soldium Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 Czołgiem! Dosyć nietypowe parametry do dość typowego pytania. Czytałem sobie o lunetach trochę i zamiast wyklarować sytuację , w moim wypadku jest tylko więcej pytań. Najważniejsza kwestia : Jestem osobą o naprawdę dużej wadzie wzroku. Pod goglami noszę dość mocne okulary i mam wszczepy w oczach co utrudnia używanie optyki. Toru lotu kulki nie widzę. Chcę dobrać lunetę na moje aksu , nie za dużą o okularze wyjściowym najlepiej 35mm i wzwyż. Na deklu mam szynę więc jest troszkę więcej miejsca niż w wypadku jaskółki. Chciał bym , by nie była to zbyt duża luneta - coś wielkości ACOG lub większe - możliwe ze zmiennym zoomem ale to nie jest konieczne. Nie chciał bym kupić jakiejś chińszczyzny albo czegoś co po prostu się nie nadaje do użytku. Podświetlenie krzyża to sprawa drugiego sortu chociaż mile widziane. Rozważałem lunety od delta otpics ale "mniejsze" modele są dość drogie. ACM i inne chinalandie to tak lepiej nie. co do THETY ... no cóż sam nie wiem. Ew. co z optyką bushnella? Budżet to 400-500 zł (może być ciut powyżej) Pozdrawiam Sold. Quote Link to post Share on other sites
trol3gs12 Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 400zł na optykę to trochę mało zwłaszcza ze odrzucasz acm itp Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 Sprawa jet prosta jeśli delta optical seria Classic jest droga a nie chcesz acm to masz kłopot. Quote Link to post Share on other sites
soldium Posted February 2, 2016 Author Report Share Posted February 2, 2016 (edited) Hmmm... No na optykę tak jak na ochronę tego co mi z oczu zostało szczędzić nie będę do 700-800zł? edytka : http://deltaoptical....4x24,d3454.html (mały okular wyjściowy ale za to wielkość dobra) http://deltaoptical....2x42,d2754.html (nadal mały okular ale parametry mi bardziej pasują) Zależy mi na wytypowani jak najszerszej gamy lunet żeby dobrać najlepiej pasującą do preferencji. Edited February 2, 2016 by soldium Quote Link to post Share on other sites
trol3gs12 Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 zastanów sie jeszcze raz jaką lunetę chcesz.Najpierw piszesz że chcesz coś małego jak acog a teraz wstawiasz takie 'wiosło' Quote Link to post Share on other sites
soldium Posted February 2, 2016 Author Report Share Posted February 2, 2016 Sugeruję się podpowiedzą samaela , lunetka Nr 1 nie należy do kategorii wioseł Podsumowując jeszcze raz ;W miarę mała , możliwe zmienny zoom i podświetlenie. Nie chińska , do 800 zł Quote Link to post Share on other sites
Alanos Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 Delta optical classic na aksu wygląda okej, sprawdzone organoleptycznie. Jak doda się tłumik dla przedłużenia optycznie repliki, jeszcze lepiej. Quote Link to post Share on other sites
trol3gs12 Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 piszesz wyżej ze używasz gogli,jesteś pewien że da sie celować prze gogle i lunetę? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 piszesz wyżej ze używasz gogli,jesteś pewien że da sie celować prze gogle i lunete? A Ty przy celowaniu poprzez lunetę przykładasz do niej oko? Quote Link to post Share on other sites
trol3gs12 Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 nie,ja używam okularów Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 Co to ma do rzeczy? Przez lunetę patrzy się z pewnej odległości, nie ma chyba tak wielkich gogli, by wykluczały użycie optyki. Quote Link to post Share on other sites
soldium Posted February 2, 2016 Author Report Share Posted February 2, 2016 Można. Miałem okazję pobiegać z AI.AW z optyką delty i bardzo przyjemnie to działało. Bardzo mi to pomagało podczas starć na większe zasięgi niż 40m Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 Podpowiedź ta mniejsza to luneta biegowa, nie ma 1 a raczej coś w stylu 1,25x jako minimalna nastawa. Luneta biegowa będzie dobra do asg. Mam powiedzmy zdrowy wzrok, nie wczuję się w twoją wadę, więc proponuję podjechać do jakiegoś sklepu myśliwskiego z celownikami optycznymi i popatrzeć się przez optykę i ocenić czy jest dobra dla Ciebie. Od siebie polecę delta optical classic i vortexa. Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted February 2, 2016 Report Share Posted February 2, 2016 (edited) Jeżeli zdecydowałbyś się na lunetę biegową to weź też pod uwagę PWS. Ponoć te biegowe wybitnie im się udały, zbierają naprawdę dobre opinie np. na forach dla myśliwych. Sam też przez nią patrzyłem i dla mnie bomba, ale ze mnie żaden autorytet, bo wcześniej jedyny kontakt jaki miałem z lunetą biegową to już bardziej airsoftowy Visionking, który z reszta też przypadł mi do gustu. Edited February 2, 2016 by MiKorn Quote Link to post Share on other sites
CezaryR Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 dozbieraj do 1000 (około) i kup Sagittarius-a bądź WEAVERA NA pewno się nie zawiedziesz jezeli sprawdzisz żrenice wejściwą do oka.A to link do takich dobrych lunet bo z wada złej nie wolno kupować bo będzie tylko gorzej. https://www.astrozakupy.pl/lunety-celownicze/1/251/?category=251&producer=35 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts