Panczi Posted August 24, 2017 Report Share Posted August 24, 2017 Witam, Niedawno zakupiłem swoją pierwszą replikę i jest nią gieta z JG. Jednak mam z nią pewien problem. Mianowicie superkarabinek ma bardzo duży rozrzut... nie mogę trafić z niej z 15m w 2l butelke po pepsi... wszystko lata wokół niej. Dzisiaj wymieniłem gumkę Hop-Up na g&g zieloną. Sama wymiana bardzo prosta. Pytanie do was - co może być przyczyną takiego rozrzutu? I czy jest na to jakiś sposób? Wiem że to jedna z tańszych replik i niewiem czy wymiana lufy na preckę jest opłacalna i czy coś zmieni. Dodam jeszcze że strzelałem z niej na Nimhu 9,6V przez jakąś godzinę i nie wiem czy to mogło coś zmienić. Czekam na porady. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
mikoma Posted August 24, 2017 Report Share Posted August 24, 2017 Sytuacja wystąpiła po zmianie gumki ? Jeśli replika miała tak "od początku" to po prostu oddaj na gwarancje. Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted August 24, 2017 Report Share Posted August 24, 2017 Z jakich kulek korzystasz i czy zdarzyło Ci się czyścić lufę? Quote Link to post Share on other sites
Panczi Posted August 25, 2017 Author Report Share Posted August 25, 2017 (edited) Korzystam ze specna arms o.23g a na samym początku kupiłem g&g 0.25g. Oddać na gwarncje? Ta słaba celność jest podstawą do złożenia gwarancji? Replikę kupiłem w stacjonarnym sklepie Gun Fire. A czy jest możliwość że "rozregulowałem" replikę nimhem 9,6? Wiem że replika dostawała wtedy wtedy kopa ale słabo to znosiła. Mimo wszystko znam jej budowę i nie wiem co się mogło "rozregulować" Co do lufy tak. Podczas wymiany gumki czyściłem lufę wyciorem na sucho. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Edited August 25, 2017 by Panczi Quote Link to post Share on other sites
mikoma Posted August 25, 2017 Report Share Posted August 25, 2017 Problem występował od nowości, czy dopiero po zmianie gumki? Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted August 25, 2017 Report Share Posted August 25, 2017 Bateria nie ma prawa "rozregulować" Ci repliki, Bateria to tylko pędnik dla silnika i nie wpływa na kompresje w układzie, czy inne czynniki determinujące lot kulki. Może masz nieszczelny układ i skaczą FPSy. W jakiej płaszczyźnie masz ten rozrzut? Jedna kulka wyżej, druga niżej czy prawo, lewo? Jeśli nie masz nerwów do drążenia tematu to jedź do GFów i przedstaw sytuację, trochę poczekasz na replikę ale powinni zrobić. Quote Link to post Share on other sites
Panczi Posted August 25, 2017 Author Report Share Posted August 25, 2017 Problem jest raczej od nowości. Kulki latają różnie czasami potrafi wylecieć z lufy pod skosem. O 45 stopni. Ale rzadko. Celność nie jest jakaś mega zła, ale na polu bitwy nie mam szans i znika tutaj dobra zabawa. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted August 25, 2017 Report Share Posted August 25, 2017 Oddaj do GF na gwarancje, o ile przyjmą. Jeśli nie to znajdź dobrego serwisanta, który Ci to ogarnie. Ciężko coś innego Ci poradzić. Przyczyn może być masa. No chyba że masz na tyle samozaparcia żeby wziąć się za to osobiście. Wtedy zacznij od przechronowania repliki. Jeśli FPSy będą stabilne to problem może leżeć w lufie. Jeśli będą znacząco skakać to podejrzenia przechodzą na szczelność(połączenie dysza-gumka, szczelność dysza-głowica cylindra, szczelność głowica cylindra-cylinder i kompresja głowicy tłoka w cylindrze). Quote Link to post Share on other sites
Panczi Posted August 28, 2017 Author Report Share Posted August 28, 2017 Dzisiaj wstawię lufę od auga koleżki. I niego kulki latają jak po sznurku. Mam nadzieję że problem zniknie. Wtedy wymienie poporsru lufę. Dam znać jak poszło. Dzięki za rady. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted August 28, 2017 Report Share Posted August 28, 2017 Jaką masz długość lufy u siebie, bo AUG ma raczej długą. Jaki masz typ cylindra? Quote Link to post Share on other sites
Panczi Posted August 29, 2017 Author Report Share Posted August 29, 2017 Problem rozwiązany! AUG ma zdecydowanie dłuższą lufę, ale jej nie założyłem gdyż przeszkodził mi tłumik płomienia do którego ściągnięcia potrzebny jest najmniejszy możliwy imbus. Jak wspominałem wyczyściłem lufę wyciorem wcześniej kilka razy. Z kolegą zobaczyliśmy że wnętrze lufy od Steyra przypomina lusterko, bardzo odbija wszystko. W giecie natomiast powłoka wnętrza lufy była matowa. Więc wziąłem od dziewczyny zmywacz do paznokci nałożyłem na wycior i wyczyściłem lufę do poziomu "lusterka" przypominającą tą od AUGA i tadam kulki latają jak po sznurku! Morał z tego taki żeby od razu po zakupie nowej repliki wyczyścić wnętrze lufy na błysk! Bo w moim przypadku wnętrze przypominało jakiś zastygnięty klej! Mam nauczkę na przyszłość. Dbajmy o czystość naszych luf :D :D :D Mimo wszystkim dziękuję wszystkim za pomoc i wsparcie. Do zobaczenia na polu bitwy Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Pytanie od czego się tak zasyfiła, czy może była taka przyszła ze sklepu. Nie dodawałeś przypadkiem kapki oleju silikonowego do magazynków, tak jak kilka sklepów poleca? Quote Link to post Share on other sites
progressive Posted August 29, 2017 Report Share Posted August 29, 2017 Może chińczyk nawalił za dużo smaru do cylindra i wypluło nadmiar do lufy. Ewentualnie trafiła Ci się zmruszała, utleniona lufa. Mam tylko radę - nie używaj raczej zmywacza do paznokci, bo bardzo często nie są one oparte na acetonie tylko innych niezidentyfikowanych rozpuszczalnikach i dodatkach które mogą Ci np. "nawilżyć" lufę (olejki itp). Omijaj również spirytus salicylowy. Po odparowaniu mogą powstać kryształki salicylu, co też nie jest wskazane. Osobiście preferuje zwykły spirytus. Co do stock luf - ja się nie czaje, każdą traktuje lekko ściernym/nabłyszczającym mleczkiem polerskim na dzień dobry. O ile z precką promyka nie przeszło by mi to przez myśl, to ze stockową JG nie mam oporów. Efekt, lustereczko jak się patrzy. Oczywiście trzeba później doczyścić resztki pasty. No i naturalnie zdemontować lufę i układ HU żeby nic nie zapaćkać. Quote Link to post Share on other sites
Panczi Posted August 30, 2017 Author Report Share Posted August 30, 2017 Ostatnio patrzylem na precki do Giety i tam wchodzi bodajże 247mm jak się myle to mnie poprawcie. Nie nie dodawałem silikonu ani innych smarów do magów. Widziałem że robi się tak na filmiku naszego wrocławskiegio sklepu air softowego ;) jednak ja jeszcze nienposiadam mid capów i ni miałem okazji. Co do zmywacza to poprostu nie miałem nic innego pod ręką. Lufa musiała być tak upaćkana od nowości. I naturalnie polecam rozebrać lufę. W giecie bardzo szybko może rozebrać lufę wystarczy wykręcić 3 śrubki, wyciągnąć całą lufe zewnetrzną przekręcić i ściągnąć komore HU. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
szymo86 Posted August 30, 2017 Report Share Posted August 30, 2017 Chińczycy po prostu leją olej ile wlezie. Mi z giety prawie kapało, wiec nie trudno o syf w lufie. Tak, raczej jest 247mm lufa. Sprawdź w specyfikacji na stronie sklepu. Sa też lufy ciut mniejsze, ale bd spokojnie pasować. Wysłane z mojego ASUS_X014D przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts