Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

PILNE - awaria gearboxa na strzelance

Recommended Posts

Wcześniej miałem też problem z semi:

http://forum.wmasg.pl/topic/160243-problem-z-ogniem-poj-cm011-g36c/

Może te prblemy są powiązane?

Dodam jeszcze, że na początku karabin przestał strzelać na semi, zaczynał po krótkiej serii, ale później znowu przestawał - tym razem nie wystarczyło jedno przełączenie, potrzeba było dwóch. Później odłożyłem replikę na trawę. Gdy ją znowu podniosłem, nie strzelała.

A mógł by ktoś wytłumaczyć (tak trochę łopatologicznie :) ) gdzie jest ten antireversal?

Dopiero zaczynam z asg i jeszcze się tak dobrze nie znam.

I jeszcze jedno: trzeba do tego rozbierać gearbox? Nie chcę stracić gwarancji.

Nie, nie trzeba. Patrząc od strony otworu na zębatkę silnika powinieneś zobaczyć zębatkę silnikową i zaparty o niej z boku anti-reversal. Na Youtubie i różnych blogach masz pełno instruktaży, jak otworzyć GB itp. Powinno też być tam pokazane, jak zwolnić anti-reversal.

Ja to robię tak: biorę płaski śrubokręt i staram się choć trochę ruszyć zębatkę silnikową, żeby nie blokowała AR, po czym jakimś małym śrubokrętem (a najlepiej małym imbusem, bo jest zagięty i łatwiej go zaczepić o AR), odciągam AR do siebie. Po czym następuje zwolnienie blokady... ;)

W v3 w cm.011 niestety nie ma tej możliwości. Jedynie może zdjąć osłonkę za spustem, pod którą kryje się zębatka tłokowa. Ale przełożenie na niej jest tak duże, że niemożliwe jest ruszenie jej :/

Jak napisałeś, tylko niektóre GB tak mają i raczej są to GB v2.

Nie, nie trzeba. Patrząc od strony otworu na zębatkę silnika powinieneś zobaczyć zębatkę silnikową i zaparty o niej z boku anti-reversal.

Niestety chyba nie zobaczę, bo na śrubkach trzymających silnik jest zaschnięta czerwona maź - prawdopodobnie uszkodzenie jej spowoduje utratę gwarancji.

Jest to chyba taka plomba gwarancyjna.

Nawet jeśli, to bardzo głupie. Wystarczy zasyfić z powrotem :D Zazwyczaj daje się plomby z papierka, które jak przerwiesz to ewidentnie to widać. Poza tym co za sklep dawałby plombowanie na koszyk silnika, skoro to nie część gearboxa i można to dowolnie wymieniać?