marys1 Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 masz przynajmniej zamiar komore zamkową upodobnić do tej od akm'a? bo to chyba najbardziej rzuca się w oczy. obsada łoża też jest inna. tak samo podstawa szczerbinki jak i sama szczerbinka. z tego wynika, że raczej go nigdy nie skończysz do końca ;) niestety 47 to bardzo marna podstawa do zrobienia akm'a. z 74 to praktycznie problemu za duzego nie ma. Quote Link to post Share on other sites
plair Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 masz przynajmniej zamiar komore zamkową upodobnić do tej od akm'a? bo to chyba najbardziej rzuca się w oczy. obsada łoża też jest inna. tak samo podstawa szczerbinki jak i sama szczerbinka. z tego wynika, że raczej go nigdy nie skończysz do końca ;) niestety 47 to bardzo marna podstawa do zrobienia akm'a. z 74 to praktycznie problemu za duzego nie ma. ... to prawda nie mam zamiaru w 100% odwzorowac AKMS-a, przedewszystkim dlatego , ze cyma nie jest warta tych wszystkich modyfikacji (i tu przyznaje ci racje) jak sie kiedys dorobie czegos leszego to wtedy pomylsilm o 100% - owym odwzorowaniu orginalu (przynajmniej z zewnatrz) :) Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Sprowadza sie to w efekcie do zastapienia wszystkich mozliwych czesci CYMY czesciami od oryginalu. Szczerze mowiac to poza komora zamkowa i lufą (body w sklepie ASG)- wszystkie zewnetrzne czesci sa do dostania- wiec nie jest zle. Dostac mozna (allegro, work 11)- komplet drewna, podstawe muszki, muszke, oslabiasz podrzutu, wycior, podstawe szczerbinki, szczerbinke, suwadlo, przelacznik trybu ognia, oslaniacz spustu, spust , mechanizm zatrzasku, magazynka, rure gazowa, kolanko, jarzmo loza, sprezyne powrotna, pokrowiec... czego jeszcze potrzeba wiecej??? Quote Link to post Share on other sites
plair Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Sprowadza sie to w efekcie do zastapienia wszystkich mozliwych czesci CYMY czesciami od oryginalu. Szczerze mowiac to poza komora zamkowa i lufą (body w sklepie ASG)- wszystkie zewnetrzne czesci sa do dostania- wiec nie jest zle. Dostac mozna (allegro, work 11)- komplet drewna, podstawe muszki, muszke, oslabiasz podrzutu, wycior, podstawe szczerbinki, szczerbinke, suwadlo, przelacznik trybu ognia, oslaniacz spustu, spust , mechanizm zatrzasku, magazynka, rure gazowa, kolanko, jarzmo loza, sprezyne powrotna, pokrowiec... czego jeszcze potrzeba wiecej??? ... to jak sadzisz czy opyla sie robic z cymy prawidzwego AKMS-a :?: , wsumie to mozna ale nie wiem czy cena wszystkich modyfikacji nie przerosnie ceny nowego ak cymy :) ... Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Czy warto? Hmm, na pewno nie warto jezeli chodzi o finanse, bo kwota przerobek na pewno prekroczy wartosc CYMY. Tylko pytanie czy lepiej wypatroszyc replike za 400 zl (CYMA) czy za 1000 ( TM). CZy warto jezeli chcesz miec replike, ktora w wiekszosci bedzie jak oryginal / Noooo, to juz inna sprawa. Ja tak chce i tyle Ja (niestety) przestalem juz liczyc z kosztami - a zlapalbym sie za serce gdybym podliczyl ile wydalem do tej pory. Suma raczej bedzie duza- zgadzam sie ze 74 bardziej sie nadaje, ale ja mam 47 i juz ide w zaparte. Quote Link to post Share on other sites
plair Posted January 12, 2007 Report Share Posted January 12, 2007 Czy warto? Hmm, na pewno nie warto jezeli chodzi o finanse, bo kwota przerobek na pewno prekroczy wartosc CYMY. Tylko pytanie czy lepiej wypatroszyc replike za 400 zl (CYMA) czy za 1000 ( TM). CZy warto jezeli chcesz miec replike, ktora w wiekszosci bedzie jak oryginal / Noooo, to juz inna sprawa. Ja tak chce i tyle Ja (niestety) przestalem juz liczyc z kosztami - a zlapalbym sie za serce gdybym podliczyl ile wydalem do tej pory. Suma raczej bedzie duza- zgadzam sie ze 74 bardziej sie nadaje, ale ja mam 47 i juz ide w zaparte. hehe :) no to zyczmy sobie nawzajem powodzenia i skonczmy juz ta dyskusje niech inni wrzucaja swoje fotki :) Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 13, 2007 Report Share Posted January 13, 2007 Nie znajdzieszs chyba lepszej i dokladniejszej galerii AKM niz ta (dokladnie 146 zdjec): http://www.works11.com/gallery/ Do tego pozostaje dążyć. Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 w cymie jest taka plastikowa obudowa do ktorej przykrecany jest "złotawy pręt" i to przeszkadza w nalozeniu rury gazowej, ucieliscie to calkiem ?? zle sprecyzowalem pytanie moj błąd chodzi mi o ta obudowe tego pretu ktora przeszkadza w zalozeniu rury gazowej z nakladka... czyli chodzi mi nie o pret tylko o to do czego ten pret jest przykrecony zdjecie: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/368799b4357dc6b0.html jak to rozwiazaliscie... Quote Link to post Share on other sites
ues Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 O k.... Po raz kolejny pokazuje: O tak: http://www.asg.krakow.pl/viewtopic.php?t=102 Quote Link to post Share on other sites
woma Posted January 16, 2007 Report Share Posted January 16, 2007 Twój opis jest strasznie niewyraźny. Wielkie zdjęcia rozwalają forum na boki, wystarczyło wkleić miniatury. Po co ci rozkładanie tak jak w oryginale skoro w AS lufa wewnętrzna i tak nie pozwala na wykorzystanie tego? Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted January 17, 2007 Report Share Posted January 17, 2007 woma - a chocby dlatego zeby miec jak najwierniejsza replike? i co ma lufa do rury gazowej. chyba ues? pisal, ze potrzebuje repliki do cwiczenia usuwania zacięć itd. Quote Link to post Share on other sites
Spottswood Posted January 18, 2007 Report Share Posted January 18, 2007 Witam. Wczoraj udał mi się przeszczep oryginalnej skorupy maga (prosto z Matki Rosji ;) ) do mojej repliki. (wkład w środku od Hi-Cap'a Cymy). http://img413.imageshack.us/my.php?image=magium2.jpg http://img413.imageshack.us/my.php?image=mag2kl2.jpg http://img475.imageshack.us/my.php?image=mag3ny4.jpg Quote Link to post Share on other sites
woma Posted January 18, 2007 Report Share Posted January 18, 2007 Dobra robota! Jak z chwianiem się w gnieździe? Quote Link to post Share on other sites
Spottswood Posted January 19, 2007 Report Share Posted January 19, 2007 Siedzi tak mocno w gnieździe, że nawet nie ma mowy o chwianiu :) Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 20, 2007 Report Share Posted January 20, 2007 Powiedz mi spottwood- tylny zaczep zachowales od magazynka od repliki czy zostawiles od ostrego? Quote Link to post Share on other sites
ues Posted January 20, 2007 Report Share Posted January 20, 2007 Najlepiej zostawić zaczep od prawdziwka, w końcu to stal a nie ABS. http://www.asg.krakow.pl/viewtopic.php?t=99 Quote Link to post Share on other sites
Spottswood Posted January 20, 2007 Report Share Posted January 20, 2007 Zaczep tylny zostawiłem plastikowy od Hi-Capa, bo nie chciałem go niszczyć ze względu na to, jak by mi się nie udała przeróbka i trzeba by było z powrotem przełożyć do skorupy Cymowskiej. EDIT: Dzisiaj mi się nudziło i tak sobie przyświrowałem (to się nazywa Hi-Cap :-F ) Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted January 22, 2007 Report Share Posted January 22, 2007 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0d31ced2d6002ccf.html ja tez lakierowalem drewna efekt jest bardzo ladny z reszta sami osadzcie jak całośc wyszła zdjecia nie jest najwyrazniejsze bo farba troche dosycha jeszcze > całośc malowalem na czarno Kolba skrecilem 4 wkretami z body i trzyma jak *** mimo ze nie przykrecilem narazie do zadnego ucha body zamontowalem także rure gazowa od prawdziwka - byla to najlatwiejsza czesc calego montazu najwiecej cyrkow bylo z kolba bo na koncu nie chcial gb wez bo kable haczyly ale dalem rade dobra koniec tej przemowy > komentarze miło widziane PS nie komentujcie tlumika ognia wiem ze w rzeczywistosci byloby to niemozliwe ale on mi sie po prostu podoba.... Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted January 22, 2007 Report Share Posted January 22, 2007 jeslic chodzi o body to malowałem metal od src więc duzej zmiany nie ma, poprostu chcialem ujednolicić kolor całego karabinu poniewaz rura gazowa była na mat pomalowana korpus czesc przednia jakby szara, a ta "piskliwa" czesc lufy zewnetrznej to dopiero więc zdecydowałem się wszystko pomalować, efekt wg mnie jest bardzo dobry powierzchnia jest taka minimalnie chropotliwa co daje efekt jak w prawdziwym wg. mnie warto było Pozdrawiam PS niedlugo zrobie galerie pozowana z gunem bo to zdjecie piekne nie jest w rzeczywistosci jest jeszce troche ladniejszy :) Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted January 22, 2007 Report Share Posted January 22, 2007 Wiecie co? Tragedia. Im wiecej rzeczy zdejmuje z kalacha (optyka, podwojny magazynek z zdeaktywowanymi nabojami, dwojnog) tym ladniej on wyglada i tym bardziej mi sie on podoba. Po jaka cholere ja to wszystko kupowalem?? Kalach MUSI byc prosty. Quote Link to post Share on other sites
QLIG Posted January 22, 2007 Report Share Posted January 22, 2007 SwideR bez urazy,ale Twój AK mi się nie widzi 8) Lakierowane drewno jest nieciekawe kto widział w ostrym lakier na drewnie...) Poza tym łoże i nakładka rury gazowej sklejkowe a kolba z drewna litego...Takie dziwne połączenie. :???: Sorry,ale ja już takim estetą jestem ;-) gurek masz rację-dobry kałach to czysty kałach :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted January 22, 2007 Report Share Posted January 22, 2007 wazne ze mi sie podoba a jesli chodzi o polaczenie sklejki i litego drewna to takie rzeczy sie zdarzaja wystarczy troche poszukac... poza tym lite drewno jest duzo lepszym materialem od sklejki wg mnie lakierowane drewno daje wiekszy urok od zwyklego calośc jest takze zakonserwowana i wzmocniona kazy ma swoje gusta i o tym sie nie dyskutuje ale jezeli jeszcze raz mial bym podjac decyzje to i tak bym je przelakierowal innym elementem jest tez aparat lampa blyskowa sprawia zupelnie inne wrazenie niz w rzeczywistosci Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted January 23, 2007 Report Share Posted January 23, 2007 Hmm. A ja własnie w moim chorym umyśle dostrzegłem pewną opcje ;) A mianowicie star wypuścił Mid-capy do AK 7.62 za 35zl.... pojemność 105bb... na works11.com krótki mag kosztuje ledwie 25zł razem mamy 60zł.... gdyby skrócić owego mid-cap'a ... to można by dostać jedynego w swoim rodzaju low-capa krótkiego... hmmm... a moze to ja sie myle ?:) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
fiolek Posted January 23, 2007 Report Share Posted January 23, 2007 Ktos kiedys pisal o zagotowaniu elemntow sklejkowych do ak by dodac im charakteru wiecie moze kto?? bo chcialbym to zrobic a zbytnio nie wiem jak dokladnie trzeba to zrobic Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted January 23, 2007 Report Share Posted January 23, 2007 ues. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts