Maximus1944pl Posted December 7, 2016 Report Share Posted December 7, 2016 Czołem! Szukam "taktycznego" iluminatora IR. Kryteria do spełnienia: - doświetlenie na dystansie minimum 10 metrów; - możliwość montażu na broni / hełmie; - trwałość, "pancerność" (sprzęt będzie regularnie wykorzystywany); - dostępność w Polsce / wysyłka do Polski. Ewentualnie proszę o opinie użytkowników poniższych światełek: - Streamlight - Sidewinder Compact Military - Petzl Strix IR - światełka Princeton Tec z IR - Surefire V-series IR - Inforce WML/WMLx z IR - chińszczyzna z IR Internety przekopałem, ale temat ogólnie ciężki do ogarnięcia. Ktoś pomoże? Pozdrawiam, Paweł Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 Testowałem Surefire m951 z nvg 3gen w lesie pod koronami drzew, czyli mało naturalnego światła. Do 30m (odmierzane miarką) oświetla jak w dzień, do 60m jest już ciemniej, ale dalej idzie rozpoznać cel. Chińskie kopie DBAL z oświetlaczem IR też dają radę. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted December 8, 2016 Report Share Posted December 8, 2016 Dobrą alternatywą są tez latarki z serii Ultrafire 501 z modułem IR, najlepiej 930 nm. Quote Link to post Share on other sites
tomazo1974 Posted December 9, 2016 Report Share Posted December 9, 2016 Jak z widocznością diody w tej ultrafire "gołym okiem" przy tych deklarowanych 930nm? Pytam bo cały czas rozkminiam czy iść w doświetlacz laserowy czy budżetowo w latarkę. Różnica w kosztach jest mega, pozostaje kwestia "wykrywalności" Quote Link to post Share on other sites
hamilkar Posted December 9, 2016 Report Share Posted December 9, 2016 Latarka z IR to mocna czerwona kropa którą widać z daleka (patrząc na wprost) laser jest w porównaniu do tego praktycznie niewidoczny Quote Link to post Share on other sites
wally Posted December 9, 2016 Report Share Posted December 9, 2016 Laser, przy patrzeniu na wprost to też wielka czerwona kropa. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts