Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pomóżcie zielonemu snajperowi

Recommended Posts

Planuje rozpocząć swoja przygodę z ASG (grywałem uprzednio w Paintball), wiec jak każdemu świeżakowi także i mi urodziło się mnóstwo pytań. Przeczytałem tyle wątków na poniższe pytania ile tylko dałem radę, szlajałem się po zagranicznych forach, ogólnie szukałem informacji wszędzie gdzie się dało. To jednak nie rozwiało wszelkich wątpliwości (albo słabo szukałem :icon_wink: ). Chciałbym się dowiedzieć przede wszystkim, jak wygląda sprawa zabawy z taka snajperką, na która de facto się zapatruje :

http://gunfire.pl/pr...iem-czarna.html

Podają, że kulka ma 370 FPSów, co w sumie wg mnie i tego co przeczytałem nie jest jakąś wielka wartością (nie zabija przy strzale z 30 m?), więc chyba strzelać można by było bez większych oporów. Jak to się ma do zabawy taka repliką? Nie ukrywam, że napaliłem się na nią jak komornik na telewizor. Rajcuje mnie to strasznie, ALE... z tego co wyczytałem to zabawa w snajpera jest żadna, 99% internetu odradza to, przynajmniej na początek. Dlatego znalazłem sobie alternatywę, a konkretnie :

http://www.specshop....arbox_-_AR-006E

(Ktoś wypowie się na temat systemu BlowBack? Wyczytałem, że zamek zatrzymuje się w różnych pozycjach itp. Ktoś posiada? Jakieś za i przeciw?)

Lub :

http://gunfire.pl/pr...inka-CM003.html

(Jak sie ma 420 FPSów na strzelanki? Nigdy nie byłem na żadnej ASG, nie wiem czy są jakieś limity jak na paintball-u, oświećcie mnie)

Nie będę ukrywał, że kupuję oczami i nigdy tego nie miałem w rękach ani nawet nie widziałem w akcji. Niemniej jednak bardzo jestem otwarty na inne propozycje jeśli chodzi o repliki.

Jeżeli chodzi o okulary to zainteresowały mnie te :

http://armyworld.pl/...inal-Nowe-.html

Lub :

http://www.specshop....ysty_-_740-0005

Jeśli chodzi o resztę sprzętu to jako tako już sobie poradzę. Czyli podsumowując:

1. Jak ma się TA konkretna replika snajpy do gier? Czytałem, że często trzeba zwrócić uwagę na bezpieczeństwo ze względu na dużą ilość FPS, ale jeżeli chodzi o frajdę z gry, to czy często jest tak jak piszą, że oddaje się jeden strzał i w odpowiedzi jesteśmy zasypani gradem kulek z MP5?

2. Czy wobec powyższego snajperzy są bezużyteczni? Ciężko mi znaleźć jakieś plusy, może wypowie się jakiś snajper?

3. Jeżeli nie ta snajpa to który model tego G36C byłby lepszy, ew. jakieś wasze propozycje?(wybredny jestem, więc nie krzyczcie)

4. Jak jest z tymi FPSami na polach? Są jakieś limity, trzeba coś ustawiać itp?

5. Polecacie bardziej zwykłe okulary typu te ESS czy gogle lepiej się sprawdzą? Jeśli chodzi o gogle to martwi mnie jedynie ich parowanie i widoczność. Dorzuciłby ktoś jakiegoś linka do maski? Ciężko mi coś konkretnego i sprawdzonego znaleźć.

6. Poza ochroną twarzy nie muszę się już szczypać z resztą? Czy coś jeszcze jest wymagane/proponowane?

Ogólnie jeżeli chodzi o kwestie finansową, to replikę szukam tak do 2000. Reszta bez znaczenia, ile trzeba będzie tyle się wyda :icon_wink: Z góry dziękuję za pomoc.

1. Replika SW-02a jest cholernie ciężka i żeby snajperką rzeczywiście była to potrzeba naprawdę konkretnego tuningu.

2. Jeden strzał - jedno trafienie, a w czasie ostrej wymiany kulek jednego strzału snajpera się nie usłyszy, więc pozostaje się anonimowym, a fragi lecą.

3. Zależy od budżetu, ale na początek lepiej snajperki nie brać

4. Są limity, najczęściej (bardzo mnie krzywdzące) do 450fps można strzelać auto, a powyżej pojedynczo.

5.-

6. Ja nawet ochrony ryja nie noszę, tylko okulary ochronne, ale powiem ci że dobrej marki nakolanniki bardzo się przydają.

Kup sobie tanio jakiegoś AEG'a, pobaw się nim, zostaw sobie kasę na snajperkę. Jak ci się spodoba, nabierzesz trochę doświadczenia to dokup sobie snajperkę - i masz dwie pieczenie na jednym ogniu.

370FPS na snajperkę strasznie mało. Na tuning wydasz drugie tyle co na tą replikę. Limity są różne w zależności od grup/regionów. U nas na przykład na ogół wygląda to tak:

- CQB do 350FPS

- las full auto do 450FPS

- las semi do 666FPS

Skoro zaliczyłeś już PB to na początek kup sobie jakiś karabin szturmowy, Zasięgi będziesz miał dużo większe niż w PB. Jeśli nie odpuścisz snajperstwa to i tak ci się przyda, bo mając mocną snajperkę nie możesz strzelać poniżej 40-50m, żeby nie zrobić komuś krzywdy. Wtedy druga replika na plecach się przyda. Takie G36 jest lekkie i nie będzie zawadzać.

nie patrz się na blowbacki w elektrykach, bo to tylko wizualny bajer. Odrzutu daje tyle co nic a w trybie auto zamek pozostaje w przypadkowych pozycjach.

1. Nie ma sensu kupywać tego w twoim wypadku, tylko się zniechęcisz do tej zabawy.

2. Magiczne słowo snajperzy się pojawia, mam TM 330 fps (1 joule) dobrą preckę oraz gumkę i jest mega ale to nie jest snajperka bynajmniej w tej konfiguracji, najważniejsze by snajperka była celna i cicha i możesz się bawić bardzo fajnie, na ostatniej jebance dzięki właśnie temu że moja giwerka jest cicha i celna ludzie z przeciwnej drużyny sami do siebie strzelali bo myśleli że to wróg do nich strzela, i sami siebie kosili przy okazji ja też ich tam dziabałem ;p, z 20 m i powyżej jak gosciu strzela albo coś gada lub jest jakieś zamieszanie nie usłyszy mojego strzału ;) i to jest mega, no i trzeba to lubić i wczuć się w klimat, mi to się bardzo spodobało :D.

3. Kup sobie ARESA G36C naprawdę polecam, na dodatek ma możliwość szybkiej wymiany sprężyny.

4. Limit limitem najważniejsze mieć w głowie poukładane dobrze i nikomu się nic nie stanie, ale CQB wiadomo nie więcej niż 350 las bynajmniej ja preferuję do 550-600fps.

5.-

6.-

Co do snajperki moi przedmówcy już chyba wyczerpali temat.

Gogle które wybrałeś były niedawno recenzowane na głównej stronie WMASG i wypadły bardzo pozytywnie. Sam ich używam już dość długo i jestem zadowolony.

Polecam jeszcze maskę siatkową na twarz - albo dużą, kryjącą uszy (bodaj v3 się taka nazywa), albo mniejszą ale z dwoma paskami, połączonymi gumą.

Bierz gietę od Aresa, według mnie to najlepsza gieta na rynku. Posiada system szybkiej wymiany sprężyny, więc w minutę możesz przejść do budynku z mniejszą liczbą fps tak, by nikomu nie zrobić krzywdy. Dodatkowo ma blowback, co jednak jest miłym dodatkiem. Nie posiada za to klasycznych styków, co sprawia, że nie mają się one jak zwęglić (tak czy siak, warto zainwestować w mosfet, bo daje na prawdę niezłego kopa).