Ślepak Posted January 10, 2016 Report Share Posted January 10, 2016 Witam. Posiadam w swojej RK-01 preclufe 300mm Tornado, a że wymieniłem rumcajsa na inną końcówkę płomienia i... wystaje mi z niej lufa wewnętrzna. :/ Może z pół milimetra. Czy nic się nie stanie jak ją poprostu skrócę kątówką? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted January 10, 2016 Report Share Posted January 10, 2016 Możesz zniekształnić lufę i skiepścić średnicę. Na pewno do zrobienia będzie nowa korona, bo to stabilizuje kulkę rozprowadzając powietrze na wylocie. Ale tak, w każdym razie można. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted January 10, 2016 Author Report Share Posted January 10, 2016 Hm. A jest jakiś sposób, by nie uszkodzić lufy? :/ Quote Link to post Share on other sites
trol3gs12 Posted January 10, 2016 Report Share Posted January 10, 2016 potrzebna ci bedzie tokarka a raczej w domu jej nie masz kolega skracał lufe pdi i wyszło mu idealnie bez zadych zniekształcen Quote Link to post Share on other sites
Ślepy68 Posted January 10, 2016 Report Share Posted January 10, 2016 Po nie do końca satysfakcjonującej próbie skrócenia mosiężnej lufy stockowej (w imadle, gumówką, a jakże), lufę z utwardzanego aluminium dałem do skrócenia tokarzowi, który stoczył (nie przeciął) ją do wymaganego rozmiaru, a następnie wyprofilował wylot czyli koronę, jak napisał Emcet. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted January 10, 2016 Author Report Share Posted January 10, 2016 No cóż. To chyba muszę z taką latać, wszak to tylko pół centymetra, albo znaleźć inną lufę. Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted January 10, 2016 Report Share Posted January 10, 2016 Proponuję przedłużkę lufy zew. długości np 2cm. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted January 10, 2016 Report Share Posted January 10, 2016 Ewentualnie możesz użyć obcinaka do rur miedzianych - do dostania w markecie budowlanym czy sklepie sanitarnym - jak coś to idziesz z rurką do takowego i obcinasz, ale powiedz obsłudze, że wchodzisz ze swoją rurką. Kornę lufy możesz zrobić końcówką takiego narzędzia do ogradowywania lub odpowiednio większym wiertłem, ale tutaj trzeba mieć wprawę i wyczucie. Jeżeli jednak masz pod końcówką lufy wystarczająco gwintu to daj tam podkładkę, która ma te 5 - 6 mm. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted January 10, 2016 Author Report Share Posted January 10, 2016 Wojtekk8, ten drugi sposób z podkładką jest ciekawszy i chyba będę musiał takowej poszukać w garażu. :) Dzięki za pomysły i rady. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts