V4RCH1AK Posted August 3, 2016 Report Share Posted August 3, 2016 Witam. Mam baterię LiPo 11.1 od GFC Energy, używam jej w moim HK416 GFC, jednak strzelam tylko na semi, bo obawiam się że na auto mosfet by się spalił/zębatki się zmieliły...czy to możliwe? GFC ma wszystkie części GB wzmocnione, ale chciałbym się upewnić,bo nie chce rozwalić repliki przez baterię. Quote Link to post Share on other sites
Ayyon Posted August 3, 2016 Report Share Posted August 3, 2016 Na pewno nie od razu... trzeba na to patrzeć na to tak: Replika ma jakieś części, które mają określoną wytrzymałość, dając np. większą sprężynę czy zwiększając ROF baterią 11.1V zwiększasz siły działające na te części, co skutkuje skróceniem żywotności części. Przykładowo na baterii 7.4V zrobisz przebieg 50 000 kulek i coś padnie, a na 11.1V już tylko 35 000* *wartości totalnie z kosmosu. Quote Link to post Share on other sites
V4RCH1AK Posted August 3, 2016 Author Report Share Posted August 3, 2016 Na pewno nie od razu... trzeba na to patrzeć na to tak: Replika ma jakieś części, które mają określoną wytrzymałość, dając np. większą sprężynę czy zwiększając ROF baterią 11.1V zwiększasz siły działające na te części, co skutkuje skróceniem żywotności części. Przykładowo na baterii 7.4V zrobisz przebieg 50 000 kulek i coś padnie, a na 11.1V już tylko 35 000* *wartości totalnie z kosmosu. Czyli pozostać przy semi? Quote Link to post Share on other sites
Ayyon Posted August 3, 2016 Report Share Posted August 3, 2016 Wal na auto śmiało. Jak za rok czy dwa padnie to najwyżej wymienisz części, tylko nie ładuj tam jakieś mocnej sprężyny i ciesz się grą =] Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted August 3, 2016 Report Share Posted August 3, 2016 Osobiście pomyślałbym o montażu sorbopadu. Poprawiłoby się AOE, a szkielet miałby lżej. W razie pęknięcia szkieletu często łamie on jeszcze komorę HU. Quote Link to post Share on other sites
Fedajkin Posted August 3, 2016 Report Share Posted August 3, 2016 Twoja replika, twoja bateria, twoja wola, rób śmiało co uważasz za słuszne i potrzebne w danej chwili. Potwierdzić mogę jedynie, że owszem, wpływa to na replikę i prędzej czy później coś padnie, bo "wzmocnione" części chińskiej produkcji to tylko ładny napis na etykiecie. Po sobie wiem, że tylko na początku masz ochotę i potrzebę strzelać ciągle na auto, później okazuje się, że jedna paczka kulek oraz jedno naładowanie Lipo, wystarcza na kilka strzelanek a nie na jeden weekend. Stąd 11 Lipo odłożyłem i używam tylko 7,4V oraz przeważnie singla i jak dotąd, nic mi się przykrego z AEGiem nie przytrafiło dzięki temu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts