Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jak "czytac" pow lunety

Recommended Posts

Nigdy wczesniej nie interesowalem sie optyka wiec mam pytanie. Jak mam rozumiec powiekszenie 4x20. Czy jest to powiekszenie 80 krotne? Pytanie pojawilo sie w mojej glowie gdy spojrzalem na lunete kolegi(jakis model snajperki) i zobaczylem wlasnie takie oznaczenie (4x20) a pozniej na strone machinegun przy opisie g36k zapis ze luneta ma pow 1,5 raza. Czy jest jakis standard zapisu pow optyki? czy tez kazdy sobie pisze jak chce: raz 4x20 gdzie indziej 3x itd.

Dzieki. Czyli jesli dobrze zrozumialem napisanie pow 1,5x jest w sumie niekompletne., bo nie ma nic o rozmiarze soczewki.

co niekompletne

pisze ci pow. 1,5x to masz 1,5 raza i koniec

zaś wielkośc soczewki decyduje tym jak wielki obszar widzisz

przykład na x40 widzisz 4 razy więce niż na x20

4x20 tzn. powiększenie 4 krotne, wymiar soczewki 20mm

możesz spotkać też np.

3-9x40 tzn. powiększenie regulowane od 3 do 9 razy z soczewką 40mm.

to tak w skrócie

żeby to było tak różowo

Nikko x8 miało większe niż AGS na x9, dopiero Simmalux na x11,5 miałt to samo :|

a najgorsze to że Tasco i inne chończyki nie trzymają równych powiększeń, weź 10 tasco x40 (bo x20 nie istnieje dla mnie) i zobacz powiększenie, w 2 będzie na pewno inne i pewnie we iowęcej niż w 2 :roll:

Dzieki. Czyli jesli dobrze zrozumialem napisanie pow 1' date='5x jest w sumie niekompletne., bo nie ma nic o rozmiarze soczewki.[/quote']

co niekompletne

pisze ci pow. 1,5x to masz 1,5 raza i koniec

Może chodziło mu o to, że nie ma podanej średnicy soczewki ?

żeby to było tak różowo

Nikko x8 miało większe niż AGS na x9, dopiero Simmalux na x11,5 miałt to samo

a najgorsze to że Tasco i inne chończyki nie trzymają równych powiększeń, weź 10 tasco x40 (bo x20 nie istnieje dla mnie) i zobacz powiększenie, w 2 będzie na pewno inne i pewnie we iowęcej niż w 2

Nie można temu zaprzeczyć, ale na szczęście nie odpowiadamy za błędy producenta, tylko cieszymy się napisami 3-9x52 :)
  • 2 weeks later...
żeby to było tak różowo

Nikko x8 miało większe niż AGS na x9, dopiero Simmalux na x11,5 miałt to samo :|

a najgorsze to że Tasco i inne chończyki nie trzymają równych powiększeń, weź 10 tasco x40 (bo x20 nie istnieje dla mnie) i zobacz powiększenie, w 2 będzie na pewno inne i pewnie we iowęcej niż w 2 :roll:

Optyka z definicji jest dziedziną polegającą na precyzji i nie ma co oczekiwać, że Chińczyk dostający 30 centów za godzinę zrobi lunetkę na poziomie Zeissa. Nie zrobisz z g**na stali.

• Create New...