Stalker_ Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Witam, znalazłem w sklepie wędkarskim Baofenga uv5r up, według konektor 5000 to to samo co wersja hp, przy tym radiotelefonie są podane 2 nazwy (hp i up) ale w internecie mało jest informacji o tym modelu up. Miał ktoś styczność z tym sprzętem? Kosztuje to 220zl. Niby ten sklep ma 99% pozytywów na 4000 sprzedanych przedmiotów ale obawiam się że to jakaś podróbka czy coś, jutro podeślę link. Jest to mój pierwszy post na forum więc jeśli źle wybrałem kategorie to proszę o przeniesienie i z góry przepraszam. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Daj link, to zobaczę co to, bo UP pierwszy raz słyszę. Pewnie jakaś lokalna gwara. Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Quote Link to post Share on other sites
Stalker_ Posted June 14, 2016 Author Report Share Posted June 14, 2016 http://allegro.pl/baofeng-radiotelefon-uv-5r-up-2m-70cm-8w-24gw-i6258867236.html Tutaj masz link Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Kup to: http://allegro.pl/baofeng-uv-8hx-duobander-vhf-uhf-pmr-bat-3800mah-i5772380373.html Generalnie oprócz większej baterii różni się od UV-5 możliwością regulacji mocy L/M/H. Quote Link to post Share on other sites
Stalker_ Posted June 14, 2016 Author Report Share Posted June 14, 2016 Tam też jest ta regulacja a chciałem wiedzieć tylko czy to to samo co hp czy jakaś podróbka, bo tak jak pisałem, na konektorze pisze uv5r hp a w nawiasie jest UP ale o wersji up jest mało informacji Quote Link to post Share on other sites
Karol3101 Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 W specshopie masz taniej, nawet UV-82 :) Quote Link to post Share on other sites
Stalker_ Posted June 14, 2016 Author Report Share Posted June 14, 2016 UV 82 ma 5w a uv5r hp/up ma 8w Quote Link to post Share on other sites
Karol3101 Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Moje niedopatrzenie, w takim razie tutaj masz pewny sklep http://hamradioshop.pl/radiotelefony-amatorskie-i-profesjonalne/detail/33-radiotelefony-pmr/flypage/493-baofeng-uv-5r-hp-o-mocy-8-wat-dwupasmowy-radiotelefon-duobander-2m-70cm-w-kolorze-czarnym.html?sef=hcfp Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Pierwsze pytanie: Wiesz, że między 5 a 8W jest niewielka różnica w zasięgu? Drugie pytanie: Czy ktoś zmierzył, czy te urządzenia faktycznie mają 8W? Obstawiam, że mają mniejszą moc. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Większa moc nie ma znaczenia, bo niewiele daje. Dokupienie dobrej anteny gwarantuje dobre bicie nawet przy 0,5 czy tam 1W. 8W i tak się nie przyda, a tylko zaśmieci okolicę. Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 ...no i szybciej zje baterię. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Która, bez rozbudowy nie jest zbyt pojemna :) Chińczyki lubią imponować liczbami, nadrabiają straty na jakości. Dużo watów, dużo fps itd. Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Quote Link to post Share on other sites
Stalker_ Posted June 14, 2016 Author Report Share Posted June 14, 2016 Ciekawe, ponieważ słyszałem że między 5w a 8 jest różnica na poziomie 1-2,5km w lesie na 5w a 3-4km na 8 w obydwu przypadkach na stockowej antenie, antenę i baterie mam oczywiście zamiar rozbudowywać, na razie bazę kupić chciałem Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 1-2,5km w lesie na 5w Ni uja tyle na stockowej antenie nie będzie. Chyba, że las to idealnie płaski teren, a drzewa rosną co 50 metrów. Quote Link to post Share on other sites
Stalker_ Posted June 14, 2016 Author Report Share Posted June 14, 2016 Skoro tak to w uja to mnie zrobili i teraz to już sam nie wiem co zrobic, skoro waty nie dadzą mi dużo zasięgu to co dostanę? Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 Czytaj z zrozumieniem bo jak widać chyba nie przeczytałeś co tu już zostało napisane. Quote Link to post Share on other sites
Stalker_ Posted June 14, 2016 Author Report Share Posted June 14, 2016 Zostało napisane że chinczyki robią sprzęt z wysokimi parametrami nadrabiajac straty na jakości i że zasięg otrzymam lepsza antena a nie watami, przyznam Ci rację jak mi wskażesz post w którym ktoś napisał co dają waty. Nawet jeśli nie ma tam idealnie 8w to jest pewnie trochę więcej niż 5, ale mimo wszystko po coś te waty są, nie tylko do "szpanowania" przed kupcami chyba. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 "one są do szpanowania przed kupcami" bo 5 czy 15W nic Ci nie da na tej długości fali a na pewne nie zasięgu jeśli będziesz miał zwykłą antenę a na pewno zaśmiecisz innym kanały i będziesz utrapieniem. Zobacz ile watów ma cb radio a jaki zasięg zależnie od anteny. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 14, 2016 Report Share Posted June 14, 2016 mimo wszystko po coś te waty są, nie tylko do "szpanowania" przed kupcami chyba. Weź sobie misiu zwykłego 5-watowego ryżowca (który na 70cm nota bene i tak ma 4 waty, a nie 5) i porównaj co się stanie po ustawieniu mocy na LOW, tj. 1W. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted June 15, 2016 Report Share Posted June 15, 2016 I zapomniałem waty są jeszcze do szpanowania kto ma większego między kolegami. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 15, 2016 Report Share Posted June 15, 2016 Podobno waty to kara do długości. Dzielisz te ~15cm przez moc na której nadajesz ;) Dodano przez Tapatalk. Post zatwierdzony przez Europejską Komisję do Zatwierdzania Postów - podwydział Wojskowości i Ogrodnictwa Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts