johan1998 Posted June 10, 2016 Report Share Posted June 10, 2016 (edited) Witam wszystkich airsoftowców! mam duży problemik.. mianowicie dostałem słuchawki MSA Dragon http://gunfire.pl/pr...A-oliwkowy.html , Słuchawki są aktywnymi także no i oczywiście działąją.. lecz.. pojawił się duż problemik z przyciskiem PTT... kupiłem z Z tactical http://gunfire.pl/pr...rola-1-pin.html , po podłączeniu do krótkofalówki MAXCOM WT 350 oczywiście... nie działa... same krótkofalówki działają lecz gdy podłączę zestaw to już nie :/... pomocy.. co może być problemem? dodam że wtyk w PTT to mały jack z 2 paskami.. nie wiem czy to pomoże ale okej :/ Edited June 10, 2016 by johan1998 Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Z-Tacticale z reguły mają zamienione kable sygnałowe mikrofonu i głośnika (w porównaniu do oryginalnego sprzetu MSA, Nexxusa na przykład). Jeżeli te słuchawki stosują standard militarny a nie z-taca to pojawić się może taki problemik. Przelutowanie w PTT jest proste, tylko trzeba wiedzieć. Zamienia się miejscami 2 "środkowe" kabelki (styki 2,3) Oczywiście słuchawki mogą być w standardzie Z-Taca co oznaczałoby że coś innego się zepsuło, kabelek na przykład. Dopytałbym się u sprzedawcy o kompatybilność z-taca i dragona Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Z tego co wiem to PTT to jedna z pierwszych rzeczy, która pada od z-tacticala, także jeśli masz możliwość to sprawdź czy działa na innych. Quote Link to post Share on other sites
johan1998 Posted June 11, 2016 Author Report Share Posted June 11, 2016 Stawiam na to że raczejk chodzi o przelutowanie, dokłądniej to mógłbyś mi podać jaki kolor kabelków? mógłbym zrobić zdjęcie całego PTT i powiesz dokładniej? nie chcę zbędnej roboty robić :) już mi poprawiłeś humor że tylko przelutowanie trzeba ogarniać a nie jak dużo słyszałem o rezystorach itp :P włąśnie nie mam możliwoście sprawdzenia na innych :/ w tym cały problem tkwi :/ Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 W tym wątku wkleiłem obrazek ilustrujący różnice między wtykami Z-Taca a standardem wojskowym. http://forum.wmasg.pl/topic/159380-problem-z-baofeng-uv-b5/ Jeżeli w tym jest problem to powinieneś jak pisałem zamienić 2 "środkowe" kabelki w PTT. Nie sądzę żeby kopia Dragona miała niskoimpedancyjny mikrofon i wymagałą przedwzmacniacza. . Zresztą wtedy miałbyś dzwiek w słuchawkach, tylko słabo by cie było słychać. Kolory kabelków bywają różne, się bym tym nie sugerował. Ewentualnie jak masz miernik to możesz rozkręcic i sprawdzić jakie pole wtyku do radia do czego w gniezdzie jest podłączone Quote Link to post Share on other sites
johan1998 Posted June 12, 2016 Author Report Share Posted June 12, 2016 (edited) Przelutowałem kable z 2 na 3 i z 3 na 2 i uzyskałem 50% tego czego chciałem.. czyliii odbieram już wszsystkie wiadomości z innej krótkofalówki :icon_biggrin: tylko nadawać nie mogę.. :/ może chodzi o kolejne przelutowanie? pomóżcie pliis :C Edited June 12, 2016 by johan1998 Quote Link to post Share on other sites
johan1998 Posted June 12, 2016 Author Report Share Posted June 12, 2016 dodam jeszcze że gdy mam podłączony zestaw i chcę nadawać z radyjka za pomocą PTT to można lecz w drugim radyjku pojawia się szum tylko :/ Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted June 12, 2016 Report Share Posted June 12, 2016 Jeżeli słyszysz i PTT utuchamia nadawanie (słychać nośną) to znaczy że pozostałe kabelki są OK, tylko jest coś z mikrofonem. Możliwości widze następujące - zle przylutowałeś (do sprawdzenia miernikiem) - coś nie styka w PTT , (wtyczka-gniazdko) też do sprawdzenia - headset ma mikrofon niskoimpedancyjny jak oryginał MSA - zepsuty mikrofon, lub kabelek w headsecie trudne do sprawdzenia - przerwany kabelek mikrofonu w PTT (do sprawdzenia) Spróbuj wydobyć od sprzedawcy info jaki tam jest mikrofon, żeby wykluczyć p. 3 Punkty 1,2,5 da sie przetestować. P 4 - to już naprawa gwarancyjna/wymiana. Quote Link to post Share on other sites
johan1998 Posted June 16, 2016 Author Report Share Posted June 16, 2016 (edited) Sprawdziłem miernikiem PTT i w moim mini jacku są tylko 3 przedziały.. nie ma czterech jak powinno być (chyba) jest to jakiś problem? w końcu w słuchawkach mam 3 przedziały na dużym jacku :o Rosnąco to "trzeci kabelek" nie ma żadnego przedziału w małym jacku Dodam że właśnie ten trzeci kabelek jest podłączony z przyciskiem do ptt... chyba wiesz o co chodzi, ma przylutowany ten przycisk... Edited June 16, 2016 by johan1998 Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 16, 2016 Report Share Posted June 16, 2016 We wtyku słuchawkowym masz osobną masę od mikrofonu i głośnika, a w radiu masz wspólną. Nie ma to znaczenia. Quote Link to post Share on other sites
johan1998 Posted June 16, 2016 Author Report Share Posted June 16, 2016 Kurcze.. no dobra... oddam to w ręce najlepiej informatyka i mi to ogarnie mam nadzieje :o Quote Link to post Share on other sites
White1981 Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Do każdego produktu Z-Tacticala jest informacja, że gwarancję kompatybilności uzyskasz przy zakupie PTT i słuchawek od Z-Tacticala. Mogłeś kupić przycisk z tej samej firmy i nie miałbyś problemu. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Yhym, jakby jedno się czymkolwiek różniło od drugiego... Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 18, 2016 Report Share Posted June 18, 2016 Z Ztacami zawsze jest problem :) Imo, nie warto się w to ładować. Dobra grucha z wejściem Jack, zgrabne słuchaweczki cywilne i jazda. Jak potrzeba ochronników, to jakikolwiek budżetowy model, ale nie od firmy produkującej zabawki na bazie ochronników wojskowych :P Jak nauczyło doświadczenie użytkowników, Ztac po zabawie z lutownicą, chwilę później będzie miał połamane przewody, albo zamęczy psychikę szumami :E Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 A sprawdzałeś czy po wciśnięciu PTT pojawia się połączenie tego trzeciego pola z jackiem. W motoroli wciśnięcie przycisku łączy + mikrofonu z plusem radia (wulgaryzując nieco :) ). Czy wszystkie pola jacka są połączone z polami gniazdem w PTT, tego nie napisałeś ? A jak chcesz komuś dawać do naprawy to nie informatykowi bo ci każe włożyć wtyczkę i wyjać tylko elektronikowi. ;) Quote Link to post Share on other sites
johan1998 Posted June 19, 2016 Author Report Share Posted June 19, 2016 Niee.. ale już oddałem ELEKTRONIKOWI :D Quote Link to post Share on other sites
johan1998 Posted June 25, 2016 Author Report Share Posted June 25, 2016 Słuchawki zostały naprawione a dokładniej coś było nie tak z kablem od PTT... wystarczyło coś przelutować lecz nie pytałem się co dokładnie.. teraz działa jak marzenie :3 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts