SCRUBBY Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Cześć, Jako nowicjusz w tematyce ASG na forum przedstawię się w kliku słowach. Mieszkam w mazowieckim pod Sochaczewem, mam już swoje latka L lecz mimo to aktywnie spędzam czas. Jestem triathlonistą, maratończykiem , wspinaczem skałkowym i górskim. Obserwuję już od dłuższego czasu rynek ASG i drużyny polowe z moich okolic. Stwierdziłem także, że nadszedł dzień wejścia w ASG a raczej przejścia z dawno uprawianego PB (Rembertów / Sulejówek pozdrawiam prze-serdecznie) . Zanim się podpytam o kilka spraw, to najpierw podzielę się z innymi Kolegami i Koleżankami kilkoma spostrzeżeniami wyniesionymi z moich lat młodzieńczych i leśnych zabaw militarnych J Jak każdy z nas lubimy ciuchy i zabawki. Co do ciuchów, to od wielu już lat w domu i obejściu używam odzieży Helikon-Tex i nigdy się na niej nie zawiodłem. Problemem jest tylko ich długowieczność. Moje spodnie BDU Metro Urban z RipStopu użytkuje 5 lat i nie nadal nie mogę ich sciurać. Używane zimą do prac i do człapania po Puszczy Kampinoskiej do foto-polowań nadal dają radę J. Softshell Gunfighter … równie stary, bardzo dobrze się trzyma. Tylko buty… Tutaj nie ma litości! Nie pasują mi żadne wojskowe trzewiki, bo od wielu już lat łażę po górach i nie widzę swej przyszłości w ASG w obuwiu innym niż biegowe i/lub trekkingowe. Wracając więc do wątku głównego skompletowałem niedawno zestaw „małego partyzanta”. Tych, którzy dziwią się, że do naszych lasów mieszanych nie wybrałem woodland’a informuję, że już mam go dość i zwinnym ruchem przeskoczyłem dwa lata temu na Camogrom. Nie jest idealny do lasu ale daje w nim radę i daje radę w CQB. CIUCHY 1. Bluza Combat Shirt - Camogrom - KO-CS2-PO-14 2. Spodnie ACU - Camogrom - SP-ACU-PR-14 3. Przeciw komarom i do maskowania Arafatka – Zielony 4. Czapka Tactical Cap - Camogrom - CZ-BBC-PR-14 5. T-shirt - Classic Army - Camogrom - TS-TSH-CO-14 6. Na łapy Mechanix - M-Pact® Glove – MultiCam 7. Bluza polarowa Helikon Patriot z kapturem (czarna, gdyż cywilna ;-) (na zimę) Helikon - Kurtka Gunfighter - Camogrom - KU-GUN-FM-14 (jak wcześniej napisałem, mam już taki model tyle, że czarną i kurtka ta razem z bluzą polarową z kapturem Patriot, są moim strojem na co dzień w zimowe dzionki od lat). Czapka zimowa czarna – polar outdoor – Jack Wolfskin OCHRONA Tutaj nie mam zielonego pojęcia co zakupić, bo mój nos jest mega wybredny a cielsko mi przy wysiłku paruje (doświadczenia ze sportowych treningów biegowych) . Wypatrzyłem podobne do moich cywilnych: 7. ESS - Crosshair One Smoke Gray - Przyciemniany - EE9014-08 WYPOSAŻENIE Jako fotograf-amator miałem kiedyś koncepcję na to, by zabierać do lasu cały ekwipunek. Kamizelkę, troczone do niej obiektywy tp. Gadżety foto. Przeszło mi. Teraz idę do lasu bądź w góry w wersji minimalistycznej (acz BEZPIECZNEJ). Sprzętu minimum, bo jak czegoś nie używam, to było zbędne i niepotrzebnie targałem kilogramy. Nauczyłem się tego na Korsyce w czasie trzytygodniowego trekkingu górskiego na GR20. Oznacza to tyle, że mam cały sprzęt outdoorowy na kilkudniowe wyjścia w teren oparty na kilku podpowiedziach legionistów. Do ASG nie przewiduję na całodzienną zabawę nic więcej poza: 8. 101 Inc. - Pas Modular Assault Belt - Multicamo 9. Condor - Double Stacker M4 Mag Pouch - MultiCam - MA43-008 10. Condor - Torba Zrzutowa 3-Fold Mag Recovery - MultiCam - MA22-008 11. Plecak - szukam. Gdy znajdę, będę wiedział, że to TEN ;-) REPLIKA No i tu otwiera się cały worek ... Osobiście znam tylko AKS3 wz. 53 oraz trochę broni krótkiej Układu Warszawskiego więc bardzo ciężko jest mi się odnieść do obecnie produkowanych karabinów szturmowych (KS) ASG. Jednak idąc tropem doświadczeń forumowiczów wytypowałem dwa rodzaje KS z których jeden kupię. Ponieważ zawsze rozważam zakup przez pryzmat (poza kasą) przyszłego długoterminowego użytkowania postawiłem KS kilka warunków: Solidna konstrukcja. Body ma wytrzymać nawet kilka lat zabawy. Musi nadawać się do CQB i do lasu Elektryk (choć mega fajnie prezentują się GBB) Możliwość upgrade’u/wymiany bebechów Możliwość przebudowy na GBB Cena do 1500 zł Akumulator w kolbie No i się doigrałem. Najlepiej spełnia ww. warunki M4-CQB (firmy ARES). Drugi (choć zbiera sporo negatywów ze względu na złe pasowanie części zimą i umiejscowienie akkusów) jest G36 (firmy ARES). Niestety nie znalazłem wątku o przerobieniu nw. elektryków na GBB. Jeżeli ktoś coś wie – proszę o wpis. Inne rodzaje KS mogą być, więc jak ktoś, coś… to zachęcam do wpisów. 11a. ARES - M4 CQB - S-Class - SC-AR-016 11b. ARES - G36C - AR-006 By to wszystko działało, potrzebne są różne DODATKI: 12. G&G - Kulki BB - 0,25g 13. Szybkoładowarka do kulek - Standard Capacity 14. VB Power - Bateria AEG - LiPo - 11,1V - 15C/25C - 1300 mAh (ładowarkę mam) 15. Magazynki MID-Cup (x2), bo walka bez przeładowywania w zeszłym roku mi się nie podobała. 16. Broń krótka i kabura na nią jak już uporam się z wyborem KS. To tyle. Z góry dziękuję za ew. uwagi (zwłaszcza sugestie zmiany czegoś) i jeżeli można a Wy zechcecie, to bardzo liczę na podpowiedzi w doborze repliki, uwzględniające moje założenia dot. wyboru KS. Quote Link to post Share on other sites
Trela Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 (edited) Jeżeli ładownica tylko jedna na dwa magazynki (co może być mało) to kup 3 magi - jeden w replicę, dwa w ładownicach, jak coś zejdzie to do torby zrzutowej. Dodaj też kieszeń na opatrunek (dobra praktyka - nie wiesz kiedy Ci się przyda, kosztuje tyle co nic) i kieszeń cargo, w którym będziesz przenosił klamoty (zastępczą baterię, jedzenie, WODĘ, szybkoładowarkę (wolną przestrzeń wypełnij watą, to nie będzie grzechotać)). Plecaki od siebie polecam firmę wisport - mega fajne, ale nie wiem, czy robią w multicamie i pochodnych. Jeżeli intensywnie się pocisz to będziesz miał problem z parowaniem gogli. Zainwestuj w antifoga - ja przetestowałem kilka i teraz używam soft99, bardzo fajnie się sprawuje. Warto kupić zawieszenie do repliki, poprawia to wygodę jej przenoszenia. Przekształcenie elektryka w GBB wydaje mi się, że teoretycznie byłoby możliwe ale w praktyce jest bezcelowe, ponieważ koszt takiej operacji będzie mega drogi i trudny. Jeżeli chodzi o blow back elektryczny to jest on niewartym nic gadżetem, więc można sobie odpuścić. Replikę w tym budżecie wybrałbym LCT, G&P, albo KWA. Edited April 3, 2016 by Trela Quote Link to post Share on other sites
Armatage Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 Mocne propsy za zrobiony research. Helikon to nie jest najwyższa półka, zwłaszcza Combat shirty, ale tutaj musiałby się wypowiedzieć ktoś z bardziej aktualną wiedzą. Jeśli chodzi o oporządzenie to dobry start, lepiej zaczynać minimalistycznie. Możliwe, że stwierdzisz, że dwa mid capy to za mało - ale może nie. Możesz też zerknąć na polskie firmy szyjące sprzęt, może wyjdzie taniej. Jeśli chodzi o replikę - zerknij na AK od LCT. Da się je przerobić bez wielkich problemów na chyba najfajniejszy system gbb - daytonagun. Spełni też resztę wymagań, jeśli znajdziesz odpowiedni model. Quote Link to post Share on other sites
Trela Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 (edited) daytona to nie HP? :icon_wink: (zresztą HP o wiele ponad podany budżet) Jeszcze o jednej rzeczy pomyślałem, rozważ, np. przymierzając w sklepie okulary z przezroczystym wizjerem. Zdecydowanie lepiej się gra 80% czasu, niż w przyciemnianych. Edited April 3, 2016 by Trela Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 3, 2016 Report Share Posted April 3, 2016 CSy Helikona to gówno :icon_biggrin: Chińskiego pasa też nie bierz. daytona to nie HP? :icon_wink: (zresztą HP o wiele ponad podany budżet) I co z tego? Przecież zasilanie HP z ruchomym zamkiem się nie wyklucza. A budżet miał dotyczyć samej repliki, a nie ewentualnej przyszłej modyfikacji. Jeszcze o jednej rzeczy pomyślałem, rozważ, np. przymierzając w sklepie okulary z przezroczystym wizjerem. Zdecydowanie lepiej się gra 80% czasu, niż w przyciemnianych. Komu lepiej, temu lepiej. Ja przezroczystą akceptuję tylko w CQB. Najlepiej mieć dwie i zmieniać w zależności od potrzeb. Jeżeli ładownica tylko jedna na dwa magazynki (co może być mało) to kup 3 magi - jeden w replicę, dwa w ładownicach, jak coś zejdzie to do torby zrzutowej. Nie wiem o czym ty mówisz, ale najwyraźniej nie chciało ci się zobaczyć jak wygląda wspomniana ładownica - a są to shingle 2x2... Plecaki od siebie polecam firmę wisport - mega fajne, ale nie wiem, czy robią w multicamie i pochodnych. Robią, ale bodajże nie w oryginalnym. Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted April 3, 2016 Author Report Share Posted April 3, 2016 (edited) TRELA - ładownice Condor / Double Stacker M4 Mag Pouch są w komplecie jako dwie podwójne (jak słusznie zauważył WICIOK) czyli wersja 2x2. Tyle też dokupię midCapów. W końcu wymiana maga to też zabawa ;-). Apteczkę ZAWSZE (!!!) mam przy sobie na wypadach do lasu, w góry… .. Taki nawyk. Co do plecaka – musi być nieduży by zmieścił tylko kulki, poncho i wkładkę camelbak… Może jeszcze kanapkę lub dwie i jakiś sportowy żel energetyczny lub także dwa ;-) Zawieszenie do repliki będzie, tylko najpierw replika, później paski. Okulary (nie gogle)– do CQB to być może będą „czyste”, gdyż ja (prawie) zawsze noszę przyciemniane szkła. Pożyjemy – zobaczymy. Grunt to bezpieczeństwo. Oczywiście, jeszcze dziękuję za wskazanie firm pod wybór repliki. Coś się znajdzie w tym wszystkim z M4. ARMATAGE – Helikon trzyma ten sam kolor kamuflażu przy różnych ciuchach a na jakości jeszcze się nie zawiodłem. Jak CS będzie słaby, to się go wymieni. A co do AK… brrrr… Już używałem. Nie wspominam miło (no może poza kick’iem – ale to było na ostro). WICIOK – Z przeróbką elektryk na GBB to jeszcze trochę poczekam. Najpierw sprzęt się musi „zamortyzować”. No i tylko w broni ostrej jest kick a w GBB nie spodziewam się tego, więc choć trochę tylko dźwięk uderzającego metalu o metal… :icon_neutral: REPLIKA: Na razie "prawie" w cenie namierzone są: KWA M4 SR10" oraz G&P M4A1 ... no właśnie. Co to za model? Wygląda jak SHORT albo CQB tylko przyrządy celownicze nie te. No i jak Szanowni Forumowicze? Która z ww. replik lepiej się Wam sprawuje? Edited April 3, 2016 by SCRUBBY Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted April 4, 2016 Author Report Share Posted April 4, 2016 Temat repliki głównej został rozwiązany. Zakupiłem/zamówiłem właśnie L4-CQB-SE (LCT-AEG-L4CQB-SE) gdyż: a) KWA M4... miałoby przy sprzedaży w razie czegoś, zbyt dużą stratę wartości b) Nadal mam ochotę na BGG c) W sklepach na terenie EU jest cieniutko z KWA M4... Karabin przejdzie modyfikacje, bo powinien a o przeróbkach i ich efektach poinformuję w wątku. Za okazaną pomoc bardzo Wam wszystkim dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted April 7, 2016 Author Report Share Posted April 7, 2016 Wyposażenie dokupione. Na (moje) szczęście przy wyborze Combat Shirta doradzono mi bym zapomniał o plastikowym Helikonie i podotykał sobie Combat Shirt ATP od Invader Gear. Łoo matko! Niebo a ziemia! Helikon poleciał szerokim łukiem na wieszak a ciuch IG do koszyka. Bardzo dziękuję Koledze ze spaeher.pl za doradzenie. Okulary z powodu niewielkiego dopasowania do mojego kinola nabyłem jedyne pasujące: Bolle Safety - COBRA - Smoke "FT". Pas taktyczny COMBAT, ładownica (podwójna) na cztery magazynki do M4 [ACM], worek zrzutowy duży. Jutro zakup maski stalowej i mid-capów, bo high-cap to...to... ech. Szkoda gadać ;-) Replika została przestrzelana i wstępnie wyregulowana. Wstrzelenie się w kartkę A4 z 10m nie było problemem. Po regulacji przyrządów skupienie bardzo ładne (średnica 5cm). Od 15m pojawił się problem z celnością. Na szczerbince zabrakło regulacji w poziomie :( Trafienia z 15m były udane, skupienie 8cm -10 cm ale celowanie trzeba było markować na odległość jednej kartki A4 od celu. Dystans 20m do 40m - trafienia przypadkowe. Tutaj pada pytanie do doświadczonych Kolegów i Koleżanek: Co robić, jeżeli na przyrządach (szczerbinka) osiągamy koniec skali przesuwu poziomego? Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted April 7, 2016 Report Share Posted April 7, 2016 Możliwe że masz krzywo założoną gumkę hop-up, i kręci mocniej w jedną stronę. To by tłumaczyło, dlaczego kulki skręcają po pewnym czasie a nie lecą od razu w bok (jak to ma miejsce np przy nieosiowym, długim tłumiku od którego wnętrza kulka się odbija) Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 Zwróć uwagę czy nie przechylasz repliki na bok przy strzelaniu. Jeśli na 20m trafienia w kartkę A4 są przypadkowe to cieniuśko. Może trzeba by założyć porządną gumkę. Zakładam, że kupiłeś kulki w pierwszego postu (G&G 0,25). Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 Dorzucę swoje 3 litery. Czarna czapka zimowa jest zapewne twarzowa jednakże mocno kontrastuje w lesie gdy już nie ma liści. A na śniegu jeszcze bardziej. Tym samym dajesz fory przeciwnikowi, bo może Ciebie łatwiej wypatrzeć. Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted April 8, 2016 Author Report Share Posted April 8, 2016 (edited) Merrowing - może tak być jak napisałeś. Krzywo guma HU. Do tego w całym zakresie jej regulacji nie widać znaczącej poprawy. Zawsze (sic!) wali w lewo. Stąd skończyła się skala przesuwu na szczerbince. Poza tym jeszcze zauważyłem, że kable w LCT L4 CQB są tymi twardymi aluminiakami, więc z pewnością sprzęt leci do serwisu na poprawki montażowe i do wymiany "kabli". mareq - sprawdzone, rzecz jasna :) Replika jest pionowana. Taki odruch ;-) wilq1979 - oczywiście masz rację co do koloru czapki. Jak coś trafię w demobilu lub jakoś-tak, to nabędę maskującą przed zimowym sezonem. Na razie jest ciepło a w razie ochłodzenia zawsze mogę założyć tę, co mam do biegania :D No chyba, że to już samobójstwo? ;-) Z ciekawostek: Szlag mnie trafia na rączkę taktyczną (w każdym umiejscowieniu na RIS'ie). Cały czas brakuje mi przewiązania ręki przez pas lub oparcia łokcia o biodro. Strzelcy wiedzą o co mi chodzi. Jakoś dziwnie tak "z powietrza" łomotać do tarczy. A teraz jak zwykle dziękuję za kilka uwag i oczywiście kolejne pytanie: Ponieważ sprzęt trafi do serwisu, to czy od razu korzystając z jego rozbiórki nie wymienić jeszcze czegoś poza gumą HU i uchem zawieszenia? W co warto zainwestować na sezon? Edited April 8, 2016 by SCRUBBY Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted April 12, 2016 Author Report Share Posted April 12, 2016 (edited) Dziś karabin rozmontowałem i chwyciłem się za głowę. Co za niedoróby?! Co to za ... ?! HU zdemontowałem, naciągnąłem gumę raz jeszcze (ciut tylko twardsza niż kondom) i wku%^&w mnie opanował jak zobaczyłem w jaki sposób zamontowane są zębatki na komorze HU. Nic dziwnego, że tor lotu jest po 15 metrze wykrzywiony zawsze w prawo. Główna (górna) zębatka wogóle nie kontaktowała się z środkową. Mogłem kręcić i kręcić napędową a nic ale to zupełnie nic nie dawało to przełożenia na górną. Zapytałem sie więc wujka Googla WTF? a wujo mi na to, że w większości lepszych HU są zatrzaski na tylnym trzpieniu zębatek. W moim sprzęcie nie ma :( Co ciekawsze, na trzpieniach nie ma frezu, więc po prostu LCT nie przewiduje takiego bezpiecznego podejścia do montowania zębatek :( Nic to. Poprawiłem co można było, upewniłem sie, że nie ma w korpusie lufy zewnętrznej prowadnic/stabilizatorów i zmontowałem wszystko na jakimś tam ustawieniu HU. Przestrzelanie wypadło pomyślnie. Baaa... nawet bardzo pomyślnie. Na 20m z leżącej single z b. ładnym skupieniem (5-7 cm) a auto wchodziło w A4 w 90%. Na 35m z leżącej single nadal celnie (ale muszka straciła zakres) a serie całkiem, całkiem (60%-90%) w celu (A4). Tak wiec skoro muszka już straciła skalę (mam tylko 360-380 fps) i musiałem lekko lobowac kulki, to jeszcze trochę pokombinuję z HU - pomyślałem. Odciągnąłem więc zamek i dłubnąłem. Zamek spuściłem i próbuję. Jest ... w prawo. Jak przed poprawką gumy w HU. A-ha! Zatem w drugą stronę trzeba kręcić. Znów za zamek i widzę, że zębatka środkowa jakoś dziwnie nie przylega do głownej. Sprawdzam a głowna nie idzie. Nic a nic. KS na stól, rozbiórka i widzę, że osłona cylindra, czyli słynny BlowBack uderza jak opętany w okolice zębatek. Po dokładnych oględzinach okazało się, że uderzenia blachy BB musiały wybijać z miejsca prawidłowego posadowienia górną zębatkę albo poprzez drgania albo poprzez bezpośrednie trafienia :( Tak czy siak, jutro zakup nowej lepszej gumy HU, metalowej komory HU i zestawu zębatek z zaczepami na trzpienie. Na koniec - demontaż BlowBack. Edited April 12, 2016 by SCRUBBY Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted April 15, 2016 Author Report Share Posted April 15, 2016 (edited) Niestety metalowa komora HU (SHS) nie pasuje "jak ulał" do LCT L4 CQB SE. Oczywiście wszystko wchodzi i siedzi na miejscu, tyle, że korpus styka się z zębatką górną i nie można nią kręcić na otwartym zamku. Trzeba wybijać trzpienie i luzować korpus. Poza tym w porządku. Jutro zakup gumy Systema i znów regulacja 200 kulek :) Przy okazji okazało się, że gówniane magazynki gównianie działają. Poziom ich dopasowania do gniazda po wymianie HU pogorszył się (DBoys MID) i w trakcie operacji przeładowania ułamałem w 3 magach zęby blokujące w nich kulki (sic!). Aż mnie zazdrość zżera jak widzę kolegów leciutko wsuwających swoje magazynki i słychać >klik<, gdy wchodzą. Trzeba przetestować inne. Po zabawie HU (regulacja i uszczelnienie (taśma hydrauliczna), zmiana kulek z 0,25 na 0,28 BIO. Mam dość wyłuskiwania białego... z ziemi po strzelaniu. Co prawda stosuję kulołap ale i tak 1/3 ląduje w obszarze do sprzątania. Edited April 15, 2016 by SCRUBBY Quote Link to post Share on other sites
suharex Posted April 16, 2016 Report Share Posted April 16, 2016 Nie używany tych samych kulek dwa razy. Quote Link to post Share on other sites
Spirit_ Posted April 16, 2016 Report Share Posted April 16, 2016 Błagam powiedz że to jest nieśmieszny żart bo nie widzę emotikon które by na to wskazywały. Scrubby po prostu dba o czystość na działce/w lesie. Kiedyś zrozumiesz. Polecam Biovale, są biodegradowalne a nie odstają jakością od topowych marek np. G&G. Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted April 16, 2016 Author Report Share Posted April 16, 2016 Ojej... to w ASG jest tak samo jak w paintball'u ? Tak samo jak z ostrą? Nie strzela się dwa razy z tej samej, lekko tylko zwichrowanej kulki? ;-) :-D Oczywiście, chodziło mi o sprzątanie po zabawie a nie o odzysk :-D Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted April 18, 2016 Author Report Share Posted April 18, 2016 (edited) (...) w trakcie operacji przeładowania ułamałem w 3 magach zęby blokujące w nich kulki (sic!). (...) Magazynek z ułamaną blokadą rozebrałem, blokadę wymieniłem na inną z low-capa i jakoś to działa. Jednak bardzo niepowtarzalnie. Wykonałem więc kurs do sklepu i pooglądałem różne systemy blokowania kulek. Okazało się, że prawie wszyscy producenci robią mechanizm blokady tak samo. Wyjątkiem okazała się firma Amoeba ze swoimi magami z tworzywa. Tam zaczep/blokada chodzi w pionie a nie tak jak w pozostałych w poziomie. Ten rodzaj zaczepu zdecydowanie poprawił łatwość ładowania maga do repliki (z metalową komorą HU od firmy SHS). Dalsze badania trwają. P.S. Plecak nabyłem 3-Day Assault Pack od Ultimate Tactical. Leży dobrze, ma otwór na camelbag'a, niestety nie ma zawieszenia na camelbag. Poza tym system nośny standardowy, materiał... no cóż. Za 105 zł nie ma co liczyć na cuda. W każdym razie działa i to tyle. Edited April 18, 2016 by SCRUBBY Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted May 3, 2016 Author Report Share Posted May 3, 2016 (edited) Minęło już parę dni / strzelanek więc podzielę się kilkoma spostrzeżeniami z życia świeżaka. 1) Moje LCT złapało klasyczną awarię przełącznika trybu pracy. Działa tylko safe i full-auto. Przy okazji naprawy gwarancyjnej zamówię wymianę kabelków na miękkie (zwane niskooporowymi?) i wstawienie MOSFET'a. 2) Mój WELL MB03 dostał już nowe (wszystkie niezbędne) bebechy i strzela bardzo powtarzalnie :D 3) Zakupiłem STTI Beretta M9 na GG bez BB. Działa i tyle. Do MB03 wpakowałem: - Cylinder teflonowany AirsoftPro - Mechanizm spustowy 90 stopni od AirsoftPro - Tłok i popychacz sprężyny także od AirsoftPro - Komora hopup od ActionArmy - Lufa precyzyjna od RaTech (6.01) - Guma Falcon (czerwona) używana w strojeniu naprzemiennie z KM Head (zielona - RH45) - wygrywa obecnie KM Head, pewnie ze względu na umiarkowane (choć o niebo lepsze niż na stocku) FPS. Jak dopadnę chrono, to zmierzę co i jak. - Spręzyna stock'owa. Na razie zupełnie wystarczająca. Ostatnim wymienianym elementem była lufa i od razu mogę powiedzieć, że różnica RaTech'a 6.01 do stocku, to jak porównanie Wartburga do Mercedesa. Do wymiany na kolejne miesiące pozostały: uchwyty stabilizujące do lufy wewnętrznej i głowica cylindra z wytłumieniem. Ogólny koszt samodzielnej wymiany to ok. 1500 zł za ww. graty + 6 roboczogodzin (bez strzelań weryfikujących). Obecnie jestem zadowolony, choć już dziś wiem, że trzeba będzie jednak zastanowić się nad body TM VSR, gdyż poziom spasowania body WELL/'a to ch...nia z grzybnią. Edited May 3, 2016 by SCRUBBY Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted May 12, 2016 Author Report Share Posted May 12, 2016 ...minęło 1000 kulek albo i trochę więcej... Czas na zakup PORZĄDNEGO wyciora. To, co dotychczas stosowałem, działa ale d...y nie urywa. Bardzo proszę o poradę jakie wyciory (komplet/paczka/zestaw) najlepiej Wam służą w lufach precyzyjnych? Quote Link to post Share on other sites
Spirit_ Posted May 12, 2016 Report Share Posted May 12, 2016 Najlepszym wyciorem są dobre kulki ;) Nigdy nie miałem osadów w lufie, czyściłem ją tylko przy okazji jak już coś zmieniałem. Nie widziałem różnicy. Zwykły patyczek odpowiedniej średnicy z wilgotnym ręcznikiem kuchennym na końcu załatwiał sprawę. Lufa promyk tylko że króciutka może dlatego było łatwiej, 229 mm. Quote Link to post Share on other sites
SCRUBBY Posted May 17, 2016 Author Report Share Posted May 17, 2016 Po głębszym poszukiwaniu informacji nt. czyszczenia lufy okazało się, że większość strzelców używa różnych rodzajów filcowych korków/wałeczków do czyszczenia oraz klasycznych szmat czołgowych ;-) . Zdecydowałem się więc i ja. Mój MB03 został zdemontowany a lufa wyczyszczona "na wewnętrzny błysk". Niestety wycior z zestawu nie dawał rady, więc musiałem podjechać do marketu ogrodniczo-budowlanego i zakupiłem jakiś długi "patyk" ze sztywnego tworzywa, który doskonale się sprawdza. Tak więc zagadnienia związane z konserwacją lufy karabinu mam już za sobą. Czas na ciuchy ;-) Kamuflaż multicam (coś tam już z tego mam -> poprzednie posty w wątku) jest fajny ale sporo biegających w nich osób już teraz, przy pięknie zieleniących się liściach, jest bardzo dobrze widocznych wśród drzew i krzaków. Zdecydowałem się więc na uzupełnienie garderoby o coś bardziej maskującego. Ponieważ cena ma znaczenie, spojrzałem w stronę kamuflaży z demobilu. Na pierwszy ogień poszły ciuchy z demobilu wojsk wyspiarskich (MTP). Jednak cenowo przebił je demobil z Bundeswehry. Zakupiłem więc we flecktarnie spodnie bojowe, bluzę, kurtkę bez podpinki (parka), kapelusz - model tropikalny. Ciuchy po przyjeździe do mnie ocenione zostały na stan dobry, kurtka jest nowa. Niestety spodnie są dość mocno sprane ale po kontakcie ze sprzedawcą okazało się, że niestety jest to cześć mundurowa, która używana jest najintensywniej w wojsku, więc i zawsze jest ciut gorsza jakościowo. Wyjątkiem są oczywiście spodnie nowe, które nie zdążyły trafić do żołnierza. Niestety w takim stanie najczęściej trafiają się małe rozmiary lub rozmiary b. duże (cały czas mowa o demobilu). Dałem więc sobie spokój z narzekaniem i cieszę się naprawdę niską ceną zakupu. Łącznie wydałem 150zł, więc uznaję to za bardzo dobry zakup. Skoro już uzewnętrzniłem się w sprawie najnowszej wiosennej kolekcji ciuchów na 2016 rok, to teraz coś z życia bojowego a mianowicie słów kilka o ochronie oczu. Jak już pisałem wcześniej, kupiłem na starcie przygody z airsoftem bardzo udany (moim zdaniem) model okularów: BOLLE Safety COBRA. Model "cywilny", więc zastosowanie bardzo szerokie. Od jazdy samochodem, poprzez spacer do łupanki kulkami BB. Człowiek oddaje masę ciepła poprzez głowę. To fakt znany od dawien dawna. W czasie biegania, wysiłku fizycznego nigdy nie używam czapek a jedynie daszki sportowe a zimą w górach, cieniutkie termoaktywne czapeczki sportowe doskonale odprowadzające pot. W czasie strzelanek noszenie kapelusza (nie cierpię hełmów i ledwo toleruję czapki baseballowe) jest niezbędnym elementem dobrego samopoczucia no i daje +3 do lansu, więc tematyka potliwości głowy w tym twarzy, staje się dla mnie sprawą niezwykle istotną. Sam nie noszę okularów korekcyjnych a w czasie treningów, bądź zawodów okulary p.słoneczne mogą być mokre i w niczym to nie przeszkadza, gdyż skupiony jestem na sobie i trasie którą pokonuję. Pożyczyłem więc od ekspertów okularowych, moich rodziców, bardzo ponoć dobry "szpraj" do okularów tzw. antifog (Soft99), który używają także w samochodzie do zabezpieczania przedniej szyby przed parowaniem. Niestety :-( przy moim poziomie oddawania ciepła i parowania, spray okazał się być zbyt słabym. Wystarczy kilka minut wysiłku i pot spływa mi po okularach co jak wiecie jest dość niewygodne przy celowaniu i namierzaniu przeciwnika. Trudno... Nic z tym nie zrobię - pomyślałem i zupełnie na serio zacząłem myśleć od zrobieniu dziury w daszku czapki baseballówki i wstawieniu tam wiatraczka skierowanego na twarz :-/ Wtedy to po raz pierwszy pomogła mi w rozwiązaniu problemu firma Google Inc. Firma ta zbierając moje wyniki wyszukiwania zaproponowała mi w czasie wyszukiwania wiatraczka do czapki całkiem fajny link do gogli z zamontowanym wiatraczkiem. No tak... to link do forum WMASG. Przypomniałem sobie jak używać wyszukiwarki i znalazłem! Są! Można wsadzić wiatraczek (albo nawet dwa) w gogle balistyczne i problem parujących szyb powinien zostać rozwiązany. Korzystając z okazji przejazdu przez "stolycę" kupiłem dwa malutkie wiatraczki (SUNON MC17080V2-000U-A99) z zasilaniem 5VDC i zamówiłem po przejrzeniu naszego forum, demobilowe (nowe) gogle balistyczne US Army Revision DESERT LOCUST. Czekam więc na przesyłkę gogli i będę kombinować instalację wiatraczków wraz z reaktorem atomowym dla ich zasilania ;-) Zapewne skończy się na jakimś PowerBanku (4000 mAh na ok. 5 godzin ciągłej pracy i jakiś duży ok. 20000 mAh na dwudniowy MilSim). Najważniejsze będzie to, by duży powerbank był mocowalnym do paska gogli lub do kapelusza. Myślę jeszcze o prostym regulatorze obrotów (rezystor + tranzystor + potencjometr), by móc ograniczać wichurę wewnątrz gogli :-) Jak tylko dojadą gogle, będę się chwalić wynikami montażu lub błagać o pomoc w innym dziale ;-) P.S. Wspominałem już, ze kupiłem tanią repkę STTI Beretta M92F na gaz? Tak? No to przypominam. Nie będę się rozpisywać o tej"replice", bo sprzęt działa bardzo ładnie. Ma niskie zużycie GG i nawet udało mi się trafić jednego zawodnika na ostatniej łupance :-) Choć mam wrażenie, że on mnie trafił pierwszy :-( Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts