Jump to content

Recommended Posts

Posted

Nigdy wczesniej nie interesowalem sie optyka wiec mam pytanie. Jak mam rozumiec powiekszenie 4x20. Czy jest to powiekszenie 80 krotne? Pytanie pojawilo sie w mojej glowie gdy spojrzalem na lunete kolegi(jakis model snajperki) i zobaczylem wlasnie takie oznaczenie (4x20) a pozniej na strone machinegun przy opisie g36k zapis ze luneta ma pow 1,5 raza. Czy jest jakis standard zapisu pow optyki? czy tez kazdy sobie pisze jak chce: raz 4x20 gdzie indziej 3x itd.

Posted

4x20 tzn. powiększenie 4 krotne, wymiar soczewki 20mm

możesz spotkać też np.

3-9x40 tzn. powiększenie regulowane od 3 do 9 razy z soczewką 40mm.

to tak w skrócie

Posted

Dzieki. Czyli jesli dobrze zrozumialem napisanie pow 1,5x jest w sumie niekompletne., bo nie ma nic o rozmiarze soczewki.

Posted
Dzieki. Czyli jesli dobrze zrozumialem napisanie pow 1,5x jest w sumie niekompletne., bo nie ma nic o rozmiarze soczewki.

co niekompletne

pisze ci pow. 1,5x to masz 1,5 raza i koniec

zaś wielkośc soczewki decyduje tym jak wielki obszar widzisz

przykład na x40 widzisz 4 razy więce niż na x20

4x20 tzn. powiększenie 4 krotne, wymiar soczewki 20mm

możesz spotkać też np.

3-9x40 tzn. powiększenie regulowane od 3 do 9 razy z soczewką 40mm.

to tak w skrócie

żeby to było tak różowo

Nikko x8 miało większe niż AGS na x9, dopiero Simmalux na x11,5 miałt to samo :|

a najgorsze to że Tasco i inne chończyki nie trzymają równych powiększeń, weź 10 tasco x40 (bo x20 nie istnieje dla mnie) i zobacz powiększenie, w 2 będzie na pewno inne i pewnie we iowęcej niż w 2 :roll:

Posted
Dzieki. Czyli jesli dobrze zrozumialem napisanie pow 1' date='5x jest w sumie niekompletne., bo nie ma nic o rozmiarze soczewki.[/quote']

co niekompletne

pisze ci pow. 1,5x to masz 1,5 raza i koniec

Może chodziło mu o to, że nie ma podanej średnicy soczewki ?

żeby to było tak różowo

Nikko x8 miało większe niż AGS na x9, dopiero Simmalux na x11,5 miałt to samo

a najgorsze to że Tasco i inne chończyki nie trzymają równych powiększeń, weź 10 tasco x40 (bo x20 nie istnieje dla mnie) i zobacz powiększenie, w 2 będzie na pewno inne i pewnie we iowęcej niż w 2

Nie można temu zaprzeczyć, ale na szczęście nie odpowiadamy za błędy producenta, tylko cieszymy się napisami 3-9x52 :)
  • 2 weeks later...
Posted
żeby to było tak różowo

Nikko x8 miało większe niż AGS na x9, dopiero Simmalux na x11,5 miałt to samo :|

a najgorsze to że Tasco i inne chończyki nie trzymają równych powiększeń, weź 10 tasco x40 (bo x20 nie istnieje dla mnie) i zobacz powiększenie, w 2 będzie na pewno inne i pewnie we iowęcej niż w 2 :roll:

Optyka z definicji jest dziedziną polegającą na precyzji i nie ma co oczekiwać, że Chińczyk dostający 30 centów za godzinę zrobi lunetkę na poziomie Zeissa. Nie zrobisz z g**na stali.

• Create New...