Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Awaria BOYI RK01 AKS74U

Recommended Posts

Czołem.

Od pewnego czasu mam na stanie fajnego AK od boyia. Wszystko z nim było dobrze przez pewien czas. Musiałem w nim wymienić zębatki selektora ognia bo w jednej poszedł ząb ale to już przeszłość. Teraz problem jest gorszy. Kiedy naciskam na spust silnik kręci a przy tym jest szczękający metaliczny dźwięk natomiast zębatki zachowują się jak gdyby zębatka silnika nie zazębiała się z nimi. Wygląda jakby padł docisk silnika ale się nie znam (ogólnie to niezależnie od dokręcenia śruby docisku jest ten sam efekt) Jeżeli ktoś wie jak to naprawić to proszę o kontakt bo nie będę tego wysyłał do serwisu (nie stać mnie). Proszę o pomoc i pozdrawiam.

PS. Replika w większości nie jest stockowa. Silnik też. Napęd daje niebieski silnik cymy. Całą rozpiskę części można znaleźć na moim profilu wmasg.

Z opisu wydaje się że poszła któraś zębatka, trzeba wyjąć GB i sprawdzić.

Przy diagnostyce "online" bardzo przydatne są filmiki i zdjęcia ;)

Na początku wyjmij GB z repliki, odkręć kosz silnika i powiedz co widać bez rozkręcania GB.

• 2 weeks later...

No więc rozebrałem i... To jest tłok...

Wyłamał się pierwszy ząb tłoka. Dotychczasowy to WZMOCNIONY TŁOK Z 14 STALOWYMI ZĘBAMI [POINT] (taiwangun.com) jednak on nie jest już w sprzedaży czy ktoś może mi dolecieć jakiś inny nawet ciut droższy (limit 50zł) ale ze stalowymi zębami i kompatybilny z moim gb?

No więc rozebrałem i... To jest tłok...

Wyłamał się pierwszy ząb tłoka. Dotychczasowy to WZMOCNIONY TŁOK Z 14 STALOWYMI ZĘBAMI [POINT] (taiwangun.com) jednak on nie jest już w sprzedaży czy ktoś może mi dolecieć jakiś inny nawet ciut droższy (limit 50zł) ale ze stalowymi zębami i kompatybilny z moim gb?

1. JG piston

2. Fioletowy tłok shs albo Niebieski tłok z aluminiową głowicą tłoka niebieski 14 zębów

Nie.

Nie kupuj aluminiowego tłoka.

Prawie każdy plastikowy ze stalową szczęką będzie dobry, 14 lub 15 zębów. Jak w szczęce co ma 15 zębów, drugi (lub przedostatni, zależy od której strony patrzeć) ząb będzie przeszkadzać to można go spiłować, choć i tak zazwyczaj ma on połowę wysokości.

SHS, Arma Tech, JG, ACM, to zazwyczaj to samo.

http://azteko.pl/tloki-c-28_39.html

Nie będzie dobry, szybko Ci padnie.

Driver2503 powiedział w sumie wszystko. Fioletowy tłok SHS lub niebieski BEZ WYCIĘĆ. Są wersje z aluminiową głowicą tłoka. Sam je kupuję, ale nie montuję głowic. Po pierwsze są aluminiowe i ciężkie, a po drugie głowica jest kiepsko wykonana i słabo się uszczelnia.

http://azteko.pl/shs...ow-p-15722.html

Kup ten i po krzyku, tylko nie montuj głowicy z zestawu. Na GF'ie jest chyba po 39zł, gdzieś widziałem po 35zł.

Edited by wallop

Mam w swoim G&P niebieski tłok SHS 14 zębów z wycięciami. Przemienił kilkadziesiąt tysięcy kulek i jest jak nowy, nawet oksyda z zębów się nie starła. Jedyne co z nim zrobiłem to przed montażem wkleiłem listwę i zrobiłem AOE. Fakt, że to stara partia kupiona kilka lat temu, podobno teraz się pogorszyły jakościowo.

Przemienił kilkadziesiąt tysięcy kulek i jest jak nowy, nawet oksyda z zębów się nie starła.

Tia...

A ten nadprogramowy ząb mam spiłować czy co z nim zrobić? Moja replika chodziła na 14 zębach a ten tłok ma 15.

Drugi ząb spiłuj cały, a trzeci zależnie od ustawienia tłoka. Musisz sprawdzić jak tłok zazębia się z zębatką tłokową - chodzi o zazębianie się pierwszego zęba. Ja z reguły usuwam cały 2 ząb i połowę trzeciego.

Tia...

Dokładnie tak, na zębach jest czarna oksyda, która jest na czóbkach zębów lekko wybłyszczona. Gearbox otwierany ostatnio w grudniu podczas montażu Titana i wymiany smarów. Wszystkie części zostały wtedy wymyte w celu oceny stanu zużycia. Tłok kupiłem chyba w 2014 roku jeszcze do Specny, którą wtedy miałem. Specna poszła w swiat ze stockowym tlokiem, którego włożyłem spowrotem przy sprzedaży. Tłok poszedł do G&P i od tamtej pory działa bezawaryjnie. Ale zaznaczam, to jest stary wypust tego tłoka z pierwszych partii.