Cadaveris Posted June 11, 2017 Report Share Posted June 11, 2017 (edited) Witam :icon_wink: Niedawno postanowiłem wyciągnąć z piwnicy mojego AK47 CM028 od CYMY. Karabin zakupiony w 2011 roku, przez rok przestrzelał może z 4 tyś. kulek, potem do dzisiaj może dodatkowe z 1,5 tyś. - więc przebieg jak na 6 letni karabin nijaki. Oczywiście okazało się, że bateria przez kilka lat uległa zniszczeniu, więc od razu ją wymieniłem na odpowiednik starej 8.4V 1600mAH NiMH. Dodatkowo przed pierwszym po latach strzelaniem rozebrałem karabinek (bez rozbierania GB), a następnie przeczyściłem i nasmarowałem wszystkie ruchome części. Lufa czysta, bez rys itp. stary smar jeszcze również był całkiem na chodzie - generalnie brak oznak zużycia i jakiegoś negatywnego wpływu czasu na replikę. Zaznaczam również, że z karabinku strzelane zawsze było tylko z kulek w miarę dobrej jakości - zazwyczaj 0.23g BLASTER. Czas na test. Nowa bateria działa, szybkostrzelność z tego co mnie pamięć nie myli na podobnym poziomie co kilka lat temu, po wystrzeleniu ok. 150 kulek brak oznak słabnięcia. Problem stanowi zasięg i celność. Kulka po ok. 10 m leci w dół, regulacja Hop UP'a nic nie powoduje. Na początku pomyślałem, że może sprężyna przez lata osłabła i po prostu pluje kulkami, jednak patrząc na lot kulki nie jestem do tej teorii przekonany. Kulki mają chyba dość dużą prędkość wylotową, więc może to kwestia źle złożonego HopUp'a? albo czegoś w tym stylu? Przy "serii" widać duży rozrzut kulek. Moje pytanie, jak przywrócić karabinkowi drugie życie bez pchania się w koszta typu - nowy karabinek ;] Po tylu latach rzeczywiście sprężyna może aż tak bardzo osłabnąć? Czy może bardziej prawdopodobne, że Hop Up się zestarzał i lepiej to od niego zacząć szukanie winowajcy? A może przy okazji od razu zainwestować w precyzyjną lufę? Kiedyś się trochę bawiłem ASG, ale nie na tyle by wiedzieć jaki wpływ będzie miał taki okres czasu na replikę, stąd ten post. Zaznaczam, że nie oczekuje sprzętu do "niszczenia" przeciwników podczas strzelanek, lecz bardziej karabinku do rekreacyjnego postrzelanie w plenerze do tarczy - tak do 25m. Z góry dziękuje za wszelką okazaną pomoc :icon_wink: P. s. Jak macie jakieś propozycję części do użycia to prosiłbym o konkretny model - oczywiście o ile jesteście w stanie wskazać taki i jak ma ktoś czas do linki skąd zazwyczaj zamawiacie, tak jak wspominałem od dawna w temacie nie jestem i nie wiem gdzie teraz najkorzystniej się kupuję ;] Pozdrawiam! ;] Edited June 11, 2017 by Cadaveris Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted June 11, 2017 Report Share Posted June 11, 2017 Gumka hopka do wymiany. Mogła "sparcieć" przez ten czas. Quote Link to post Share on other sites
Cadaveris Posted June 11, 2017 Author Report Share Posted June 11, 2017 A możesz jakąś polecić? Tak na wszelki wypadek, bym przypadkiem nie zakupił niepasującej ;) Zaraz rozbiorę replikę i zobaczę jak wygląda ta gumka. Quote Link to post Share on other sites
Cadaveris Posted June 11, 2017 Author Report Share Posted June 11, 2017 Gumka wygląda na ok, nie jest twarda itp. ale trochę była brudna. Inna sprawa, że jak wcześniej rozbierałem części od lufy nie zwróciłem uwagi, że gumka HOP-UP'a ma takie coś co pasuje do rowku w lufie, mogłem wiec źle złożyć. Złoże porządnie i sprawdzę. P.s. nie wiem co się stało, ale nie mogę edytować swoich postów (a 10 min. temu mogłem)... Quote Link to post Share on other sites
Cadaveris Posted June 11, 2017 Author Report Share Posted June 11, 2017 Przepraszam, ze post po poście, ale nadal nie działa opcja edycji. Po teście stwierdzam, że HOP UP w ogóle nie działa, co dziwne bo "mechanicznie" wszystko wygląda w nim ok. Regulacja siły nacisku w HOP UPie powoduje obniżenie się tej gumki w lufie, ale nie wpływa to na lot kulki. Co więcej, przy maksymalnym dociśnięciu mam wrażenie ze jest jeszcze gorzej (pewnie z powodu większego docisku kulki do lufy - tylko czemu nie powoduje to zwiększenia jej rotacji, a tym samy zwiększenia zasięgu?) Nie mniej jednak wygląda na to, że gumka do wymiany - jaką polecicie? Linki mile widziane. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted June 13, 2017 Report Share Posted June 13, 2017 Przyczyn może być kilka, ale to raczej będzie gumka. Zresztą w tym modelu jest na tyle słaba, że i tak warto ją wymienić. To, że sprężyna mogła się ubić to swoją drogą. Możesz wymienić na jakieś M100, bo więcej ten gearbox raczej bezpiecznie nie uciągnie. Zwróć też uwagę, czy aby na pewno dysza odpowiednio uszczelnia się z lufą. Co do gumki - zainteresuj się gumką Systema Energy (mam i jest bardzo ok) oraz "zieloną gumką" G&G". Godne polecenia sklepy (alfabetycznie): Azteko, BBmax, Gunfire, SpecShop, Taiwangun. Quote Link to post Share on other sites
Cadaveris Posted June 13, 2017 Author Report Share Posted June 13, 2017 Dzięki za odpowiedz. Powiem szczerze, że mnie pewnie odrobinę poniosło i zrobiłem następujące zakupy: Gumka Hop-Up G&G Lufa precyzyjna Tornado™ 6,03 - 455mm Olejek Silikonowy Smart Oil™ - 100 ml Myślę, że jak wymienię lufę i gumkę to bedzie w porządku do moich zastosowań. Dodatkowo zakupiłem olejek silikonowy bo używałem oleju/smaru do rowerów co jest porównywalne do WD 40, niby działa ale to nie to ;) Może akurat stara pasja się na tyle rozbudzi, że wybiorę się na jakieś strzelanki w okolicy, a nie tylko biedne tarcze będę męczył - co i tak mam w pracy jako wojskowy ;] Dodatkowo zakupiłem: Okulary MSA - PERSPECTA 1320 - przyciemniane Sprężyna Tornado M130 Sprężyna 130M (ponoć te sprężyny od Tornado nie mają dokładnie tyle ile piszą, a trochę mniej), gdzieś poczytałem, że niby wytrzymuje ten GB sprężyny 130M, a była na duuuużej promocji w GunFire. Jak naradzie nie będę montował, ale w razie czego będzie pod ręką. Okularki raczej średnie, ale moje stare żółte już mocno porysowane, a przyciemnianych do ASG nie mam, także na lato jak znalazł. W niedziele zamówiłem (no w sumie w poniedziałek bo już grubo po północy było) w Gunfire i o dziwo już dzisiaj mogłem odebrać paczkę z paczkomatu, miłe zaskoczenie. Niestety dopiero w czwartek będę miał czas zamontować i sprawdzić wymienione części. Z pewnością napisze jakie będą rezultaty. Dzięki za pomoc i pozdrawiam serdecznie. Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted June 14, 2017 Report Share Posted June 14, 2017 ^Po co kupiłeś ten olejek? Jeżeli do smarowania magazynków, czy hopka, to mam złą wiadomość. Tego się po prostu nie robi, bo w magazynku zbierze się brud, a hopek nie będzie dobrze lub w ogóle podkręcał. Quote Link to post Share on other sites
Cadaveris Posted June 14, 2017 Author Report Share Posted June 14, 2017 Myślałem raczej o elementach ruchomych np. w GB, język spustowy, przełącznik trybu ognia itp. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted June 14, 2017 Report Share Posted June 14, 2017 Olej silikonowy kup. On jest do smarowania uszczelek w gb. Olejek silikonowy NIE nadaje się. Ew. snajperzy go używają, bo część rozkłada replikę po manewrach i nasmaruje zaraz przed następnym wypadem. Do reszty masz Łt43- tj. Zęby, środek tłoka, spring, prowadnica itp. Quote Link to post Share on other sites
Cadaveris Posted June 15, 2017 Author Report Share Posted June 15, 2017 Z tym olejkiem to nie przemyślałem sprawy :D No trudno. Zamontowałem nową lufę oraz Gumkę Hop Up'u i replika odżyła ;] Po delikatnym ustawieniu Hop Up'u byłem w stanie trafić cel wielkości kartki A4 z ok. 38m (zacząłem od 24m i za każdym trafieniem cofałem się o 2 metry, aż do momenty gdy po 3 strzałach nie udało się trafić celu) - przy czym dziś mocno wiało także to wynik nie wyśrubowany. W takim wypadku na chwile obecną nie będę wstawiał nowej sprężyny. Niech czeka na moment gdy będę potrzebował większej mocy - a z pewnością w końcu nadejdzie taki dzień. W sumie jestem zaskoczony, że 6 letnia sprężyna nadal daje radę. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts