iszek Posted November 2, 2016 Report Share Posted November 2, 2016 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, mimo że założyłem konto dopiero dziś obserwuje to forum od około miesiąca. Już się przywitałem to opisze problem od początku, chciałem zacząć bawić się w airsoft zakupiłem używaną replikę cm.515 (tak wiem wiem słyszałem sporo opinii na temat cymek z serii 5xx) wybór padł na nią ze względu na długą lufę zewnętrzną, i coś na wzór keymoda (frontu), kolby special force jako miejsce na baterie, a w szczególności brak muszki jak w standardowych m4 (nawet na dystansie 40-50m mam problem z celowaniem przez kolimator przez wadę wzroku i nie mówię o asg a o wiatrówkach, dlatego wybór padł na lunetę a przynajmniej coś co można porównać do lunety czyli kandar 3-9x40), po około tygodniu zabawy w lesie (testów kulek, ustawiania lunety itp) okazało się że jest rozszczelniona... jako że mam jako tako zacięcie do wszelakiej mechaniki rozłożyłem gear box nasmarowałem smarem zębatki (zwykłym nie grafitowym), wyczyściłem tłok, cylinder, dysze itp potem doszczelniłem cały zespół cylindra, uzyskałem efekt strzykawki, potem zabrałem się za komorę okazało się ze nic nie pomaga łącznie ze mianą gumki, kupiłem nową komorę (metalową pj) dorobiłem dystanser typu H, lufe wymieniłem na preckę (pps stalowa 300mm) i tu popełniłem pierwszy duży błąd poza kupnem tej repliki lufa jest za krótka o 10 cm, i to mam pierwsze pytanie lepiej założyć stock (w środku jest lustro zero rys) czy lepiej dobrać odpowiedni cylinder do długości precki ? Potem jak już zacząłem ładować kase w replikę stwierdziłem że przydało by się metal body wybór padł na body od pj, w najbliższej przyszłości do wymiany leci dysza bo test papierka wychodzi średnio (wcześniej była porażka papierek wylatywał z gniazda magazynka teraz podrzuca go na jakies 3 cm przy zatkanej lufie. Tu mam kolejne pytanie czy warto dalej ładować tą replikę czy zmienic sprężynę, cylinder i dysze żeby uzyskać około 330 fps i traktować go jako boczniaka a jako główną kupic swd a&k sprężynę m170 shs i precke tornado 650mm. W planach mam przed PIERWSZĄ zabawą z teamem ( ta tyle kasy a ani jeden wypad nie wyszedł..), kupić maske stalker, i uwexy ivo zmienic na okulary balistyczne. A i bym zapomniał, jako para snajper mogę bez problemu uszyć ghille (cześciowe), mundur jaki posiadam to flecktarn z demobilu. ps. z góry przepraszam za błedy ortograficzne (dyslekcja :/ ) Dysleksja, dysortografia czy inne mniej popularne dysfunkcje nie są usprawiedliwieniem. Regulamin obowiązuje wszystkich. Popracuj nad schludnością wypowiedzi, w przeciwnym razie Twoje odpowiedzi będą usuwane. Buniek Quote Link to post Share on other sites
iszek Posted November 3, 2016 Author Report Share Posted November 3, 2016 (edited) Niestety widzę ze na tym forum nie ma po co pomóc początkującemu przez cytuje "brak schludności wypowiedzi", mimo że dałem 2 osobom nie związanym z asg tekst do przeczytania i poza słowami typy keymod pj, a&k itp zrozumiały go bez problemu. ps. jak by ktoś doświadczony miał wolne 15 min proszę o napisanie na priv Edited November 3, 2016 by iszek Quote Link to post Share on other sites
marcin_d Posted November 3, 2016 Report Share Posted November 3, 2016 2/3 tekstu to jedno zdanie. No ciężko zrozumieć naprawdę. Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted November 3, 2016 Report Share Posted November 3, 2016 Jako początkujący nie kupuj repliki karabinu wyborowego, zostań przy swojej replice (ewentualnie jeśli chcesz, to ją wymień, ale nie na karabin wyborowy, czy tam snajperski), nie chcę Ci mówić jak masz żyć, ale to taka dobra rada. Co do tego tuningu, który tam popełniłeś w tej replice, no to cóż... zacznijmy od komory HU, z tego co się orientuję, to PJ wypuszczał w swoich replikach jakieś dziwne komory (nie wiem czy we wszystkich i czy we wszystkich seriach, ale w SR25 na pewno), które nie dogadywały się ze standardowymi gumkami HU - to może być przyczyna nieszczelności. Moim zdaniem stalowe lufy PPS są całkiem niezłe, co prawda daleko im do wyższej półki typu Promyk, ale i tak jak za tą kasę jest nieźle. 10 cm różnicy długości lufy różnicy Ci nie zrobi, ale jakość wykonania lufy już tak, więc zostań przy tej porządniejszej. Musisz teraz jednak pamiętać o dobraniu cylindra o mniejszej pojemności do nowej lufy. Quote Link to post Share on other sites
iszek Posted November 4, 2016 Author Report Share Posted November 4, 2016 (edited) Znalazłem miejsce rozszczelnienia było to połączenie między głowicą cylindra a dyszą, teflon + jakiś silikon w sprayu i problem znikł wszystko szczelne od głowicy tłoka do lufy. Zamiast wymieniać cylinder planuje podkleić coś wyciszającego (grubość dobiorę licząc pojemność docelową cylindra = pojemność lufy * 1,8 ). A znam realia zasięgu w takiej replice realnie wyjdzie 40-45m lukę między moją emką a markowymi aegami chce własnie wypełnić tym springiem swd od a&k (czyli 90% zabawy z emką a jak braknie zasięgu to swd do którego planuje dorobić montaż na plecy dwu-punktowy). Jeśli chodzi o dodatkowe 3-4 kg (swd, luneta, montaż lunety, dodatkowy low-cap) nie ma z tym problemu a wiem co to bieganie z X kg na plecach z wycieczek w góry. ps. dzięki za odp na tamten post, mam jeszcze jedno pytanie czy obecna koncepcja (z tego posta) ma sens ? pzdr. miłej nocy życzę już druga edycja..., nie mam "parcia na fps-y" dla emki efekt na koniec ma mieć około 400 fps i jednocześnie zasięg chce nadrabiać precką, kulkami, gumką. Za to swd mimo że w planach ma 580 fps to każdy strzał będzie przemyślany i nie będę z nią biegał jako główną (choć taki była pierwsza koncepcja mojej zabawy w asg) bo nie chce nikomu krzywdy zrobić w stresie Edited November 4, 2016 by iszek Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 SWD na plecach nie jest problemem jak chodzi o ciężar. Niestety to kawał wiosła i haczy o krzaczory. Dodatkowo bardzo łatwo przy zahaczeniu o oporządzenie, wypina się magazynek. Ja już nauczyłem się identyfikować dźwięk wypadającego magazynka. Trzeba by pomyśleć o mocniejszej sprężynie zwalniacza. Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 Znalazłem miejsce rozszczelnienia było to połączenie między głowicą cylindra a dyszą, teflon + jakiś silikon w sprayu i problem znikł wszystko szczelne od głowicy tłoka do lufy. Zamiast wymieniać cylinder planuje podkleić coś wyciszającego (grubość dobiorę licząc pojemność docelową cylindra = pojemność lufy * 1,8 ). A znam realia zasięgu w takiej replice realnie wyjdzie 40-45m lukę między moją emką a markowymi aegami chce własnie wypełnić tym springiem swd od a&k (czyli 90% zabawy z emką a jak braknie zasięgu to swd do którego planuje dorobić montaż na plecy dwu-punktowy). Jeśli chodzi o dodatkowe 3-4 kg (swd, luneta, montaż lunety, dodatkowy low-cap) nie ma z tym problemu a wiem co to bieganie z X kg na plecach z wycieczek w góry. 1) Tam, gdzie są ruchome części (w Twoim przypadku dysza) nie nakłada się teflonu (rozumiem, że chodzi Ci o taśmę teflonową?), bo zaraz zostanie zerwana i nieszczelność powróci. Poza tym może zdarzyć się sytuacja, że ta postrzępiona taśma wyleci przez dyszę i spowoduje zacinkę, która może uszkodzić replikę. 2) Możesz próbować, zależy jaki cylinder masz obecnie, ale kilka cm podkładek jest rozwiązaniem zwyczajnie głupim. 3) To kolego nie kal of djuty, w pełni rozumiem snajpera, który ma 2 repliki, ale na mil-simie. W rękach karabinek szturmowy, a na plecach w plecaku/torbie bezpiecznie spoczywa sobie karabin snajperski - rozwiązanie prosto z woja, ale na pewno nie w formie dyndającego sobie swobodnie wiosła. Nie wspomnę o tym, że do zbudowania sensownego karabinu snajperskiego potrzebujesz znacznych środków finansowych - sprężyna M170 i lufa Tornado kompletnie nie załatwia sprawy i mija się z celem. Masz cały dział poświęcony tuningom snajperskim - tam doczytaj. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 Jak brak szczelności pomiędzy dyszą i głowicą cylindra to kupuje się dyszę uszczelnioną. Przez dodawanie podkładek bez głowy możesz sobie rozwalić zęby na tłoku a nawet w zębatkach. Poczytaj o AOE. Akurat w SWD wystarczy sprężyna 170, lufa raczej prometheus lub pdi i drobiazgi typu stabilizacja lufy, po szczegóły zapraszam do odpowiedniego wątku. Próbowałem kombinacji z małym elektrykiem na plecach (UAR i MP5) na zawieszeniu dwupunktowym z kompresją ale to też nie jest do końca wygodne. Musisz się zdecydować: albo swd i pistolet albo szturmiak. Quote Link to post Share on other sites
iszek Posted November 4, 2016 Author Report Share Posted November 4, 2016 (edited) 1) Tam, gdzie są ruchome części (w Twoim przypadku dysza) nie nakłada się teflonu (rozumiem, że chodzi Ci o taśmę teflonową?), bo zaraz zostanie zerwana i nieszczelność powróci. Poza tym może zdarzyć się sytuacja, że ta postrzępiona taśma wyleci przez dyszę i spowoduje zacinkę, która może uszkodzić replikę. 2) Możesz próbować, zależy jaki cylinder masz obecnie, ale kilka cm podkładek jest rozwiązaniem zwyczajnie głupim. 3) To kolego nie kal of djuty, w pełni rozumiem snajpera, który ma 2 repliki, ale na mil-simie. W rękach karabinek szturmowy, a na plecach w plecaku/torbie bezpiecznie spoczywa sobie karabin snajperski - rozwiązanie prosto z woja, ale na pewno nie w formie dyndającego sobie swobodnie wiosła. Nie wspomnę o tym, że do zbudowania sensownego karabinu snajperskiego potrzebujesz znacznych środków finansowych - sprężyna M170 i lufa Tornado kompletnie nie załatwia sprawy i mija się z celem. Masz cały dział poświęcony tuningom snajperskim - tam doczytaj. Dzięki za 1 uwagę dysze właśnie zamówiłem, co do drugiej ma pytanie dlaczego podkładka wyciszająca doklejona do głowicy cylindra to głupi pomysł ? Nie wpadłem na ten pomysł sam był w temacie o swd od a&k z powodzeniem używany (ze względu na brak cylindrów o mniejszej pojemności. Co do 3 uwagi, jedyne fps-y/ strzelanki w jakie grałem w csa i to jeszcze 1.6 i far cry 2, na pomysł zawieszenia na plecach wpadłem sam ale nie ma dyndać tylko zawieszanie ma przypominać szelki i pierwszy punkt ma trzymać replikę za chwyt ( zeby włozyć replikę w niego niestety będzie trzeba wypiąć maga, a drugi punkt ma stabilizować całość w okolicach chwytu przedniego. W temacie o tym swd doświadczone osoby pisały że można używać w stocku m170 a ktoś testował zasięg na m170 i odpowiedniku tej lufy tornado zasięg skuteczny wynosił około 70m co mi wystarczy do nadrobienia braku zasięgu w aegu. ps. Piszesz żebym doczytał, zadałem pytania na które nie znalazłem odpowiedzi na forum, tak wiem ze ta lufa to loteria. Edited November 4, 2016 by iszek Quote Link to post Share on other sites
MiKorn Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 Podkładka na głowicy cylindra (w przypadku aega najlepiej sorbo) to konieczność chociażby do korekcji AOE i nigdzie nie napisałem, że jest to głupota, ale błędem jest podklejanie kilku cm podkładki żeby z cylindra o znacznie za dużej pojemności robić mniejszy, bo wtedy AOE jest tragiczne w drugą stronę. Do lufy długości 300mm cylinder typu 2 + Sorbopad będzie odpowiedni, znając chińską myśl techniczną wcale nie zdziwiłbym się, gdyby siedział tam cylinder typu 0, jeśli faktycznie tak jest, to nie ma możliwości zmniejszenia jego pojemności na tyle, żeby pasował do Twojej lufy i nie zrujnował AOE. Tuning repliki snajperskiej nie polega na wsadzeniu potężnej sprężyny i kiepskiej lufy - nie ma co tutaj dywagować, nie wspominam o rozsądnej optyce. 70m zasięgu potrafią uzyskać ludzie z aegami, którzy zasypią Cię chmurą kulek zanim zdążysz wystrzelić chociaż raz. Jeśli chcesz nosić dwie repliki, to noś, ja Ci nie wróg, ale temat jest już obadany i sprawdzony i zwyczajnie się nie sprawdza,więc po prostu służę radą. Lepiej mieć jedną porządną replikę niż dwie badziewne. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
iszek Posted November 4, 2016 Author Report Share Posted November 4, 2016 (edited) Podkładka na głowicy cylindra (w przypadku aega najlepiej sorbo) to konieczność chociażby do korekcji AOE i nigdzie nie napisałem, że jest to głupota, ale błędem jest podklejanie kilku cm podkładki żeby z cylindra o znacznie za dużej pojemności robić mniejszy, bo wtedy AOE jest tragiczne w drugą stronę. Do lufy długości 300mm cylinder typu 2 + Sorbopad będzie odpowiedni, znając chińską myśl techniczną wcale nie zdziwiłbym się, gdyby siedział tam cylinder typu 0, jeśli faktycznie tak jest, to nie ma możliwości zmniejszenia jego pojemności na tyle, żeby pasował do Twojej lufy i nie zrujnował AOE. Tuning repliki snajperskiej nie polega na wsadzeniu potężnej sprężyny i kiepskiej lufy - nie ma co tutaj dywagować, nie wspominam o rozsądnej optyce. 70m zasięgu potrafią uzyskać ludzie z aegami, którzy zasypią Cię chmurą kulek zanim zdążysz wystrzelić chociaż raz. Jeśli chcesz nosić dwie repliki, to noś, ja Ci nie wróg, ale temat jest już obadany i sprawdzony i zwyczajnie się nie sprawdza,więc po prostu służę radą. Lepiej mieć jedną porządną replikę niż dwie badziewne. Wysłane z mojego Redmi 3 przy użyciu Tapatalka Dzięki za uwagi i rady, masz rację siedzi tam cylinder typ 0 ale nw czy jest to błąd "chinczyków" ze względu na lufę ( stock między 400 mm a 500mm nie pamiętam dokładnie. Wiem... snajperka czyli prec lufa promyk, pdi itp, dobra gumka hop-up, szczelność, długa lufa. Apropo optyki używam nawet w aeg-u lunety ( nie wiem czy tak mógł bym to nazwać) kandar 3-9x40 na niskim montażu Edited November 4, 2016 by iszek Quote Link to post Share on other sites
V4RCH1AK Posted November 4, 2016 Report Share Posted November 4, 2016 IMO nie ma sensu pakować tyle kasy w tą replikę. W końcu wydasz tyle że mógłbyś za to kupić fajną emkę od G&G, EA, CA... Quote Link to post Share on other sites
iszek Posted November 5, 2016 Author Report Share Posted November 5, 2016 IMO nie ma sensu pakować tyle kasy w tą replikę. W końcu wydasz tyle że mógłbyś za to kupić fajną emkę od G&G, EA, CA... Niestety wiem, ale już władowałem w nią tyle kasy że mógł bym kupić dobrą replikę przy obecnych przecenach na TG albo GF, jesli bym chciał sprzedać może odzyskam 2/3 a realnie 1/2 tego co w nią włożyłem dlatego napisałem ten temat co zrobić dalej żeby to miało sens. Quote Link to post Share on other sites
Driver2503 Posted November 10, 2016 Report Share Posted November 10, 2016 Do 75 metrów dobry Aeg cię zasypie . Jak się bawisz w snajpera zbuduj sobie " Finalną " konstrukcje bez kompromisów część po części . Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts