Czyzu15 Posted July 26, 2017 Report Share Posted July 26, 2017 Witam. mam mały problem. Kupiłem Lipo Redox 1800 mAh 11,1 V/30C. do repliki Specny. Dokupiłem przejściówkę, tylko podejrzewam, że wyjście jak łączące z oryginalnym okablowaniem repliki jest nieco większe, ale da się zapiąć. Replika tylko po naciśnięciu spustu wydaje cichy trzask. Silnik nie kreci. Na stokowej baterii wszystko gra. Bateria kupiona była jako nowa. Ładowałem ją już 2 razy i dalej nic. Pytanie czy to kwestia przejściówki, może to nie jest tamiya mała tylko duża. Czy coś bateria padnięta. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted July 26, 2017 Report Share Posted July 26, 2017 Nie masz biegunów zamienionych na przejściówce? Quote Link to post Share on other sites
Czyzu15 Posted July 26, 2017 Author Report Share Posted July 26, 2017 Nie da się podłączyć inaczej. No da, ale ... dopasowałem kształtami wtyczek. Martwe się że chyba przejściówka jest duża a nie mała, choć dało się zapiąć. Ciekawi mnie tylko ze słychać ten elektryczny mechaniczny trzask po naciśnięciu spustu. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted July 26, 2017 Report Share Posted July 26, 2017 (edited) Ładowałem ją już 2 razy i dalej nic. Jaką ładowarką ładowałeś baterię lipo? Przydałby się miernik żeby na 100% wszystko posprawdzać. Zdjęcia przelotki też by trochę wyjaśniły. Mechaniczny trzask to może być próba kręcenia się silnika w drugą stronę. Edited July 26, 2017 by Huba_lbn Quote Link to post Share on other sites
Czyzu15 Posted July 26, 2017 Author Report Share Posted July 26, 2017 Thx Huba, miałeś rację, jak podłączyłem odwrotnie czyli źle replika wypaliła. Dziękuję bardzo. Nie wpadł bym na to. :) Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted July 26, 2017 Report Share Posted July 26, 2017 Najlepiej zamontuj w replice wtyk T-Connect. Tamiya ma duży opór, przejściówka tylko go zwiększy. Na wtyku T będziesz miał lepszy RoF, a bateria wystarczy na więcej strzałów. Koszt operacji to około 1 PLN za parę wtyczek, 1 PLN za termokurczki, i 20 minut roboty lutownicą ;) Quote Link to post Share on other sites
Adron00 Posted July 28, 2017 Report Share Posted July 28, 2017 Kukunamuniu, a jest sens zmieniać wtyki w baterii i ładowarce (stockowej) bo w replice mógłbym sam wymienić czy po prostu kupić lipo i się nie bawić? Wiem może głupie pytanie. Quote Link to post Share on other sites
kukunamuniu Posted July 29, 2017 Report Share Posted July 29, 2017 (edited) W stockowej chyba by mi się nie chciało, aczkolwiek jak masz wolne wtyki i wolny czas, to czemu nie. 1. Kup jak najszybciej lepszą ładowarkę (myśl przyszłościowo, kup już taką co i LiPo naładuje), stockowa batka dłużej dzięki temu pożyje 2. Później kup baterię LiPo z wtyczką Deans. Niektóre sklepy gratis albo za niską opłatą zmieniają wtyczki przed wysyłką, ale baterie lepszej jakości i tak nie mają wtyczek Tamiya. W replice też wtedy Deans, szkoda prądu na przejściówki. 3. MOSFET i okablowanie niskooporowe Jak zrobi się chłodniej, to docenisz LiPo. Wtyczki, kable, akumulatory, ładowarki - kupuj w sklepach modelarskich, zwykle jest taniej. Edited July 29, 2017 by kukunamuniu Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts