Pawlo411 Posted August 30, 2016 Report Share Posted August 30, 2016 Witam. Posiadam tuningowany rk-03 od boyi, i mam z nim pewien uporczywy problem. Kiedy podpinam do niego magazynek boyi wszystko jest ok, kulki lecą jak po sznurku. Ale gdy podpinam magazynki cymy fpsy drastycznie spadają, a zasięg skraca się o chyba połowę. Bywały sytuacje że kulka spadała 10 m przed lufą. Spis tuningowanych części: lufa precyzyjna KMHEAD 6.04 550mm gumka zielona g&g (flathop) komora airsoftpro dysza uszczelniona shs krótka głowica tłoka shs tłok shs sprężyna guarder sp110 zębatki shs 16:1 mosfet i niskooporowe bateria li-po 7,4 2200 Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted August 30, 2016 Report Share Posted August 30, 2016 Magazynek Ci przesuwa komorę, dociśnij lepiej komorę/usztywnij Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted August 30, 2016 Report Share Posted August 30, 2016 Klocek L obecny? Jeśli jest - to możliwe, że przy nowej komorze jest zbyt krótki i pozwala komorze się odsunąć od GB co rozszczelnia układ. Podklej coś na jego koniec, jeśli jest luźny. Quote Link to post Share on other sites
Pawlo411 Posted August 31, 2016 Author Report Share Posted August 31, 2016 Komora jest połączona z gearboxem za pomocą śruby. W dodatku sprawdzalem, i podczas podpinania maga komora ani drgnie. Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted August 31, 2016 Report Share Posted August 31, 2016 Cymowe pewnie wchodzą ciężej? O ile pamiętam trzeba było szlifować zaczep w magazynkach w Cymach żeby wchodziły do Boyi. Jakby nie było, zdejmij dekiel, patrz z boku i sprawdź czy dociskając magazynek nie odchylasz komorę od poziomu. Zapewne odchyla się kilka millimetrów i starzcy to aby dysza krzywo wchodziła i powodowała nieszczelność. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 31, 2016 Report Share Posted August 31, 2016 To o czym pisze Matrigs jest wyjaśnione tu Quote Link to post Share on other sites
Pawlo411 Posted August 31, 2016 Author Report Share Posted August 31, 2016 Tak jak już pisałem, komora ani drgnie podczas wpinania magazynka. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 31, 2016 Report Share Posted August 31, 2016 Tylko, że jeżeli zmienia się tylko magazynek to on powoduje problem, a on wpływa tylko na komorę. Nie przesunie ani gearboxa (i niczego co można uznać za jego część) ani lufy. Jedynie komorę. Więc może nie widzisz ruchu komory, może jest tak nieznaczny, że niewidoczny ale jednak jest i już daje nieszczelność. Chyba, że - skoro masz komorę przyśrubowaną do gb (choć to nie gwarantuje idealnie sztywnego połączenia) - przy wpinaniu maga komora i gb idą w górę (i nie widzisz tego) i to lufa łapie nieszczelność. Aczkolwiek to wydaje mi się bardzo naciągane. Spróbuj podpiąć maga Cymy i go docisnąć (poruszać delikatnie lewo, prawo itp.). Daj znać czy to coś zmieniło. Quote Link to post Share on other sites
Pawlo411 Posted August 31, 2016 Author Report Share Posted August 31, 2016 Wpiąłem wszystkie 3 magazynki, i poruszałem nimi kolejno. Komora ani drgnie przy wszystkich 3. Quote Link to post Share on other sites
Pawlo411 Posted August 31, 2016 Author Report Share Posted August 31, 2016 Zauważyłem że magazynki cymy mają minimalnie mocniejsze sprężyny... być może to jest problemem. Myślę że kulki popychają w jakiś sposób dyszę i albo ją blokują albo unoszą ją na tyle by ją rozszczelnić. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted August 31, 2016 Report Share Posted August 31, 2016 Faktycznie, ta komora jest przykręcana. Mój błąd. Byłbym skłonny uwierzyć w to, co napisał Matrigs i Marek. Możesz tego nie widzieć ale samej dyszy-komorze to wystarczy, by fpsy uciekały bokami. Dopiero co przerabiałem tę samą sytuację z AK od E&L (również przykręcana komora, itd.). Quote Link to post Share on other sites
Pawlo411 Posted September 1, 2016 Author Report Share Posted September 1, 2016 Wątpie czy przesunięcie rzędu mikrometrów było istotne, bo przyglądałem się na prawde uważnie, a komora siedzi bardzo solidnie. Myślę że to raczej problem ze sprężyną w magu. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 Możesz sprawdzić pomysł ze sprężyną przekładając wkłady. Jeżeli włożysz wkład od Boyi do skorupy Cymy i problem nadal będzie występował to problem powoduje skorupa. Jak włożysz wkład od Cymy do skorupy Boyi i problem będzie występował to wkład (sprężyna) jest winna. Quote Link to post Share on other sites
matrigs Posted September 1, 2016 Report Share Posted September 1, 2016 Możesz sprawdzić pomysł ze sprężyną przekładając wkłady. Jeżeli włożysz wkład od Boyi do skorupy Cymy i problem nadal będzie występował to problem powoduje skorupa. Jak włożysz wkład od Cymy do skorupy Boyi i problem będzie występował to wkład (sprężyna) jest winna. Ale to nie trzeba od razu przekładać magazynków. Sprawdź magazynek załadowany kilkoma kulkami, potem załaduj pół, potem pełen i zobacz jak będą się wachać fps'y. Jeśli faktycznie za mocna sprężyna, powinno na załadowanych kilku kulek wszystko być ok, a dopiero przy napełnieniu większym wariować. Jeśli fps'y spadają już przy kilku kulkach, znaczy że jednak to coś innego. Tak na marginesie - jakie to magazynki Cymy? Może przezroczyste Bułgary? Wtedy byś mógł po wsadzeniu świecić w jego bok bardzo mocną latarką i zajrzeć do lufy co się dzieje z dyszą. W mojej Cyma 040J te Bułgary znacząco odchylały komorę. Co do odchylania komory to wierzymy ci, ale naprawdę odchył rzędu 0,2mm może spowodować nieszczelność. Może spróbuj oddać kilka strzałów dociskając komorę od góry albo od boku. Możesz też sprawdzić trzymając magazynek ręcznie i nie wkładać go do końca żeby nie zaskoczył zaczep i posprawdzać. Quote Link to post Share on other sites
Pawlo411 Posted September 15, 2016 Author Report Share Posted September 15, 2016 Ostatnio zrobiłem tuning i przy mocniejszej sprężynie bałem się troche o gearbox, więc zastosowalem rozpórkę miedzy body a komorą hopup. Problem wydaje się że zniknął. Zwracam honor, to rzeczywiscie mogla byc wina przesówającej się komory. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts