Severo Posted May 31, 2016 Report Share Posted May 31, 2016 Witam! Potrzebuję ładowarki do baterii LiPo(screen poniżej). Znalazłem taką oto ładowarkę: http://gunfire.pl/product-pol-1152199438-Mikroprocesorowa-ladowarka-LiPo-GFC-Energy.html Jednak wole się upewnić czy będzie pasowała i zapytać bardziej doświadczonych ode mnie :) Screen baterii: https://zapodaj.net/25df1de583ddb.jpg.html Z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 31, 2016 Report Share Posted May 31, 2016 Tak, ładujesz przez złącze balancera (biała wtyczka). Chociaż ładowarka jest słaba i awaryjna. Quote Link to post Share on other sites
Severo Posted May 31, 2016 Author Report Share Posted May 31, 2016 W przyszłości oczywiście planuje coś lepszego ale na razie mi to wystarczy. Dzięki za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Spirol Posted June 1, 2016 Report Share Posted June 1, 2016 Mam taką ładowarkę i jak na razie daje radę. Raz mi spadła i uszkodzona została jedna z diod led wskazujących poziom ładowania więc ją wymieniłem a podczas tej operacji pooglądałem jak jest polutowana elektronika i wygląda to słabo. Niemniej jednak żyje od kilkunastu ładowań. Zobaczymy jak długo. :-) Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 Tylko ostrożnie z nią bądź, mi identyczna, bo i tak gfc to rebrand chińczyków, zrobiła spięcie na baterii przy podłączaniu, działała może z pół roku. Jeszcze tak szybko jak wtedy nie odłączałem kabla z gniazdka. Quote Link to post Share on other sites
Spirol Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 Z ciekawości zapytam w jakiej kolejności podłączasz batkę" przewód do 240V a potem batka czy najpierw batka a potem przewód w gniazdko? Ja osobiście wg drugiej opcji. Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted June 2, 2016 Report Share Posted June 2, 2016 Tak jak Ty, bateria do ładowarki i potem do gniazda. Zawsze jest ta wygoda że widzisz co się dzieje, a nie zajmujesz się wpychaniem w dziurkę, i po palcach nic nie walnie przy spięciu. Quote Link to post Share on other sites
sensu Posted June 9, 2016 Report Share Posted June 9, 2016 Mam inną ładowarkę ale proponuję przeczytać instrukcję bo w większości przypadków najpierw uruchamiamy ładowarkę a dopiero potem podłączamy baterię. Po podłączeniu następuje krótka diagnostyka ogniw i prawidłowej polaryzacji. Jest już kilka wątków jak ktoś podłączył balanser odwrotnie i mu baterię spaliło. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted June 9, 2016 Report Share Posted June 9, 2016 Wtyczki balansera nie da się podłączyć odwrotnie. Ma wycięcia, które to uniemożliwiają. Jedynie możesz pomylić gniazda i wtyczkę od 2S podłączyć do 3S ale to też raczej wątpliwe jeśli patrzysz gdzie co wtykasz. Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted June 9, 2016 Report Share Posted June 9, 2016 Mi też bardzo szybko popsuła Lipo, lepiej nie ryzykować i od razu kupić Redox Beta (Imax B6). LiPol spuchł w paczce pocztowej kiedy wysyłałem do kupującego wraz z repliką... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts