grabo_luk Posted October 30, 2007 Report Share Posted October 30, 2007 Pasuje gumka od shotguna M47 DE ( ale to samo :D ) i od MP001. Akurat w MP001 mam zamontowanego BAXa. HU nie trzeba regulować tylko wsadzasz i jest prosto :D W MP001 to ja chyba z 7 podkładek mam żeby prosto leciały i co mam.... 2m zasięgu więcej. Jak ktoś chciałby HU od MP001 odkupić to na PW. BAX w FaMasie nie posiada regulacji. Żeby ustawić to trzeba rozkręcić i wsadzić podkładkę między gumkę a plastikową nasadkę. ale wzrosla za to celnosc(chyba) ja bawie sie z tym ustawieniem juz jakis czas... juz raz mialem ustawionego BAX'a perfekt ale niestety przy skrecaniu cos przesunelm... i dalej jest roznie :) wiec... teraz swieta to poswiece troche czasu i powiem co i jak :D pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
jasmin Posted November 1, 2007 Report Share Posted November 1, 2007 No u mnie po podkreceniu i paru drobiazgach leci kulka 0,25gr na 35 metrow, skuppienie jest bardzo dobre bo powtarzalnosc z 20 metrow w kapsel od baniaka 5 litrowego spokojnie bez celownikow dawało się zrobić. tylko, ze jest lekko stuningowany:) Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted November 5, 2007 Report Share Posted November 5, 2007 Jeśli kulka 0,25 leci na 35m to coś cienko. Po ustaiweniu HU optymalnie leci na conajmniej 40m. Quote Link to post Share on other sites
Piciasek Posted November 7, 2007 Report Share Posted November 7, 2007 Elo, możecie mi powiedzieć jakich kulek używać do Famas SV 0,20g czy 0,23g bo jak czytałem to niektórzy mówią że 0,20g znosi. Czy kupić 0,20g czy 0,23g ale zmiejszyc odległość Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted November 7, 2007 Report Share Posted November 7, 2007 A patrzyłeś czy 0,2 znosi ? Jeśli chcesz kupić kulki 0,23 z Military.pl bądź Cybergun.pl to ostrzegam - mają średnicę chyba z 5,5mm, ten fakt stwierdzam po porównaniu ich z kulką Extreme Precision oraz po wpadaniu po 2 do wnętrza M1911 HPA... Bierz 0,2g. Quote Link to post Share on other sites
Piciasek Posted November 7, 2007 Report Share Posted November 7, 2007 Nie, niestety nie sprawdzałem ponieważ mam zamiar od razu kupić Famasa SV z CG, 5000 kulek, okulary oraz ładownice (niestety musze czekać na dostawe). Dopiero zaczynam przygode z ASG dlatego się pytam no chyba że targowe pistoleciki też się wliczają :D Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted November 7, 2007 Report Share Posted November 7, 2007 Nie, one raczej się nie wliczają :) Kup 0,2g, a 0,23 od CyberGuna trzymaj się z daleka. Quote Link to post Share on other sites
Piciasek Posted November 7, 2007 Report Share Posted November 7, 2007 Tak myślałem że nie wliczają sie :P No już zamówiłem 5000 sztuk 0,2g... Ale bez Speedloadera ;/ bo nie było a jak dzwoniłem do cyberguna to mówili, że dopiero pod koniec miesiąca będą dostępne tak samo na military.pl. Więc info dla wszystkich co mają zamiar kupić speedloadera na cybergun.pl lub military.pl nie będzie ich aż do końca miesiąca !! :D A tak pozatym dzięki Ariel_ , pomogłeś mi + dla tego użytkownika :) Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 tak pozatym dzięki Ariel_ , pomogłeś mi + dla tego użytkownika :) Od tego ja tu jestem ;-) To czeka Cię zabawa z wpuchaniem kulek do maga. Jesli masz kasę to dokup jeszcze speedloadera, bo bez niego na strzelance to jak bez ręki. Quote Link to post Share on other sites
Piciasek Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 (edited) No wiem, wiem do kupie w innym sklepie na razie jakoś będe sie męczył ale cóż :D Wiem tylko że dodawają ale speedloadera... tą rurkę z patykiem :D... ale ona jest daremna :P Edited November 9, 2007 by Piciasek Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted November 10, 2007 Report Share Posted November 10, 2007 Lepsze to niż pojedyncze wpychanie kulek :wink: Quote Link to post Share on other sites
Piciasek Posted November 11, 2007 Report Share Posted November 11, 2007 A właśnie mam pytanko bo najprawdopodobnie jutro mi doślą Famaska :) Nie wiecie może gdzie kupić dodatkowe magi bo nie miałem możliwości znaleźć ich na internecie... Ariel_ - miałeś racje bez speedloadera jak bez ręki... jutro zamawiam speedloadera na 470 BB's :D Czy może lepiej na 100 czy tam 75 (różnie mówią). Ehhh rybniczaninów zasypało śniegiem ... zasięg spada, akumulatory się czerpią raz dwa.... Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted November 12, 2007 Report Share Posted November 12, 2007 Nie ma speedloadera na 470 kulek. Chyba że ma wymiary butelki 0,5l. Oczywiście lepiej tą druga opcję, ma wymiary maga do klamki. Co do śniegu - w moim MP001 mam zamontowaną gumkę taką jak w FAMASie (BAX) i w przeciwieństwie do stockowych AEGowych na wczorajszej strzelance w dość niskiej temp ( myślę że była <5*C ) dawała sobie radę. Na początku miała problem z kręcenien nawet 0,2g, ale po jakiś 20 wystrzelonych kulkach zasięg na 0,28 był sporo większy od M249 P&J na 0,25. Quote Link to post Share on other sites
Piciasek Posted November 12, 2007 Report Share Posted November 12, 2007 Oj Ariel_ są speedloadery na 470 kulek a oto link http://www.taiwangun.com/?str=product&prId=832 :) Właśnie dziś dostałem famasa i powiem wam jestem pod wrażeniem. Ładnie wyważony ale co mnie wkurza nie wiem dlaczego czasami się zacina i 2 ostatnie kulki nie są ładowane... i najgorsze moim zdaniem nie wiem czy to klej bo sie spotkałem z taka wypowiedzią na końcu karabiny (kolba) trzeszczy choćby kulki ... nie wiem co się stało Ale ogółem karabin (sping) godny polecenia. Za niedługo rozkręce i napisze posta co i jak. Pozdrawiam Picia Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted November 12, 2007 Report Share Posted November 12, 2007 Oj Ariel_ są speedloadery na 470 kulek a oto link Wiesz Piciasek, Ariel mówi że nie ma to nie ma. Tak samo wdg. niego sprężynowy glock P.817 od Cymy ma zasięg 35 metrów. Pomijając fakt, że go nie posiada, strzelał u kolegi. Quote Link to post Share on other sites
Piciasek Posted November 13, 2007 Report Share Posted November 13, 2007 Nie chce nic mówić, nie wiem czy macie ze sobą na pieńku ale każdy się może pomylić. W ogóle ten speedloader nie dawno wyszedł... a co do tego glocka i 35m to chyba na 0,11 - 0,12 w budynku. Quote Link to post Share on other sites
grabo_luk Posted November 13, 2007 Report Share Posted November 13, 2007 (edited) Dziś byłem na małej strzelance... niestety FAMAS spisywał się dobrze tylko na krótkie odległości :???: , do ok 15-20m max, ma dłuższe dystanse nie było szans z jako takim trafieniem... miałem czasem wrażenie ze BAX bardzo różnie podkręcał kulki... :wink: może to być wina zimna?, bo wiatru dużego raczej nie było... a strzelałem z kulek 0,20g - Extreme... czasami denerwuje mnie powtarzalność strzałów FAMAS'a, a czasami wręcz przeciwnie.. tylko gdzie leży wina?? :wink: pozdrawiam i prosze o pomoc... Grabo :) Edited November 13, 2007 by grabo_luk Quote Link to post Share on other sites
Piciasek Posted November 13, 2007 Report Share Posted November 13, 2007 (edited) No ten sam miałem problem ... Bax podkręca kulki jak chce. Nie wiem jak teraz będzie bo się mi zepsuł i odesłałem i dopiero czekam :). A tym że 15-20m to być może przyczyna zimy jednak jest zimno i sprężyna nie jest tak wydatna tak samo przemieszczanie się guna raz z zimnego raz z ciepłego sprężyna jest podatna na złamanie/uszkodzenie. Zapomniałem dodać ... przy Famasie i osprzęcie dostałeś gumki do Baxa może wymień je jeśli oczywiście potrafisz, powinno pomóc. Zresztą potrzymaj Famasa gdzieś 12h w domku i postrzelaj z okna jeśli nic się nie poprawi to coś jest z Baxem, albo złe jego uszczelnienie. Edited November 13, 2007 by Piciasek Quote Link to post Share on other sites
grabo_luk Posted November 13, 2007 Report Share Posted November 13, 2007 No ten sam miałem problem ... Bax podkręca kulki jak chce. Nie wiem jak teraz będzie bo się mi zepsuł i odesłałem i dopiero czekam :). A tym że 15-20m to być może przyczyna zimy jednak jest zimno i sprężyna nie jest tak wydatna tak samo przemieszczanie się guna raz z zimnego raz z ciepłego sprężyna jest podatna na złamanie/uszkodzenie. Zapomniałem dodać ... przy Famasie i osprzęcie dostałeś gumki do Baxa może wymień je jeśli oczywiście potrafisz, powinno pomóc. Zresztą potrzymaj Famasa gdzieś 12h w domku i postrzelaj z okna jeśli nic się nie poprawi to coś jest z Baxem, albo złe jego uszczelnienie. W poprzednich postach pisałem, że "bawiłem" się w ustawienie BAX'a poprzez podkładki z taśmy izolacyjnej. Famas strzela bardzo dobrze... Zwłaszcza z okna, jednak "na dworze" traci troche z celności, nie wiem gdzie leży powód.. a co do FAMASA to nie nie ma problemu z wymianą gumki BAX'a, gdybym taka posiadał, bo w zestawie żadnych nie było... może miałeś jakiś "ulepszony" zestaw?? co do 15-20m to był zasięg "w sumie celny" a dalej... to już różnie bywało... pozdro :) Quote Link to post Share on other sites
Piciasek Posted November 13, 2007 Report Share Posted November 13, 2007 No to już na wymiane marnie jak sie bawiłeś... ale nic nie szkodzi jak z okna strzela bdb. To znaczy nie masz nic uszkodzonego :) Po prostu przez zime stracił moc. Pamiętaj o utrzymywaniu stałej temp. Famasa wiem że to mało możliwe ale jednak postaraj się bo jak sprężyna pęknie lub się uszkodzi będziesz miał trochę wymieniania. Czy miałem ulepszony zestaw być może :D. A co do baxa to też przez zime albo źle uszczelnione ale jak sprawdzałeś i nie zobaczyłeś nic niepokojącego to bez obaw :). O ile dotrzyma ci wiosny-lata to zobaczysz różnice, a powinien ci dotrzymać bez problemu. Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted November 14, 2007 Report Share Posted November 14, 2007 Ekhm, chodziło mi o standardowe speedloadery. Co do różnego podkręcania kulek przez BAXa: 1. Niedotarty. 2. Zapaćkany smarowidłem. 3. Niska temp. przez co gumka twardnieje. @Piciasek Sprężyna nie pęknie za hu... . Słabe osiągi w zimę w AEGach/springach wiążą się z twardnięciem gumki HU. W gaziakach - zmniejsza się objętość gazu (przez co nie posiada odpowiedniego ciśnienia). @madjong -człowieku, opanuj się, czemu dosrywasz wszystkim po kolei jak ktoś trafi na lepsze od ciebie ? Jesli nie masz nic mądrego do powiedzenia, nie masz zamiaru przekazać nam swoich jakże madrych i cennych rad to nie odzywaj się wcale. Quote Link to post Share on other sites
Piciasek Posted November 14, 2007 Report Share Posted November 14, 2007 Może nie pęknie tak szybko, a możliwe wogóle ale jednak trochę chodzenia na fizyke nauczyło mnie że przenoszenie czegoś w szczególności metalowych częsci raz do zimnego a raz do ciepłego pomieszczenia może zdeformować sprężyne, poprzez mogą być przez to słabsze osiągi. Nie chce być tu jakiś naukowiec czy hugo wie co ... A co do gumki to też się zgadzam Quote Link to post Share on other sites
grabo_luk Posted November 14, 2007 Report Share Posted November 14, 2007 Co do różnego podkręcania kulek przez BAXa: 1. Niedotarty. 2. Zapaćkany smarowidłem. 3. Niska temp. przez co gumka twardnieje. Hmm... bardzo mozliwe... choc bax ma juz ponad 700 kulek przebiegu... hmm.. jest mozliwe zeby smar zmienil konsystencje i zamarzl? bo jednak jest roznica miedzy strzlaniem z domu a na dowrze nawet w samym zasiegu... nie mowiac o celnosci :) Czy sylikonowa gumka Hop-up zalatwila by sprawe twardniecia gumki?? jeszcze jedna rzecz.. jak uszczelnic komore BAX'a?? pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
Ariel_ Posted November 14, 2007 Report Share Posted November 14, 2007 Sprężyna jest stalowa, więc nagrzewa się/ochładza bardzo powoli. Nie pęknie :) HU "sylikonowego" do FAMASa nie ma. Ogólnie do springów ciężko dostać gumki. Moja rada taka - czekaj do lata :P Komora BAX jest szczelna, nie trzeba nic uszczelniać. Jest patent na marznięcie gumki HU - pewnien gość ( Mac Gyver ? ) w XM Cyber Guna zamontował żarówkę obok komory która miała ocieplać gumkę. Żarówka była chyba na baterię 9V, więc się zdeka nagrzewała. Z tego co wspominał działało :D Quote Link to post Share on other sites
xvid Posted November 27, 2007 Report Share Posted November 27, 2007 (edited) Mój kumpel z paczki ma Famasa od CG. Z wyglądu fajny ale lufę łatwo złamać o czym przekonał się mój kolega :P ale kropelka załatwia sprawę. Zasięg... hmmm no cóż kumplowi w linii prostej daje 20m a potem dziwnie w bok skręca, zawsze w prawo. Co do celności to widzę że jest to standardowy problem (okazuje się że BAX nie jest w cale taki lepszy od HU). Sama kulka leci szybko wręcz jak opętana. Całkowitego odważę się podać 40m ale nie ma dobrego skupienia o ile można w ogóle o nim mówić na tym dystansie. Naciąg, łatwy dostęp, szybkie przeładowywanie/naciąganie sprężyny. Irytujące jest celowanie. Muszka ze szczerbinka są w rączce transportowej i nie byłoby to takie denerwujące gdyby nie to, że CG dowalił nad nimi szynę RIS, jak dla mnie jest ona nie praktyczna o ile nie używa się optyki itp. gracze nie używający optyki mogą ją zdjąć, przynajmniej takie wrażenie odniosłem patrząc na model kumpla. PZDR Nie przeklinamy nawet cenzurując. Medi. Edited December 1, 2007 by Paramedic Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts