Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Pytania od nowicjusza dotyczące pistoletów

Recommended Posts

Witam. Ogólnie chciałbym rozpocząć zabawę w asg ale póki co na początek chciałbym sobie kupić jakiegoś gaziaka do strzelania sobie w puszki na polu (żeby trochę potrenować :icon_biggrin: ) Tak więc przeczytałem gdzieś że co2 jest tańsze i bardziej wydajne od gg, tak więc postanowiłem sobie znaleźć jakiś pistolet co2 spełniający normę CQB żeby w przyszłości mógł mi służyć jako boczniak i tak oto znalazłem:

http://www.airsoft-m...a-REF15564.html

Jednak nie mogłem znaleźć firmy która wykonała tenże pistolet (chyba że jest to ten ASG) tak więc poddając w wątpliwość jakość tego pistoletu znalazłem inny:

https://gunfire.pl/p...oletu-G193.html

Gdyby się jednak okazało że byłem w błędzie i gg jest lepszy od co2 mam taki:

https://www.militari...14763_p5698.xml

Tak więc pytam się o wasze opinie dotyczące tych pistoletów i gdyby się okazało że wszystkie są słabe rady dotyczące wybrania jakiegoś.

Co do tej firmy wpisywałem frazy typu "firma asg" (edit: teraz zrozumiałem że nic nie miało prawa mi wyskoczyć wpisując coś takiego :D )i nic nie wyskakiwalo :icon_biggrin:

Co do pierwszego poradnika już go czytałem, a dzięki temu drugiemu uznałem że kupię sobie tego socoma od stti w nieco słabszej wersji https://www.taniemil...ml#.WYgzh4TyjIV

Ta replika jest ok?

Edited by rounix

Co do pierwszego poradnika już go czytałem, a dzięki temu drugiemu uznałem że kupię sobie tego socoma od stti w nieco słabszej wersji https://www.taniemil...ml#.WYgzh4TyjIV

Ta replika jest ok?

Repliki pistoletów gazowych od STTI uchodzą za dobre i tanie. Dobre na tyle na ile dobra może być plastikowa replikia, bez blow backu. Ale właśnie dlatego że nie ma blow backu, może być plastikowa i się nie psuć, a do tego działać w niższych temperaturach. Osiągami nie powalają, ale są bardzo ciche, dodatkowy tłumik i mamy prawie bezgłośną replikę. Na nocne imprezy super sprawa.

Zazwyczaj widzi się od nich Berettki, pewnie ta MK23 jest bardzo zbliżoną konstrukcją.

Tak więc dzięki za wszystkie porady. Kupiłem w końcu sobię ten pistolet od src , tylko że mam kilka pytań:

1. Na maksymalnie ustawiony hop-upie i przy kulkach .20 lecą one jakieś 20 m normalnie a potem zaczynają lecieć do góry.Czy to normalne bądź mam wymienić kulki na cięższe?

2. (Trochę głupie pytanie :D) Czasami po wystrzeleniu kulki wylatuje chmura gazu z lufy. Czy jest to ten gaz który został użyty do napędzenia kulki i nie ma tam żadnego przecieku czy coś?

3.Da się jakoś sprawdzić ile zostało gazu w butli?

Zmniejsz docisk hopa to nie będą lecieć w kosmos. Możesz używać cięższych kulek ale tak 0.25 to maksimum.

Gaz wylatujący z lufy, to ten który napędził kulkę.

Ilość gazu w butli możesz sprawdzić na wadze. Na butli masz zapewne podane ile gramów gazu było w pełnej. Przydałoby się zważyć pełną butlę, żebyś wiedział ile waży sama butla.

Można też wywiercić w ściance butli szereg otworków (albo nawet wyciąć szczelinę taką na 2mm szerokości) które potem zakleisz taśmą przeźroczystą. Będzie widać przez nią ile gazu zostało.

Stój nie wierć , żartowałem tylko. Ogólnie poza targaniem wagi oceniasz na słuch i rękę. Znaczy im butla cięższa tym gazu więcej, a jak przy potrząsaniu nie chlupie to gazu nie ma.

ps

Hopa ustaw w ten sposób żeby kulka leciała prosto maksymalnie daleko (wiadomo że w pewnym momencie zacznie spadać) ułatwi ci to celowanie. Wraz z ogarnianiem będzie ci łatwiej oceniać odległości do celu i wtedy zacznie się kombinowanie z trajektorią kulki żeby żyłować odległości strzału.

I tu mam też złe wieści, bo siła z jaką guma będzie podkręcała kulki nie jest stała. Zależy głównie od temperatury i stanu gumki ( zużycia i zasyfienia), tak że regulację hopa wypada zrobić przed każdym strzelaniem, a też po każdej zmianie paczki kulek.

Zmniejsz docisk hopa to nie będą lecieć w kosmos. Możesz używać cięższych kulek ale tak 0.25 to maksimum.

Już wcześniej sprawdzałem na najmniejszym ustawieniu i na największym i nie było zbyt dużej różnicy. Ale zobaczę jeszcze raz. Najwyżej kupię sobie kulki 0.23.

Można też wywiercić w ściance butli szereg otworków (albo nawet wyciąć szczelinę taką na 2mm szerokości) które potem zakleisz taśmą przeźroczystą. Będzie widać przez nią ile gazu zostało.

Nie jestem na tyle głupi aby tak robić xD