dwoik Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Po wymianie cylindra i tłoka na nowe (stare po 6 latach nie zaglądania do gb się zmieliły) mam problem - na strzelance zblokowało mi tłok i koniec. Po otwarciu gb okazało się że łożyskowana głowica tłoka odkręciła się od tłoka. No i moje pytanie brzmi jak tą śrubę mocno dociągnąć - kombinerkami nie złapie bo poniszczy powłokę głowicy, może trzeba by kapnąć na gwint "kropelką" ? Czy ktoś ma na to jakiś patent - radę? Pozdro Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Jeżeli głowica tłoka ma metalowy insert, w który wkręcasz śrubę to możesz zastosować jakiś klej do gwintów w małej ilości (jakiś lekki, nie startuj z zielonym locktite). Quote Link to post Share on other sites
dwoik Posted May 3, 2016 Author Report Share Posted May 3, 2016 O prosze nie wiedziałem że są takie kleje do gwintów :) dzięki! A powiedz mi z dośwoadczenia, to normalne że te śruby się luzują? Bo to że nie zaglądałem do GB od nowości to jedno ale właśnie cały zestaw wymieniać musiałem z tego powodu bo stockowa głowica się odkręciła śruba stanęła w poprzek łamiąc głowicę robiąc paskudną rysę na cylindrze i łamiąc zęby na tłoku. A tu masz, założyłem nowe części i na pierwszej strzelance to samo - jakimś cudem bez żadnych strat Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Nibieski Loctite będzie git Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Ostatecznie pożycz od żony/dziewczyny/kochanki/mamy/innej znanej kobiety lakier do paznokci - tylko uważaj by nie wyszedł poza gwint. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted May 3, 2016 Report Share Posted May 3, 2016 Przeważnie nie luzują mi się same, dociągam je solidnie, a czasami dodaję w/w kleju. Z ilością kleju nie przesadzam bo naprawdę łatwo jest urwać łeb krzyżykowy. Nie ma tu wielkiej filozofii, przy głowicy z gwintem plastikowym naprawdę uważaj, bardzo łatwo przekręcić i jest lipa. Quote Link to post Share on other sites
dwoik Posted May 5, 2016 Author Report Share Posted May 5, 2016 (edited) Dzìęki za fachowe rady ! Głowica ma metalowy gwint. Szmerglu - w dzisiejszych chorych czasach nie tylko od kobiety można pożyczać babskie akcesoria :-D zobaczę ile kosztuje ten klej i najwyżej kapnę odrobinkę tego lakieru. - wolę dmuchać na zimne. Niby dokręciłem mocno i wydaje się trzymać mocno - ale ostatnio się rozkręciło... cud że nie poniszczyło nowych części. Czołem cześć ! Edited May 5, 2016 by dwoik Quote Link to post Share on other sites
Gr4b4rz Posted May 20, 2016 Report Share Posted May 20, 2016 Klej do gwintow i to wszystko :) ja uzywam jakis rx abo cos takiego co prawda nie byl tani ale warto miec takie cos w warsztacie Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts