hawky Posted October 24, 2005 Report Share Posted October 24, 2005 Witam wszystkich AEG-owych wyjadaczy ;) Jako że jestem "świeżym" posiadaczem M15A4 Carbine z CA mam parę pytań odnośniej tej giwery. Na pierwszy ogień idzie sprawa baterii. Mam baterię V-type, która jak wiadomo wchodzi do foregripa. Sam foregrip ma na wierzchniej i spodniej stronie duże otwory "wentylacyjne" Bateria wewnątrz nie jest niczym przykryta ani schowana, wiec zastanawiam się jak takie rozwiązanie sprawuje się w deszczu (w końcu mamy jesień...) Czy sensownym będzie zasłonięcie/zaklejenie tych otworów tak żeby zabezpieczyć wnętrze foregripa przed deszczem? Czy dodatkowo może zabezpieczyć samą baterię? Zauważylem też ze pomimo znacznych rozmiarów bateria przesuwa się wewnątrz foregripa dość swobodnie - jakieś patenty na jej zabezpieczenie? (myślałem nad jakąś pianką lub gąbką) Quote Link to post Share on other sites
Witchdoctor Posted October 24, 2005 Report Share Posted October 24, 2005 jak myślisz tak zrób! :D Ja otwory w swoim SIGu 552 zakleiłem od wewnątrz tasma izoalcyjną. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 24, 2005 Report Share Posted October 24, 2005 Najpierw czytaj stare wątki, później zadawaj pytania. http://forum.wmasg.pl/viewtopic.php?t=11703 Quote Link to post Share on other sites
hawky Posted October 24, 2005 Author Report Share Posted October 24, 2005 Najpierw czytaj stare wątki, później zadawaj pytania. Dzieki za linka - tak, czytałem ten wątek przed napisaniem posta. Jednakże nie odpowiada on na moje jasno postawione pytania, skierowane do użytkowników M15-stek odnośnie zabezpieczenia otworów w foregripie i mocowania baterii... Dodam tez ze zawsze przed napisaniem postu używam funkcji "szukaj" Peace :) Quote Link to post Share on other sites
Medium Posted October 24, 2005 Report Share Posted October 24, 2005 Na lipcowym zlocie w Łomży podczas oberwania chmury nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków działania wilgoci na elektrykę. Strzelałem w deszczu i po nim. Spływała mi woda każdym możliwym otworem dostępnym w replice. Nie zabezpieczałem przed deszczem repliki w żaden sposób. Po deszczu obtarłem z wody i suchym pomieszczeniu pozostawiłem na trochę do całkowitego wyschnięcia. Zardzewiał mi wtedy co prawda magnesik na wyrzutniku łusek i trzeba było go odczyścić z rdzy (widać ją było na rudo i bardzo malowniczo już po 24 godzinach). Pozdrawiam Medium Quote Link to post Share on other sites
hawky Posted October 24, 2005 Author Report Share Posted October 24, 2005 Spływała mi woda każdym możliwym otworem dostępnym w replice. Czyli jak rozumiem bateria w foregripie była mokra? Moja nie jest niczym zabezpieczona, styki i luty są na wierzchu, więc mnie zastanawia czy nie dojdzie w warunkiach naprawde wysokiej wilgotności, deszczu itp do żadnego zwarcia. W każdym razie chyba zdecyduję się na zasłonięcie otworów taśmą (lub może ktoś ma jakiś inny sprytny patent?) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted October 24, 2005 Report Share Posted October 24, 2005 Dzieki za linka - tak, czytałem ten wątek przed napisaniem posta. Aaaa, już rozumiem :)To Ty jesteś przypadkiem zasady "co prawda już odpowidziano na moje pytanie, ale to było wcześniej a ja chce żeby ktoś odpowiedział TERAZ i tylko MI" :wink: Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted October 24, 2005 Report Share Posted October 24, 2005 Odpowiadając na Twoje pytanie: nie, zasłanianie dziurek nie jest konieczne, jeśli tylko nie masz gołych kabli na wierzchu. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 24, 2005 Report Share Posted October 24, 2005 A ja ci powiem tak: a zaklej je w cholere. Nie zaszkodzi, nie przeszkodzi itd.itp. ... Już utwierdziłeś się w decyzji? Quote Link to post Share on other sites
sweety_killer Posted October 24, 2005 Report Share Posted October 24, 2005 Zrób tak: 1.Wytnji kwadraciki z taśmy izolacyjnej 2.Na kwadraciki przyklej mniejsze kwadraciki tak by z każdej strony większych kwadracików zostało trochę powierzchni klejącej , przez to brud nie będzie przyklejał się do taśmy 3.W miejscu dziurek przyklej kwadraciki z taśmy izolacyjnej 4.na taśmę izolacyjną przyklej taśmę dwustronną 5.Do taśmy dwustronnej przyklej baterie W ten sposób zabezpieczyłeś karabin przed wilgocią i umocowałeś baterie Quote Link to post Share on other sites
hawky Posted October 25, 2005 Author Report Share Posted October 25, 2005 Dzięki za porady, myśle ze patent z taśmą i "kwadracikami" będzie git :) tyle ze zamiast mocowania baterii do taśmy dwustronnej zrobie wypełnienie foregripa z jakiejś pianki/gąbki. Tak jak piszecie, zaszkodzić nie zaszkodzi, a przynajmniej bateria będzie miała na mrozie nieco cieplej ;) pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
PaLka Posted October 25, 2005 Report Share Posted October 25, 2005 ja zakleilem dziurki tasma izolacyja jedno stronna :D bo wedlug mnie przeswitujaca bateryja kiepsko wyglada napewno gorzej niz czarna tasma klejaca ktora wogole nie przeszkadza a i pewnosc ze nie zamoknie tez wieksza :D Quote Link to post Share on other sites
QBS Posted October 26, 2005 Report Share Posted October 26, 2005 Można to zrobić czarną folią - taką jakiej używa się w firmach kurierskich do pakowania/owijania paczek - następnie przyklejamy baterię taśmą izolacyjną do lufy - i się nie rusza. Ochrona przed wilgocią super więc warto - tymbardziej, że ta folia występuje też w zmatowionym odcieniu więc nie tracimy "walorów estetycznych". Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts