share Posted June 26, 2015 Replike ze stajni G&P. Akumulatory Turnigy Nano. Ładowarke kup dobrą raz na zawsze ale nie taką co kosztuje poniżej 150zł. Kamizelki nie kupuj. Pożycz od kogoś z ekipy. Przymierz. Pobiegaj. Przemyśl zakup. Reszta oporządzenia się skompletuje w trakcie Twojej przygody. Okulary ESS lub Bolle. Mundur to już Twoja sprawa. Pogadaj z chłopakami z ekipy co używają, poproś o dane itd, będziesz z nimi kompatybilnt. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts