Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Tworzenie gabloty i kolekcji replik

Recommended Posts

Witam,

będzie nietypowo i być może to nie jest właściwy dział, jednak "Jak zacząć" wydaje się tu pasować :icon_razz:

Otóż chcę utworzyć kolekcję replik ASG [jakbym mieszkał w Texasie, to zrobiłbym to samo z prawdziwymi egzemplarzami :) ] - do tego potrzebna mi będzie gablota i pierwsza replika [właściwie to druga, ale o tym później].

Z ASG jestem raczej zielony, więc mogę mieć braki w nomenklaturze.

Postanowiłem kupować po jednej replice na miesiąc, z naciskiem na jak najwierniejsze oddanie stanu faktycznego danych modeli broni - wygląd, waga, materiały. Skuteczność na polu bitwy nie jest dla mnie istotna, gdyż na 90% żadna z tych replik nigdy nie zobaczy airsoftowej strzelanki :icon_razz:.

Na ile to możliwe, chciałbym skorzystać z rad doświadczonych forumowiczów, jaki model i producenta wybrać, by nie przepłacać niepotrzebnie, ewentualnie proszę odsyłać mnie do odpowiednich tematów.

Repliki będą głównie sobie wisieć, ale co do poszczególnych egzemplarzy będę miał większe oczekiwania :icon_razz:

Jednocześnie prosiłbym o pomoc w znalezieniu/złożeniu gabloty bo szczerze mówiąc nawet nie wiem od czego zacząć, gdzie szukać :icon_neutral2:

Co do replik - mam berettę na greengas, niestety chińską, bo kupowana za dzieciaka bez konsultacji z kimś doświadczonym. Ogólnie fajna jest, tylko najważniejszy element jest plastikowy i już dawno się sypnął. Będzie sobie wisiała gdzieś tam w rogu :]

Na pierwszy ogień idzie AK47 - wymarzyłem sobie klasyczny z drewnianą kolbą i rękojeścią, reszta metalowa - jak najmniej tworzyw. W tym przypadku myślałem o elektryku i jestem też gotów więcej zainwestować w moc.

Bardzo proszę pytać, jeśli nie wyraziłem się wystarczająco precyzyjnie o co mi chodzi.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam serdecznie :]

Edited by jambik

Poczekaj bo nie rozumiem, chcesz repliki asg tylko do wiszenia na ścianie?

Chcesz metalowo drewnianego kałasza do powieszenia na ścianie? Nic prostszego. Bierzesz dowód i idziesz do sklepu i kupujesz deko kałasza. Potem idziesz na swoją komendę rejonową i dostajesz kwit rejestracji deka. I nie musisz nic kombinować z replikami asg. Masz realną broń tyle że pozbawioną możliwości strzelania. W tej chwili CLK i WITU scertyfikowały technologie zdekowania prawie 140 wzorów broni. w tym DSzK, Maxima, RPD.

I z zasady są to magazynowe nówki w pełnym ukompletowaniu ze zgodnymi numerami.

Ceny prawdziwych coltów* zaczynają się od 350 dolców więc byłbym chory na umyśle chcąc wydać na replikę 3000 zł xD. Może nie mówmy o zabawkach do powieszenia na ścianie które są droższe od oryginału Panie mikadorus :)

Pomysł arend będę musiał poważnie przemyśleć bo jeśli to prawdziwe sztuki to robi się interesująco. Jednak w pierwotnym zamyśle chciałem móc w każdej chwili wyciągnąć któraś sztukę i pójść postrzelać np. w lesie. Z całą pewnością chce softowego kalaszka który z 25 metrów chociaż trafi w cel wielkości talerza.

Budżet startowy na niego przewidywałem do 600 zł, ale w uzasadnionych przypadkach mogę go rozszerzyć.

@kalin54 na to musiałbym mieć chociaż ogródek, a mieszkam w bloku - nie da rady ;D

*strzelających ostra amunicją

Ps. Rozumiem, że ta kasetka to już lokalny mem :p?

Edited by jambik

Chwila, ale o czym my mówimy? O rękojeściach z kości słoniowej? Ostatni raz jak byłem w militaria.pl to mieli AK w okolicach 350 który wyglądał legitnie ;) drewno na bank. Najwierniejsze nie musi być, ale jeśli laik weźmie do ręki chińczyka za 200 zł to i tak ogarnie że za dużo tu plastiku.

Ale chętnie zobaczę Wasze propozycje nawet i z górnej półki żeby wiedzieć z czym to się je.

Dziękuję za odpowiedzi

Edited by jambik

Mówimy że 6 stów wystarczy ci na jedną replikę asg ( i to niezbyt wysokich lotów) plus gablotkę, 1/3 zdekowanej broni lub półtorej cynkalowej odlewki broni firmy Denix. Ceny broni deko możesz zobaczyć w linku Kalina w zakładce "broń deko ( bez zezwolenia).

A w Militaria.pl za 350 to dostaniesz plastikowe coś co drewno widziało jako paletę transportową a "legitnie" to wygląda jedynie z daleka i we mgle.

Edyt

Sklep z deko na Okopowej, możesz jechać i zobaczyć czym te "legitnie"wyglądające "repliki" różnią się od broni :icon_mrgreen:

http://okop.com.pl/ProductList.aspx?Group=6

A tu oferta Denixa http://www.artdeco.sklep.pl/k209,bron-militaria-karabiny-powtarzalne.html

Chwila, ale o czym my mówimy? O rękojeściach z kości słoniowej? Ostatni raz jak byłem w militaria.pl to mieli AK w okolicach 350 który wyglądał legitnie :icon_wink: drewno na bank. Najwierniejsze nie musi być, ale jeśli laik weźmie do ręki chińczyka za 200 zł to i tak ogarnie że za dużo tu plastiku.

Za 350zł mogłeś mieć AK Cymy - plastik fantastik lub Boyi z tandetnym (plastikowym) drewnem i prawdopodobnie plastikowym body (bo za 350zł wersji S czy SW raczej nowej nie znajdziesz). Do tego dochodzą Spartaki (czyli jakość nie lepiej niż Cyma). "Legitnie" to one mogą wyglądać dla kogoś, kto Kałasza w rękach nie miał. Jak ojciec był w zetce i zobaczy tego Kałasza, a Ty mu rzucisz tekstem "patrz tata, wygląda jak prawdziwy" to uśmiechnie się z politowaniem i powie "tak synuś, jak prawdziwy", a pomyśli "Boże,.."

Edytuj: aczkolwiek na koleżkach czy laseczkach, co broni nie widzieli mogą zrobić wrażenie.

Edited by MarekMac

Mówimy że 6 stów wystarczy ci na jedną replikę asg ( i to niezbyt wysokich lotów) plus gablotkę, 1/3 zdekowanej broni lub półtorej cynkalowej odlewki broni firmy Denix. Ceny broni deko możesz zobaczyć w linku Kalina w zakładce "broń deko ( bez zezwolenia).

A w Militaria.pl za 350 to dostaniesz plastikowe coś co drewno widziało jako paletę transportową a "legitnie" to wygląda jedynie z daleka i we mgle.

Edyt

Sklep z deko na Okopowej, możesz jechać i zobaczyć czym te "legitnie"wyglądające "repliki" różnią się od broni :icon_mrgreen:

http://okop.com.pl/ProductList.aspx?Group=6

A tu oferta Denixa http://www.artdeco.sklep.pl/k209,bron-militaria-karabiny-powtarzalne.html

Oferta z okop nie wchodzi w grę, nie mogę wydać większości pensji na coś co nawet kulką nie strzeli :p

Za to artdeco wygląda obiecująco, być może kilka sztuk wezmę stamtąd.

Ile muszę wydać w takim razie na softowego kalaszka który będzie wyglądał tak jak ten z artdeco?

Ps. Na gablotkę oczywiście mam osobny, jeszcze nie określony budżet

Edited by jambik

Jeżeli chcesz się strzelać z ludźmi kup najpierw jedną replikę i ją dopieść. Masz co miesiąc 600zł na replikę, tak? To poczekaj dwa miesiące, kup porządny sprzęt + ew. ulepsz go w kolejnych miesiącach. Jeśli nie chcesz strzelać do ludzi tylko do tarcz to kup wiatrówkę. Natomiast kupowanie co miesiąc repliki za 600zł tylko po to by ładnie wyglądała i okazjonalnie wystrzeliła dwie kulki (żeby pokazać, że potrafi) to nietrafiony pomysł. Za 600zł wygląd jest średni. Lepiej moim zdaniem mając co miesiąc 600zł kupować wolniej, a lepiej. Analogicznie, mając co miesiąc 6000zł kupujesz co miesiąc kilku(nasto)letnie Golfy czy inne Fordy czy czekasz kilka miesięcy i kupujesz nówke lub prawie nówkę w lepszym standardzie itd?

Acz to Twoje pieniądze i zrobisz co chcesz.

Jeżeli chcesz się strzelać z ludźmi kup najpierw jedną replikę i ją dopieść. Masz co miesiąc 600zł na replikę, tak? To poczekaj dwa miesiące, kup porządny sprzęt + ew. ulepsz go w kolejnych miesiącach. Jeśli nie chcesz strzelać do ludzi tylko do tarcz to kup wiatrówkę. Natomiast kupowanie co miesiąc repliki za 600zł tylko po to by ładnie wyglądała i okazjonalnie wystrzeliła dwie kulki (żeby pokazać, że potrafi) to nietrafiony pomysł. Za 600zł wygląd jest średni. Lepiej moim zdaniem mając co miesiąc 600zł kupować wolniej, a lepiej. Analogicznie, mając co miesiąc 6000zł kupujesz co miesiąc kilku(nasto)letnie Golfy czy inne Fordy czy czekasz kilka miesięcy i kupujesz nówke lub prawie nówkę w lepszym standardzie itd?

Acz to Twoje pieniądze i zrobisz co chcesz.

Postaram się odnieść do tej analogii z autami. Chciałbym mieć kolekcje "autek" niekoniecznie najnowszych, bez "full opcji", skóry, za to mogą być z małolitrażowym silnikiem i bez klimy :p jedyne co maja mieć to ładny lakier i mieć metalową budę. Nadal gdzieś to pojedzie ale nie na rajdach czy w ciężkim terenie.

Do ludzi nie zamierzam strzelać jak już wspomniałem wcześniej.

Edited by jambik

Mam colty kilku firm asg. Tylko dwa bym dał do gablotki. Tylko jednego dałbym do ręki komuś, kto trzymał oryginał. Słaby metal widać z daleka, jakość też. .. niestety. Repliki są droższe... i to często. Ogólnie złożenie fajnego gaziaka to najdroższa rzecz pod słońcem. Taniej zrobić przyzwoity karabin wyborowy.

Jeśli chodzi o dobrze wyglądające AK to trzeba wydać ok. 1000zł za używki. Osiągi mają na średnim poziomie, ale wygląd może oczarować.

Jak zaplanujesz wydatek 1200zł na replikę to coś z tego będzie. Za 600zł będzie dość biednie- jak kolekcja katan za kilkaset złotych. Wrażenia to nie zrobi.

Ale rób co chcesz. Skoro uważasz, że plastikowe ak za 350zł to coś fajnego do gabloty... żaden dorosły człowiek się tym nie zainteresuje. Jak coś robić to z klasą, albo wcale. Warzę piwo, mogę strzelić tanie warki, które w sklepach chodzą po 6-8zł butelka, ale wiem, że zachwycę tym laika. Wolę dołożyć roboty i surowców by stworzyć coś naprawdę dobrego. I chyba dobrze kombinuję, bo znajomy, który lubi drogie alkohole cieszy się jak czasami podrzucę mu małą buteleczkę na święta.

I Tobie życzę tego samego - kup mniej, a bardzo dobrze. Znajomi będą oczarowani, niezależnie czy mieli oryginał w łapach. Inaczej kiedyś dojdziesz do wniosku, że cała Twoja kolekcja jest warta jednego- dwóch wyrobów G&P lub LCT (bo tanie repliki strasznie tracą na wartości).

Edited by mikadorus

Ile muszę wydać w takim razie na softowego kalaszka który będzie wyglądał tak jak ten z artdeco?

Jako że te z ArtDeco wyglądają gorzej niż airsoftowe repliki to myślę że ze 4 stówy (za replikę). Za przyzwoicie wyglądającą replikę kałasza to jakieś 5 do 6 stówek. Za w pełni stalowe repliki to ciut ponad tysiaka. Ale do dekowanej broni to jeszcze wyglądu będzie mało.

@mikadorus

na tym etapie z pewnością odpuszczę sobie wydatki rzędu tys. zł per replika. Może jak za rok dostanę awans i podwójną pensję, to kto wie :P

Plus jeszcze jedno wyjaśnienie, gablotę robię dla siebie, nie na pokaz. To chyba taki kaprys, i cieszyłby mnie widok firearmsów we własnym pokoju nad łóżkiem :)

Za przyzwoicie wyglądającą replikę kałasza to jakieś 5 do 6 stówek. Za w pełni stalowe repliki to ciut ponad tysiaka.

No i zaczynamy do czegoś dochodzić :) przyjrzałem się ofercie G&P i LCT - to nie moja liga narazie. Muszę trochę oszczędności odłożyć na ważniejsze rzeczy.

Jakiego kałaszka byś zaproponował w tych 5-6 stówkach? #elektryk