Stoczek Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 Witam, Dostałem kolimator bez zatyczki na baterię. Niestety w zatyczce znajduje się także drugi biegun. Czy jest jakaś możliwość, aby zrobić taką zatyczkę z biegunem samemu? Kompletnie nie znam się na elektronice. Czy taki biegun ma specjalną budowę, czy jest to po prostu kawałek blaszki? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 Wrzuć foto. Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted June 30, 2015 Author Report Share Posted June 30, 2015 http://imageshack.com/a/img911/3739/TPMDZ1.jpg Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 Czy tam jest miejsce na baterię, czy zasilanie znajduje się gdzie indziej? Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted June 30, 2015 Author Report Share Posted June 30, 2015 Jest miejsce na baterię. Na zdjęciu widać - brązowe kółko. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 A co to za kolimator? Jakaś firma? Ogólnie mam wrażenie, że brakuje czegoś jeszcze, a nie tylko zaślepki... Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted June 30, 2015 Author Report Share Posted June 30, 2015 Kolimator 1x40 "Strzelec" Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted June 30, 2015 Report Share Posted June 30, 2015 To to nie jest brak klapki a w sumie całej kopułki... Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 1, 2015 Author Report Share Posted July 1, 2015 Uuuu, czyli raczej już go nie poużywam? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 1, 2015 Report Share Posted July 1, 2015 Nie no, powinno się dać, tylko trzeba sprawdzić biegunowość styków (który jest plusem, a który minusem zasilania) no i rozwiązanie może nie być tak estetyczne jak oryginalne. Pytanie brzmi, czy chce Ci się w to bawić. Mówiłeś, że nie znasz się na elektronice, więc musiałbyś komuś przekazać to do naprawy. Jeśli nikt znajomy nie zrobi Ci tego za symboliczną opłatę, to może się okazać, że naprawa będzie nieopłacalna. Trzeba się zastanowić i przekalkulować. Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 1, 2015 Author Report Share Posted July 1, 2015 Właśnie mam takiego kogoś. O estetyczność się nie martwię, byleby działało poprawnie. Chciałem tylko wiedzieć, czy się da i jest to osiągalne bez dokupowania specjalnych części. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 1, 2015 Report Share Posted July 1, 2015 (edited) Trzeba dokupić koszyk na baterię 2032 ( np. z http://allegro.pl/li...ing=koszyk 2032 ) lub ogarnąć inne zasilanie +3V i podłączyć go do istniejącej elektroniki. Nie wiem, czy w tym grzybku nie było też włącznika, jeśli tak, również trzeba go dorobić (np. na microswitchu on-off, są niewielkie, powinny dać radę). Edited July 1, 2015 by hindus Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 1, 2015 Author Report Share Posted July 1, 2015 Czyli w tym koszyku jest jeden biegun? A drugi? Czy już tam wszystko od razu jest i wystarczy to podłączyć i tyle? Bo nie rozumiem szczerze :) Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 1, 2015 Report Share Posted July 1, 2015 Jakby był jeden, to do niczego by to nie służyło ;) Koszyk ma wyprowadzenia, + oraz - które stanowią przedłużenie obu biegunów baterii. Trzeba to zamocować do istniejącej elektroniki wraz z ewentualnym włącznikiem. Tyle. Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 4, 2015 Author Report Share Posted July 4, 2015 (edited) Jeśli kupię taki koszyk to muszę go podłączyć pod tą płytkę, która jest na kolimatorze (płytkę widać na zdjęciu) i będzie działać? Tylko właśnie nie wiem jak to podłączyć, bo rozstawienie tych dwóch biegunów na kolimatorze i na koszyku jest różne. Trzebaby coś podorabiać, żeby się wpasowały? Chodzi mi o odległość plusa od minusa. http://allegro.pl/koszyk-na-baterie-1x-cr2032-cr2016-cr2025-katpoz-i4998365934.html Edited July 4, 2015 by Stoczek Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 6, 2015 Report Share Posted July 6, 2015 Tak, trzeba przylutować przewody. Najlepiej odkręć całą tą brązową płytkę i wepnij się bezpośrednio do przewodów, które są poprowadzone do widocznych tam styków. Następnie te przewody podłącz do analogicznych wyprowadzeń w nowym koszyku. Ale najlepiej, jakbyś zaniósł to do osoby, która się na tym zna - większa szansa, że niczego nie spalisz ;) Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 6, 2015 Author Report Share Posted July 6, 2015 Dzięki wielkie! ;) Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 10, 2015 Author Report Share Posted July 10, 2015 Niestety ta metoda nie działa. Koszyk podłączony i nic. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 10, 2015 Report Share Posted July 10, 2015 Dobrze podłączyłeś? Polaryzacja była sprawdzona? Quote Link to post Share on other sites
Stoczek Posted July 10, 2015 Author Report Share Posted July 10, 2015 Zajmował się tym gość, który się na tym zna, więc dobrze podłączone. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts