Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Baterie niestandardowe

Guest LooK OuT!

Recommended Posts

Guest LooK OuT!

Wlasnie mam takie male pytanie. Ostatnio pod swego XM'a podczepilem sobie atrape M203, wzialem to z jakiegos wraku AR-15, nawet bebechow nie mial, wiec nie bylo szkoda :P Zreszta dla XM'a wszytsko =) Granatnik wisi po to, zebym mogl wen zmiescic wieksza baterie, ale standardowe baterie typu Large zwyczajnie sie nie mieszcza. Interesuje mnie czy istnieja jakies pojemne (ok 1200 mAh) ogniwa 1.2V albo 1.5V, ale o nieco mniejszych wymiarach, niz te standardowe w bateriach typu Large. I jeszcze jedna kwestia: slyszalem, ze na rynku ukazaly sie ogniwa, w ktorych nie zachodzi tzw. efekt pamieciowy. No i na koniec: czy takie zwykle akumulatorki, ktore mozna kupic w sklepach elektronicznych, produkcji np. Panasonica mozna bez problemu polaczyc w jedna baterie dla AEG'a i ladowac ja ladowarka z odpowiednim napieciem? I czy np przy ladowaniu baterii 9V (6 ogniw 1.5V) pradem 9.6V nie uszkodze jej? Z gory dziekuje za odpowiedzi i sugestie :)

No i na koniec: czy takie zwykle akumulatorki, ktore mozna kupic w sklepach elektronicznych, produkcji np. Panasonica mozna bez problemu polaczyc w jedna baterie dla AEG'a i ladowac ja ladowarka z odpowiednim napieciem? I czy np przy ladowaniu baterii 9V (6 ogniw 1.5V) pradem 9.6V nie uszkodze jej?

Tego nie próbowałbym robić gdyż nie są to baterie przystosowane do AEG'ów. Nie mówię tu, że się nie da ich naładować (choć też bym nie radził) ale samo używanie innych bateri niż tych przeznaczonych do karabinów elektrycznych może wywołać efekt gdzie nie będziesz osiągał odpowiednich parametrów przez karabin.

Po drugie nie wiem czy znajdziesz takie baterie, które mają pojemność 1300mAh na polskim rynku jakiejkolwiek firmy produkującej baterie gdyż te baterie do AEG'ów są niestandardowe.

Ogólnie radziłbym zostać przy bateri jaką posiadasz ewentualnie kupił w sklepie gdyż robienie własnech ogniw sądzę, że nie wyjdzie Ci na dobre :?

Pozdrawiam Lukzari.

Ja mam zwykłe "paluszki" oczywiście akumulatorki Ni-Cd 1600mAh, działają normalnie problem to wielkość, w AUG'u po wyjęciu plastikowej klapki mieszczą się. Zwykłe baterie (nie ładowalne) przy dużych obciążeniach się silnie grzeją i mogą wylać, ja tam bym nie ryzykował guna za 1500 zeta, już lepiej wydać te 100 - 150 zeta na dodatkowy komplet.

Ostatecznie można zakupić ww Akumulatorki, inna wersja to zakup ogniw przemysłowych ale się to nie opłaca, ja dzwoniłem do polskiego dystrybutora ogniw Sanyo CADNICA (takie same jak w oryginalnym pakiecie) i okazało się że cena jednego to 30 zł co pomnożone przez 7 daje kosmiczną cenę 210 zł +VAT a w Fire Arms pakiet kosztuje 120 zeta. Zwykłe "paluszkowe" akumulatorki są lepszym rozwiązaniem kosztują 15 zeta kupujemy je i mamy pakiet o pojemności około 1600mAh. Czy warto? Jeśli masz tanie źródełko ogniwek to tak, jeśli nie, to nie warto, koszty są podobne lub większe (wtyczek też raczej w sklepach nie ma). Ja jako elektronik pasjonat bawiłem się w robienie ładowarek i koniec końców wszystkie dwa modele przerobiłem na ładowanie paluszków i wykorzystuje w domu, a sam kupiłem porządną ładowarkę, kosztowała mnie 420 zeta ale warta była, ma możliwość płynnej regulacji prądu ładowania i inne bajery (szybkie i wolne ładowanie, rozładowanie, zasilanie z zapalnicznki samochodowej).

w sklepach modelarskich można kupić akumulatory do AEGa o 1/3-1/2 taniej tylko trzeba poszukać są to akumulatory do modeli które wykożystują serwo mechcanizmy (nawet widziałem akumulator sanyo) kwestia tylko ile kosztują

Po drugie nie wiem czy znajdziesz takie baterie, które mają pojemność 1300mAh na polskim rynku jakiejkolwiek firmy produkującej baterie gdyż te baterie do AEG'ów są niestandardowe.

heh karabinky AEG działaja na zwykłych akumulatorach modelarskich w końcu to też zabawki :wink: trzeba tylko dobrac taką jak nam pasuje (V i mah) z cenami róznie bywa ale powinno byc te 1/3 przynajmniej taniej.

Guest LooK OuT!

No to dziekuje Wam wszystkim za porady :) Przy najblizszym swiecie M.B. Pienieznej udam sie do takiego sklepu i zobacze, co mozna znalezc :) Doswiadczeniami z eksploatacji takiej bateryjki podziele sie na forum :)

• 2 weeks later...

Po pierwsze nie istnieja ogniwa 1,5V. Są tylko 1,2V i ich wielokrotności. Zobacz na akumulatory o ktorych mówią, że są 9V. Będą miały na obudowie, że są tak naprawde 8,4V.

Po drugie akumulatory NiMh nie mają efektu pamięciowego i można je stosować w AEGach, ale akumulator musi mieć zintegrowany mikrokontroler procesu ładowania, bo akumulatory NiMh są bardzo czułe na nieodpowiednie ładowanie i po prostu wybuchają. Dlategoi raczej nie stosuje się ich w AEGach.

Po trzecie to normalne, że akumulatory NiCd się grzeją. Wszystko jest ok, póki temperatura akumulatora nie przekroczy 50oC. Później akumulatory ulegają uszkodzeniu.

• 3 weeks later...

Witam Max!

Dorzuce swoje 3 grosze.

Podstawowym powodem stosowania accu NICd a nie NiMH w AEGach

jest sposób ich pracy - rozładowywania. Accu stosowane do silników

musi być w stanie dać odpowiednio duży prąd przy całym czasie swojej pracy.

NiCd - maja przez cały okres pracy równy stabilny prąd a na koniec gwałtownie napięcie spada i accu sa rozładowane - zapewnia to równą i odpowiednio szybką pracę silnika AEGa. Dzięki temu serie są tak skuteczne.

NiMH - rozładowują się powoli stopniowo zmniejszając swój prąd dostarczany do silnika co nie jest zalecane dla niego. Powodując pracę na

zbyt niskim napięciu.

Ale oczywiście wszystko co napisałeś w swoim poscie jest prawdą.

Pozdrawiam !