Roza001 Posted June 3, 2016 Report Share Posted June 3, 2016 Witam zamierzam kupić krótkofalówkę i zestaw słuchawkowy w miarę tanio ale nie jakieś badziewie. Ma ktoś jakieś sugestie na słuchawki? A o krótkofalówce to myślę o tej: Maxcom model WT350 (https://mediamarkt.pl/telefony-i-smartfony/radiotelefon-pmr-maxcom-wt-350) Opinie? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 3, 2016 Report Share Posted June 3, 2016 Baofeng UV-5r lub lepiej UV-82. Takie zabaweczki jak w linku potrafią zaniemówić po paruset metrach w terenie. Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Quote Link to post Share on other sites
Karczu Posted June 3, 2016 Report Share Posted June 3, 2016 A jeśli budżet ciśnie to PMR BF-888S. UV-82 przebija uv-5r w czymś oprócz podwójnego ptt? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 3, 2016 Report Share Posted June 3, 2016 A jeśli budżet ciśnie to PMR BF-888S. To nie jest PMR. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 3, 2016 Report Share Posted June 3, 2016 Karczu, ta sama cena. Zmierzone 5W, w 5r to random. Lepsza bateria w pakiecie (około 3 doby na FM w moich wychodzi). Jeszcze było kilka ciekawostek, ale nie bardzo mam je w pamięci, mi starcza to że za tą samą cenę dostaję więcej. Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Quote Link to post Share on other sites
Roza001 Posted June 4, 2016 Author Report Share Posted June 4, 2016 No dobra dzięki za opinie, a jaki zestaw słuchawkowy? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Kup sobie gruszkę i podepnij cokolwiek na mini jack. Ztac to szajs, w miarę sensowny jest jedynie Bowman, bo niedrogi, ale kable i tak się łamią. Lepsze będą po prostu zwykłe słuchawki do biegania. Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Kup sobie gruszkę i podepnij cokolwiek na mini jack. Ztac to szajs, w miarę sensowny jest jedynie Bowman, bo niedrogi, ale kable i tak się łamią. Lepsze będą po prostu zwykłe słuchawki do biegania. Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa A Bowmany (airsoftowe kopie) to niby jakich produkcji są, jak nie Ztaca między innymi? No chyba, że masz na myśli oryginalnego Bowmana, ale tego to już na pewno bez przeróbek nie podłączy się do krótkofalówki. Zresztą airsoftowej kopii też nie podłączy się przez mini jack - a tak wynika z Twojego postu. Potrzebny jest przecież odpowiedni przycisk PTT, a nie ma na rynku takich obsługujących nadawanie na dwóch kanałach, więc traci się jedną z głównych zalet UV-82. No i słuchawki do biegania to raczej słaby pomysł, bo krótkofalówka nadaje dźwięk tylko na jednym kanale, więc albo jesteśmy głusi na drugie ucho, w którym nie ma dźwięku, albo słuchawka dynda sobie bezużytecznie. Lepiej rozejrzeć się na allegro i kupić tzw. zestaw kamuflowany z fonowodem na minijack, który wpinamy w gruszkę Baofenga - do dostania już za 20-30 złotych. A Baofenga UV-82 z gruszką na Aliexpress zamówić można już za ok 130 zł. Zresztą w zestawie z Baofengiem jest prosty zestaw słuchawkowy, obsługujący podwójne PTT. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 (edited) Chodziło mi oczywiście o kopię Bowmana od Ztaca. O "palnych" nie będę wspominał w temacie o PMR za kilka dyszek :P To, że Ztac nie jest na Jacku, to wiem. Wspomniałem o tej firmie tylko informacyjnie, żeby nie kupił pseudo taktycznej kupy. Słuchawki (można jedną urwać :) ) lub zestaw o którym wspomniałeś, to lepsza opcja. Groszowe sprawy, a wytrzymałość i wygoda większa. Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Edited June 4, 2016 by Emcet Quote Link to post Share on other sites
Roza001 Posted June 4, 2016 Author Report Share Posted June 4, 2016 (edited) Więc rozumiem, że najlepiej kupić to http://www.aliexpres...55-21dd35e5779f i jak dla nooba jak ja będzie okej? :icon_biggrin: O ale szkoda, że dostawa 60 dni, a ja potrzebuje na początek lipca Edited June 4, 2016 by Roza001 Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Bateria w UV-52 wcalenie jest taka dobra, deklarowane 2800 mAh to mit który został dawno obalony :) W rzeczywistosci ma ok 1700, więc tyle samo ile w UV-5. Baofengowe gruchy z podwójnym PTT to paździerz, radze unikać. Do UV-5 można za to kupić naprawdę dużą baterię. W UV-5r łatwiej przełącza się między trybami VFO/MR , 82 wymaga włączenia i wyłączenia. Ponoć 82 są lepsze nieco pod względem jakości nadawania i czułości odbiornika , ale porównując obydwa modele nie zauważyłem różnicy. Podwójne PTT przydaje się raczej dla RTO kiedy trzena nadawać na częstotliwości oddziału i komunikować się z HQ. Przydatne dla nielicznych i na większych imprezach. Quote Link to post Share on other sites
Roza001 Posted June 4, 2016 Author Report Share Posted June 4, 2016 Hmm a co z Baofeng 888s? Bo mam możliwość dostania tego na czas :P Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Na pewnoznacznie lepsze to niż Maxcomy, tylko programowany jest z kompa, co oznacza że "w polu" masz to co sobie zaprogramowałeś wcześniej (16 kanałów). Nie jest dualbanderem i nie ma pasma VHF co dla przeciętnego uzytkownika nie ma znaczenia Na strzelanki moim zdaniem wystarczy zupełnie, na bardaziej wymagające imprezy np. Milsimy Baofengi uv-62, 5r i podobne tanie dualbandery będą lepszą inwestycją Quote Link to post Share on other sites
Roza001 Posted June 4, 2016 Author Report Share Posted June 4, 2016 (edited) Aha a wg o co chodzi z tym całym programowaniem? To jakiś bajer i bez tego się obejdzie (wyjmę z pudełka i działa) czy to trzeba się z tym bawić aby działało? A i czy te antenki nie przeszkadzają? Wyglądają na takie długie :P Edited June 4, 2016 by Roza001 Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 (edited) W tym radyjku żeby nadawać/odbierać na wybranej częstotliwości musisz je zaprogramować. Do tego trzeba dokupić kabelek . One zazwyczaj mają wpisane czestotliwości PMR, ale lepiej upewnić się czy tak jest . Jeżeli więc nie zamierzasz uzywać innych częstotliwości (teoretycznie jest to neilegalne, bez pozwolenia, ale moc 5W i wymienna antena też nie) to programowanie nie jest potrzebne. zawsze można też kogoś poprosić o zaprogramowanie jak ma kabelek do Baofenga W Baofengach 5r i 82 czestotliwosć i inne parametry można wprowadzić z klawiatury, programować oczywiscie też mozna Długa antenka nie przeszkadza jak się odpowiednio radio umocuje na oporządzeniu, Ja używam czasem 40 cm Diamonda i nie mam problemów Edited June 4, 2016 by kugelblitz Quote Link to post Share on other sites
Roza001 Posted June 4, 2016 Author Report Share Posted June 4, 2016 No okej dzięki! :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts