groszekoki Posted January 6, 2016 Author Report Share Posted January 6, 2016 Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie odnośnie zakupów. Jaki dokupić sobie od razu bezpiecznik? 25A czy 30A? Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted January 6, 2016 Report Share Posted January 6, 2016 (edited) Bezpiecznik to się wywala w cholerę i montuje mosfet. Co do podkładkowania, to masz całkiem ciekawy filmik. Jeżeli temat Cię zaciekawi, to wpisz na yt frazę typu: "gearbox shimming" i znajdziesz tego więcej. Edited January 6, 2016 by EndeBeats Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted January 6, 2016 Author Report Share Posted January 6, 2016 Obejrzałem filmik i kilka innych - już wiem o co chodzi :) Warto skorygować położenie zębatek, różnica jest ogromna. Dzięki za podrzucony materiał :) Pytanie tylko, czy nawet jeśli sklep zaingeruje w GB to czy replika nie utraci gwarancji? Quote Link to post Share on other sites
kacper1197 Posted January 6, 2016 Report Share Posted January 6, 2016 Nie utraci, to właśnie sklep daje ci tą gwarancję Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted January 7, 2016 Author Report Share Posted January 7, 2016 Replika zamówiona :) Co do wypodkładkowania GB, wątpię aby to zrobili. Rozmawiałem z ich serwisem i twierdzą, że te GB są dobrze wypodkładkowane i nie trzeba grzebać, a jeśli coś padnie to zawsze można wysłać na gwarancję i wymieniają na nowy.. Także pozostaje im wymiana gumki i mam nadzieję zmiana smarów. Warto byłoby dopisać taką informację w poradnikach dla początkujących, dotyczących przeglądów zerowych, wymiany smarów i wypodkładkowaniu GB. W jakimś poradniku było napisane o wymianie smarów, ale nie pamiętam czy tu na forum, czy gdzieś indziej. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted January 7, 2016 Report Share Posted January 7, 2016 Nie dziwię się serwisantom. Wymiana gumki HU to kilka minut roboty, a żeby wymienić smary, albo wypodkładkować trzeba cały gearbox wyjąć, rozłożyć, wyczyścić i poskładać na nowo. Śmiało możesz strzelać się bez tych zabiegów, zrobione nieumiejętnie, albo na szybko dadzą więcej szkody niż pożytku. Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted January 7, 2016 Author Report Share Posted January 7, 2016 Ważne żeby dotarła cała i sprawna :) Muszę przyznać, że wrażenia związane z rozpoczynaniem swojej przygody w ASG są naprawdę imponujące :) Oby tak się utrzymało przez długi czas. Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted January 13, 2016 Report Share Posted January 13, 2016 Cześć! Ja również jestem nowy, dlatego pragnę powitać wszystkich forumowiczów. I tak samo jak Ty dysponuję identycznym budżetem. Więc czytając Twój temat, czuję się, jakbym założył własny. Dlatego, jakbym zadał tutaj jakieś pytania to proszę mi wybaczyć i nie traktować tego "oddzielnie". Myślę, że nie zmieścisz się w 100zł z akcesoriami poza repliką. Każdy ma inne priorytety. Moim nie jest replika, a bezpieczeństwo (replikę zawsze można ulepszyć lub z czasem wymienić na lepszą, a zdrowia NIE). Dlatego radziłbym Ci zainwestować w ochronę oczu, kolan i stóp. Oczy, to wiadomo. Chociaż ja byłem ostatnio w Cytadeli i tam mi Pan polecał Bolle, na które się skuszę. Kolana? Może teraz wydawać się nam, że na kolana ochrony nie potrzeba, ale za 10-20 lat będziemy tego żałować. A stóp też szkoda skręcić, gdy nie mamy obuwia powyżej kostki oraz szkoda, żeby miało coś nam się w nie od spodu wbić. Od listopada czytam, szperam i szukam informacji na temat ASG, żeby niepotrzebnie ludziom doświadczonym truć głowę. Wszystko sobie powoli zbieram, kompletuję i odkładam pieniądze. Ja się nie spieszę, 2-3 miesiące mnie nie zbawią, więc ja to robię powoli z rozwagą. Ale to moje subiektywne zdanie. Powodzenia! :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted January 15, 2016 Author Report Share Posted January 15, 2016 Kolejne rzeczy do ekwipunku zamówione :) To może po kolei co już zamówiłem - może komuś się przyda? Rk-01W - w promocji za 505,04 zł http://www.taiwangun.com/karabiny-szturmowe-aeg-2/rk-01w-real-wood-boyi?from=listing&campaign-id=14 gumka HopUp przezroczysta Guarder 21,16 zł http://www.taiwangun.com/gumki-hop-up-2/gumka-hop-up-silikonowa-guarder?from=listing&campaign-id=14 bluza Flecktarn 25 zł http://armyworld.pl/product-pol-2-Bluza-Wojskowa-Flecktarn-Bundeswehr-BW-ASG-Paintball-Oryginal-Demobil.html parka Flecktarn 55 zł http://armyworld.pl/product-pol-51-Kurtka-Wojskowa-Parka-Bundeswehr-Flecktarn-Oryginal-Nowa.html spodnie na szelkach Flecktarn 45 zł http://armyworld.pl/product-pol-79-Spodnie-Przeciwdeszczowe-Gore-tex-Bundeswehr-Na-Szelkach-Flecktarn-Oryginal-Demobil.html ocieplacz do ww. spodni 19 zł http://armyworld.pl/product-pol-404-Ocieplacz-Pod-Spodnie-Wojskowe-Podpinka-Pod-Goretex-Oddychajaca-Bundeswehr-Nowy.html chusta trójkątna holenderska 6 zł http://armyworld.pl/product-pol-2220-Chusta-Wojskowa-Holenderska-Trojkatna-DPM-Woodland-Oryginal-Nowa-.html szalkokominiarka WP 5 zł http://armyworld.pl/product-pol-2281-Szalokominiarka-Wojska-Polskiego-Oliv-Oryginal-Uzywana.html gogle ochronne Bolle Pilot 53 zł http://allegro.pl/gogle-ochronne-bolle-pilot-psi-bezbarwne-wentylowa-i5910488320.html Z goglami się udało, bo najtańsze widziałem po 73 zł, a tu proszę taka okazja :) Jeśli ktoś będzie jeszcze takich szukał to kupiłem je u użytkownika promocjabhp http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=5502244 Jak na razie już trochę wydałem, bo do wszystkiego trzeba doliczyć koszty wysyłki - myślę, że dobre 40-50 zł. Łącznie ok 784,20 zł. Do tego w najbliższym czasie dokupię hełm typu fast w cenie 40 zł (używany). Myślę, że taki szpej na początek w zupełności mi wystarczy :) Jeśli chodzi o buty, to na razie posłużą mi Nike Mandara - czyli zwykłe zimówki o grubej podeszwie. Zastanawiam się tylko nad ich przemalowaniem na ciemny kolor, aby nie świecić butami. Są specjalne spraye kolorujące do butów. Z czasem będzie trzeba pomyśleć o jakimś pasku, ew. pasoszelkach. Polecacie pasoszelki Bundeswehry? Wypadają najtaniej, a nie wydaje mi się, aby czegoś im brakowało? Przynajmniej dla początkującego. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 Lepiej napisać do jakiegoś krawca, czy Ci nie uszyje. Mi Guziec pas i szelki uszył w niskiej cenie. W 200 zł się zmieścisz. Potem tylko ładownice na magi. Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted January 15, 2016 Author Report Share Posted January 15, 2016 Na armyworld pasoszelki z ładownicami są za 40 zł :) ale niestety tylko 95cm pas, czyli o jakieś 20 cm za małe dla mnie :D Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 Przepłaciłeś trochę za te flecktarny. Mi sie udało kupić spodnie+bluzę za 30zł i jeszcze niektórzy mówili, że jeszcze taniej mogłem znaleźć. A co do szelek taktycznych, to ja kupiłem takie jak niżej(podobno dużo osób od nich zaczyna) i kosztują grosze. Ciekawe co one będą warte i jak sprawią się w praktyce. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 Tyle, że ten Pattern 88 (dobry numer) ma "takie o" ładownice na te od kałacha. A przynajmniej według mnie. Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted January 15, 2016 Report Share Posted January 15, 2016 Wadą patterna jest to, że nie do końca wiadomo do czego są te kieszenie. Niby jest miejsce na wszystko, ale żeby jakoś rozsądnie magi przenosić to niestety nie tak łatwo. Mimo to, czasy gdy w nim biegałem wspominam bardzo dobrze. Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted January 16, 2016 Author Report Share Posted January 16, 2016 Flecktarny drogo, bo są to prawie maksymalne rozmiary :) po za tym tylko tam znalazłem coś na siebie. Oczywiście można taniej, ale są to małe rozmiary. Gdzie takową kamizelkę zakupiłeś? I co ważne - za ile? Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 Flecktarny drogo, bo są to prawie maksymalne rozmiary :icon_smile: po za tym tylko tam znalazłem coś na siebie. Oczywiście można taniej, ale są to małe rozmiary. Ja kupiłem na 182cm wzrostu, więc ani nie jestem niski, ani wysoki, taki wzrost często spotykany, więc i z ubraniami nie ma problemu :icon_biggrin: Gdzie takową kamizelkę zakupiłeś? I co ważne - za ile? Całą z wyposażeniem widocznym na zdjęciu kupiłem za 60zł z "second hand' na grupie "ogólnopolska giełda ASG" na facebooku. Nie mam zielonego pojęcia ile kosztuje taka nowa. Poszperaj po ogłoszeniach oraz komisie tutaj na portalu, ludzie często takich rzeczy się pozbywają :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
kacper1197 Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 Nie miałem z nią kontaktu ale słyszałem dużo negatywnych opinii. Ja wolałem kupić kamizelkę flc i powoli obwieszać ładownicami i innymi kieszeniami. Quote Link to post Share on other sites
groszekoki Posted January 17, 2016 Author Report Share Posted January 17, 2016 Jnder B, piszac o rozmiarach mialem bardziej na mysli objetosc klatki i bioder ;) majac w klatce 112 i 114 w biodrach mialem problem ze znalezieniem mundurow w moim rozmiarze. Wysłane z mojego SM-A300FU przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted January 19, 2016 Report Share Posted January 19, 2016 Nie miałem z nią kontaktu ale słyszałem dużo negatywnych opinii. Ja wolałem kupić kamizelkę flc i powoli obwieszać ładownicami i innymi kieszeniami. Ja słyszałem dużo mieszanych opinii. Wiem tylko, że dobra na początek. Też chciałem zrobić w ten sposób co Ty, czyli kupić zwykłę kamizelkę flc i powoli obwieszać ładownicami, tylko ja się nie znam dobrze na tych bajerach i nie wiedziałem co do czego służy. No i też jest prawdopodobieństwo, że zapłaciłbym za to więcej :icon_confused3: Jnder B, piszac o rozmiarach mialem bardziej na mysli objetosc klatki i bioder :icon_wink: majac w klatce 112 i 114 w biodrach mialem problem ze znalezieniem mundurow w moim rozmiarze. No chyba, że tak :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
kacper1197 Posted January 19, 2016 Report Share Posted January 19, 2016 Samodzielne obwieszenie kamizelki sprzętem jest droższe, ale bardziej uniwersalne. Poza tym zawsze można sprzedać niepotrzebny element. Tak naprawdę przydaje się tylko ładownica/dwie, torba zrzutowa i kieszeń na pierdoły. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted January 19, 2016 Report Share Posted January 19, 2016 (edited) To co i w jakiej ilości się przydaje to sprawa indywidualna i względna. Ładownice są w różnych rozmiarach i gabarytach oraz różne rzeczy się w nich nosi. Moja rada jest taka, jeśli nie możesz podjąć decyzji co konkretnie kupić na molla, to zacznij od odpowiedniej ilości ładownic na posiadane magazynki (polecam szerokie, acz niegłębokie jednorzędówki, da się w nich pacnąć na ziemię) + cargo na szpargały i ewentualnie zrzut magów jeśli będzie ich niedużo. Inaczej, jak kolega pisał, warto zaopatrzyć się jeszcze w worek na zrzut ;) Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Edited January 19, 2016 by Emcet Quote Link to post Share on other sites
marcin_d Posted January 21, 2016 Report Share Posted January 21, 2016 spodnie na szelkach Flecktarn 45 zł http://armyworld.pl/...al-Demobil.html Z czasem będzie trzeba pomyśleć o jakimś pasku, ew. pasoszelkach. Polecacie pasoszelki Bundeswehry? Wypadają najtaniej, a nie wydaje mi się, aby czegoś im brakowało? Przynajmniej dla początkującego. Te spodnie to goretex, raczej do samodzielnego noszenia zimą się nie nadają, w lato się zaś ugotujesz. Niektórzy pasoszelki chwalą, to już sprawa dość indywidualna, najlepiej założyć różne rzeczy i zobaczyć jak się czujesz. Nie mniej istotne jest co chcesz w oporządzeniu przenosić i czy chcesz się chociaż minimalnie stylizować na jakąś armię czy multi-kulti. Quote Link to post Share on other sites
sledz Posted January 22, 2016 Report Share Posted January 22, 2016 (edited) Niektórzy pasoszelki chwalą, to już sprawa dość indywidualna, najlepiej założyć różne rzeczy i zobaczyć jak się czujesz. Nie mniej istotne jest co chcesz w oporządzeniu przenosić i czy chcesz się chociaż minimalnie stylizować na jakąś armię czy multi-kulti. Po sprawdzeniu różnych rozwiązań - Pattern 83, LBV, UTG, pasoszelki w różnych konfiguracjach doszedłem do wniosku że optymalnym rozwiązaniem na weekendową strzelankę jest chest z 4-6 magazynkami (u mnie po 60 kulek), pół litra wody, radio, cargo na pierdoły i zrzut. Cała reszta na respie, na upały dodatkowo camel. Kup brytyjski chest na allegro za 80 zł, zmieścisz tam wszystko czego potrzebujesz a jak będziesz już wiedział co chcesz nosić a czego nie to sprzedasz go za takie same pieniądze i skonfigurujesz sobie modułowy pod konkretny sprzęt. Edited January 22, 2016 by sledz Quote Link to post Share on other sites
Under B Posted January 22, 2016 Report Share Posted January 22, 2016 Czyli mówicie, że trochę zalepiłem z tym patternem 88 czy 83 (nie wiem jaka to numerlogoia)? Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted January 22, 2016 Report Share Posted January 22, 2016 Są gusta i guściki. Ja dobrze wspominam bieganie w patternie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts