PWTrupp Posted September 16, 2018 Report Share Posted September 16, 2018 Czy normalnym jest ze w trybie balance ładowarka ładuje lipo 11.1 v do aż 12.34 v??.,potem spadnie do 11.1? Quote Link to post Share on other sites
Rych33 Posted September 16, 2018 Report Share Posted September 16, 2018 Z tego co czytałem kiedyś. Jeśli dobrze pamiętam. To pojedyncze ogniwo ogniwo li-po może być ładowane do max. 4,2 V. Bateria 11,1 V ma trzy takie ogniwa. I taka ładowarka jak Redox sama tego pilnuje. Ja mam IMAX B6 i też ładuje do ponad 12,5 V. Tak więc spoko. Tutaj trochę o tym : http://www.franca-rc.com/poradnik-ladowanie-pakietowakumulatorow-redox-alpha-v2/ Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted September 16, 2018 Report Share Posted September 16, 2018 Dla baterii LiPo napięcie 3,7 V na ogniwo jest napięciem nominalnym. Napięcie maksymalne czyli naładowanej baterii to 4,2V . Nie można rozładowywać poniżej 3,0 V bo można uszkodzić baterię. Czyli bateria 3-ogniwowa (11,1 V) w pełni naładowana będzie miała 12.6 V, a 2-ogniwowa (7,4 V) będzie miała 8,4 V. Wszystkie klony IMAX B6, czyli też Redoxy będą pilnowały wszystkiego. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts