kaper1 Posted October 2, 2015 Report Share Posted October 2, 2015 Witam Posiadam w/w ładowarkę i baterię NIMH 2300mAh. Tą ładowarka ładowałem baterię którą mam od nowości z 5-6 razy i było ok ( przy ustawieniach ładowania 0,2A ładowała sie nawet pół dnia) Od wczoraj po 2 miesiącach niebytu na ASG chciałem naładować batke tą ładowarką w trybie auto i podczas ładowania po ok 20 min wyskoczyło FULL. Ze względu na fakt że na następny dzień miałem manewry to przez noc naładowałem batke ładowarką sieciową ( na sztywno) i batka przez 4-5h działała w replice wyśmienicie. Po normalnym rozładowaniu w replice probowałem nałodować batkę poprzez ładowarkę i problem z krótkim ładowanie sie powtarza. Czy możecie mi podpowiedzieć co jest grane? Czy ładowarka sie zepsuła czy batka sie kończy czy może ustawienia w ładowarce są nie halo? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 2, 2015 Report Share Posted October 2, 2015 Ładujesz w dalszym ciągu na auto? Quote Link to post Share on other sites
kaper1 Posted October 3, 2015 Author Report Share Posted October 3, 2015 Szczerze to nie ładuje imaxem tylko zwykla ladowarka sieciowa bo straciłem juz cierpliwosc a na manualu to nie wiem jaka jest scieżka ustawień Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 3, 2015 Report Share Posted October 3, 2015 To przeczytaj instrukcję i ładuj tak z 0,3A to powinno być dobrze. Quote Link to post Share on other sites
kaper1 Posted October 3, 2015 Author Report Share Posted October 3, 2015 Tzn ustawic na manual z pradem ladowania 0.3A i to wszystko? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 3, 2015 Report Share Posted October 3, 2015 Gówniane batki Ni-MH z tego co zauważyłem głupieją przy ładowaniu większymi prądami - sprawdź, może będzie dobrze. Quote Link to post Share on other sites
kaper1 Posted October 3, 2015 Author Report Share Posted October 3, 2015 batka to 8 fields wiec chyba taka najgorsza to nie jest Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted October 3, 2015 Report Share Posted October 3, 2015 Kup coś porządnego ze sklepu modelarskiego. Najlepiej niech to będzie lipo, skoro masz ładowarkę, która sobie z nią poradzi. Quote Link to post Share on other sites
hagark Posted October 3, 2015 Report Share Posted October 3, 2015 Przede wszystkim ładuj małym prądem w trybie rozładuj-ładuj. Wtedy nawet stockowe NiMh naprawdę długo pożyje. Moja stockowa batka od JG po 4 latach nadal trzyma 1100 mAh własnie na imaxie. Quote Link to post Share on other sites
Giermen Posted October 16, 2015 Report Share Posted October 16, 2015 Witam, ja mam batkę NiMH 9.6 1100mah Kupiłem ładowarkę b6, włączyłem cykl rozł. - ład. Rozładowywanie 0,4 (do 8,0v) Ładowanie 0,5 (na auto) co by te delta peak dobrze zadziałał W limitach temp max 35 czas max ustawiłem według wzoru z instrukcji (180 min) max poziom naładowania na 1350 Ustawiłem by ładowarka wykonała operacje 3 razy przez noc. No i po ostatnim cyklu wyświetliło mi "Dchg 799 Chg 1091" Jak mam to zrozumieć? Jeśli po pierwszych dwóch cyklach bateria była naładowana do pełna a później rozładowana o 799, to jakim cudem ładowarka dała rade doładować 1091? Mam też lipo, mam nadzieje że ładowanie go będzie mniej skomplikowane, ogarnięcie nimha zajęło mi 2 godziny przeczesywania internetu (gdzie przy okazji co temat to sprzeczne informacje) to jeszcze wychodzą takie cyrki. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
mati-pie Posted October 16, 2015 Report Share Posted October 16, 2015 O ile lipo tą ładowarką ładuje się banalnie, to z nimh też miałem problem bo nie wiem jak wydłużyć maksymalny czas ładowania :D Z doświadczenia wiem że nie ma co się bawić w formatowanie nimh. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts