MK321 Posted October 19, 2017 Report Share Posted October 19, 2017 Witam, czy kupienie repliki ASG jak niepełnoletni jest legalne i czy jeśli bym to zrobił to przysporzyłoby mi to problemów? Quote Link to post Share on other sites
Hudy01 Posted October 19, 2017 Report Share Posted October 19, 2017 Nie jest legalne, potrzebujesz wysłać skan podpisanej zgody od rodziców, a także zaświadczenie od pedagoga szkolnego, oraz mieć pozwolenie burmistrza miasta. Quote Link to post Share on other sites
MK321 Posted October 19, 2017 Author Report Share Posted October 19, 2017 Nie jest legalne, potrzebujesz wysłać skan podpisanej zgody od rodziców, a także zaświadczenie od pedagoga szkolnego, oraz mieć pozwolenie burmistrza miasta. Po prostu chciałem się upewnić bo ostatnio przeglądając repliki na Taiwangun.com zauważyłem że pod każdą repliką napisane jest małym druczkiem "REPLIKI DOSTĘPNE NA STRONIE TAIWANGUN.COM MOGĄ BYĆ NABYWANE WYŁĄCZNIE PRZEZ OSOBY PEŁNOLETNIE." Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted October 19, 2017 Report Share Posted October 19, 2017 (edited) A rodziców pytałeś o zdanie na ten temat? (Serio, nie śmieję się). Edited October 20, 2017 by arend Quote Link to post Share on other sites
MK321 Posted October 19, 2017 Author Report Share Posted October 19, 2017 (edited) A rodziców pytałeś o zdanie na ten temat? (Serio, nie śmieję się) Nie. Edited October 20, 2017 by arend Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted October 19, 2017 Report Share Posted October 19, 2017 To zapytaj co o tym sądzą. Może ja już się kwalifikuję jako "stara data" (:o) ale takie kwestie byłem w stanie rozstrzygnąć pytaniem w domu, a nie tematem na forum. Nie musisz podawać wieku robiąc zamówienie, więc fizycznie nikt nie ma jak sprawdzić ile masz lat i raczej nikogo to nie interesuje. Sklep wprowadza zapis jako przysłowiowy "dupochron" i tyle. Quote Link to post Share on other sites
MK321 Posted October 19, 2017 Author Report Share Posted October 19, 2017 (edited) To zapytaj co o tym sądzą. Może ja już się kwalifikuję jako "stara data" ( :o) ale takie kwestie byłem w stanie rozstrzygnąć pytaniem w domu, a nie tematem na forum. Nie musisz podawać wieku robiąc zamówienie, więc fizycznie nikt nie ma jak sprawdzić ile masz lat i raczej nikogo to nie interesuje. Sklep wprowadza zapis jako przysłowiowy "dupochron" i tyle. Ok, dzięki za odpowiedź. Edited October 20, 2017 by arend Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted October 19, 2017 Report Share Posted October 19, 2017 Ok, dzięki za odpowiedź Poruszam temat, bo znam przypadki rodziców, którzy wystawiali repliki za drzwi, bo twierdzili że "w tym domu czegoś takiego nie będzie". :bialaflaga: Kończąc wątek psychologiczno-wychowawczy polecam pogadać z nimi i przesyłkę zaadresować na jedno z nich. Życzę udanego i przede wszystkim odpowiedzialnego początku tej zabawy! Quote Link to post Share on other sites
Cupi Posted October 20, 2017 Report Share Posted October 20, 2017 Tak na marginesie, jak kupisz replikę bez ich zgody to w prezencie od nich otrzymasz zakaz / brak zgody na piśmie w uczestniczeniu w imprezach na których wymagają świstka. Chyba że strzelasz do tarczy :P Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted October 20, 2017 Report Share Posted October 20, 2017 A ja polecam zapoznać się z czymś takim jak "zdolność do czynności prawnych" i jaką zdolność mają osoby niepełnoletnie. To wyjaśnia kwestię zakupu replik z prawnego punktu widzenia. Quote Link to post Share on other sites
Budweiser Posted October 20, 2017 Report Share Posted October 20, 2017 Wnioskowałem w oparciu właśnie o przepisy prawa cywilnego. Które streścić można w następujący sposób: Osoby powyżej 13 ale poniżej 18 roku życia mają ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Osoby te mogą same zawierać umowy, jednak dla ich ważności potrzebna jest zgoda przedstawiciela ustawowego. Jeżeli osoba taka zawarła umowę bez wymaganej zgody przedstawiciela ustawowego, jej ważność zależy od potwierdzenia umowy przez tego przedstawiciela. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts