Toczu-Toczu Posted July 7, 2015 Report Share Posted July 7, 2015 Dzień dobry, niedawno zakupiłem replikę RK-10S, jednak zaistniał problem, lufa zewnętrzna nie siedzi dobrze w body tzn: powstał mały luz między body, a lufą co powoduje luz na jakieś 2-3 mm przy tłumiku płomienia względem poprawnego ułożenia, obkleiłem lufę taśmą, jednak dużo nie pomogło, macie jakieś pomysły? Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted July 7, 2015 Report Share Posted July 7, 2015 Dokręć imbus pod podstawą szczerbinki. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted July 7, 2015 Report Share Posted July 7, 2015 Wytnij prostokąt z puszki po piwie (albo jakiejkolwiek innej blaszki :P) i owiń go wokół lufy. U mnie trochę to pomogło w rk-01, zwłaszcza że przefrezowanie pod kołek jest na tyle głębokie, że lufa obracała się trochę wokół własnej osi. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted July 8, 2015 Report Share Posted July 8, 2015 Swego czasu rozwiązałem ten problem inaczej - luz skasowałem poprzez owinięcie tego kawałka lufy papierem "na wcisk" i zalaniu klejem cyjanoakrylowym po zamocowaniu w karabinku. Powstało całkiem wytrzymałe wypełnienie. Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted July 8, 2015 Report Share Posted July 8, 2015 Wklejanie blach z alu w obsade lufy pomaga tylko(aż?) w 50% przypadków. Na fotach poniżej poprawiona obsada RPK cymy - lufa w niej siedzi sztywno jak po viagrze, żadnych luzów. Jednak w AK-104 boja (RK-08S ) wklejanie blach niestety nie pomogło; frez na kołek ustalający lufę w obsadzie został wykonany zbyt głeboko. To jest te drugie 50% :icon_smile: Prawdopodobnie pozostaje jedynie wykonanie nowej lufy, ale w przypadku tego RK postaram się to jakoś rozwiązać. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted July 8, 2015 Report Share Posted July 8, 2015 Wklej lufę na stałe na jakąś żywicę. Nic tego nie ruszy... ty też :D Quote Link to post Share on other sites
Toczu-Toczu Posted July 8, 2015 Author Report Share Posted July 8, 2015 Jak coś to zespawam, postaram się dać ją do gunfrajera kupiłem ją niespełna miesiąc temu, a że jestem zielony to nie rozkminiłem od razu, dzięki ludziska za odezwe :D Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 8, 2015 Report Share Posted July 8, 2015 Wymiana obsady lufy na nową stalową oraz zmiana lufy na stalową. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted July 8, 2015 Report Share Posted July 8, 2015 Jednak w AK-104 boja (RK-08S ) wklejanie blach niestety nie pomogło; frez na kołek ustalający lufę w obsadzie został wykonany zbyt głeboko. To jest te drugie 50% :icon_smile: Prawdopodobnie pozostaje jedynie wykonanie nowej lufy, ale w przypadku tego RK postaram się to jakoś rozwiązać. Ano widzisz, bo u mnie było na tyle miejsca, że w przeciwieństwie do Ciebie, ja owinąłem blaszką cały ten fragment lufy. Więc jednocześnie spłyciło to frez pod kołek, co przełożyło się na mniejsze możliwości okręcania się lufy. Quote Link to post Share on other sites
Toczu-Toczu Posted July 13, 2015 Author Report Share Posted July 13, 2015 (edited) Okazało się że podczas wymieniania hop-up w gunfrajerze nie wkręcili mi z powrotem imbusa od podstawy muszki, gdzie mogę takiego kupić i jakiego dokładnie? Edited July 13, 2015 by Toczu-Toczu Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts