Barbus Posted May 3, 2007 Report Share Posted May 3, 2007 (edited) i tak sobie myślę czy przypadkiem teraz nie grozi gołemu metalowi rdza. Jak sądzicie? Ja wprawdzie metalowego body jeszcze nie mam (dopiero jedzie do mnie ;-) ) więc nie wycierałem, za to wycierałem troche magazynki Classic Army i Marui. Po kilku strzelankach w trudnych warunkach atmosferycznych na TMkach nie widać śladu rdzy, czego niestety nie mogę powiedzieć o tych od CA... Edited May 3, 2007 by Barbus Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted May 3, 2007 Report Share Posted May 3, 2007 nie obraze sie ;) nasze repliki sa w wiekszosci z znal'u a ten raczej nie rdzewieje poza tym jak wracam ze strzelanki to czyszcze bron wiec nie ma szans na rdze(nawet na stalowej rurze gazowej od prawdziwka) polecam takze spray sylikonowy do wycierania repliki - konserwuje on nasze zbabaweczki no i ladniej z nim wychodza na zdjeciach Quote Link to post Share on other sites
pafcio0 Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 (edited) Oto moje dzieło. Z drewnianymi okładkami to dopiero mordęgę miałem...Kawał, naprawdę, kawał roboty. Nie sądziłem, że ta sklejka taka pancerna. Na fotkach pozuje akurat bez GB, bo wyjęty czeka na zębatki:) Kolba jeszcze jest "na przyłóż". Jak wsadzę gearbox, to ją ładnie dopasuję i przykleję. EDIT: No masz ci los. Na fotce dostrzegłem, że kolejny "nit" z body (G&P) odpadł. Eeeeh dziadostwo.. Trzeba będzie coś wykombinować, bo za Chiny tego nitu co odpadł nie znajdę... Edited May 7, 2007 by pafcio0 Quote Link to post Share on other sites
pafcio0 Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 (edited) Chwyt niestety stockowy. W komplecie z drewnami dostałem bakelitowy, z którym babrać się nie mam ochoty. Skoro mówisz, że widać plastikowość... cóż, przekonałeś mnie - za jakiś czas zrobię więc drewno:) Czy przesadziłem z obtarciami? Nie sądzę. Może fotka trochę przekłamuje, ale na żywo body wygląda naprawdę efektownie. Postarzać drewno? Szkoda, takie ładne...:) A body i tak miałem obrapane, wystarczyło wyrównać. Edited May 7, 2007 by pafcio0 Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 jakie body metalowe polecacie do AK cymy? Gdzie kupić? Na allegro? Quote Link to post Share on other sites
Barbus Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 Do mnie jedzie z WGCshopu Body G&P. Oprócz obu części korpusu, ktore ponoć mają bardzo ładne imitacje pinów w zestawie są jakieś stalowe pierdołki jak osłona spustu i stalowa pokrywa komory zamkowej. Jak przyjedzie to powiem jak moje wrażenia ;) Za wszystko płace 300 złotych. W Polsce zapłaciłbym chyba dwa razy tyle. ogólnie rzecz biorąc opłaca się body sprowadzić z zagranicy. U nas w przystępnej cenie jest chyba tylko SRC. Na allegro nie szukałem tych częśći, myślę, że raczej ciężko znaleźć. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 (edited) A ja wam powiem, nie podoba mi się takie postarzenie, po 1 tył body przy kolbie niby co takiego wykonało takie przetarcia? Co wykonało tak mocne wytarcie w przetłoczeniu pod oknem wyrzutu łusek? Kolejna sprawa droga po której przesuwa się selektor powinna być wymłócona na maksa - w końcu to najbardziej eksploatowana część. Niby dlaczego na lufie między okładzinami a kolankiem gazowym jest tylko przetarcie w jednym miejscu? Nity przy takim stanie rzeczy powinny być wytarte tylko na brzegach, a jeśli są zjechane do stali to i w koło nitów powinno być wytarcie( taki stan ma miejsce podczas noszenia a nity odsuwają materiał na tyle ze nie "szlifuje" najblizszej okolicy;) Tak samo górne body... dźwignia zwalniania rury gazowej tez powinna być zadźgana Zresztą co ja tu będe mówił na sucho http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...ficial%26sa%3DN Edited May 7, 2007 by SoP-PeL Quote Link to post Share on other sites
pafcio0 Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 Do mnie jedzie z WGCshopu Body G&P. Oprócz obu części korpusu, ktore ponoć mają bardzo ładne imitacje pinów w zestawie są jakieś stalowe pierdołki jak osłona spustu i stalowa pokrywa komory zamkowej. Jak przyjedzie to powiem jak moje wrażenia ;) Za wszystko płace 300 złotych. Ja mam właśnie sam korpus od tego body. Szyny mocujące z tyłu kolbę urwane już przez poprzedniego właściciela (znal ma to do siebie, że kruchy). Piny może i ładne, ale dwóch już nie mam:) Ale co metal body, to metal body.:) A ja wam powiem, nie podoba mi się takie postarzenie, po 1tył body przy kolbie niby co takiego wykonało takie przetarcia? Co wykonało tak mocne wytarcie w przetłoczeniu pod oknem wyrzutu łusek? Jak to co? Papier ścierny. I ja to wiem, i Ty to wiesz, i wszyscy wiemy, że teoretycznie akurat taka konfiguracja przetarć jest "nierealistyczna". Ale ja tak zrobiłem, bo mnie się podoba. "De gustibus..." Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 (edited) nie rozumiem was ze niby co kalach nowka nie obsrupany bylby lepszy? kiedy mamy wszystko metal to przecieranie jest wskazane inaczej nie bylo by sensu kupowac metal body skoro wygladaloby jak plastik, moze to jest nierealistyczne ale mi sie podoba, dlugo moj kalach wygladal jak ganz nowka - i wiecie co bieda !! takie jest moje zdanie i nie kazdy musi sie z nim zgadzac PS kazdy wyciera kalacha tak by mu sie podobalo lub tego w ogole nie robi PS2 mysle ze bejcowanie da porzadany efekt postarzonego drewna, przynajmniej ja tak zrobilem i nie narzekam ale jak zwykle moge sie mylic Edited May 7, 2007 by SwideR Quote Link to post Share on other sites
Promant Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 Wprawdzie gun nie ten dokładnie, ale widać jak się body przeciera ;) Quote Link to post Share on other sites
Barbus Posted May 10, 2007 Report Share Posted May 10, 2007 Chcę wstawić do swojego kałacha selektor ognia od ostrego AKM. Czy ktoś już tego dokonał? Łatwe to czy trudne? Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted May 10, 2007 Report Share Posted May 10, 2007 http://www.asg.krakow.pl/viewtopic.php?t=108 ues tu opisuje jak wstawic selektor od prawdziwka do gb asg Quote Link to post Share on other sites
Barbus Posted May 10, 2007 Report Share Posted May 10, 2007 Tyle że on wstawiał to do komory zamkowej od prawdziwka. Tam chyba otwór na selektor jest inny niż w replice. E tam, kupię i pokombinuję ;] Quote Link to post Share on other sites
Sirius_beretta Posted May 14, 2007 Report Share Posted May 14, 2007 A jak z wstawieniem do cymy okładzin przednich CA od Slr'a (czarne) czy to podejdzie? Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted May 14, 2007 Report Share Posted May 14, 2007 Zalezy w jakim celu chcesz to zrobić;) Jeśli chcesz upodobnić broń do czegoś "realnego:... to sporo pracy przed tobą, a jeśli Ci się podobają po prostu - wolna wola. Trzeba trochę pilnika użyć ale wchodzą. Quote Link to post Share on other sites
Spottswood Posted May 15, 2007 Report Share Posted May 15, 2007 Witam. O to fotki mojego Kałaszka. Niedługo dotrze do mnie kolba więc będzie się lepiej prezentował :) A teraz co zostało zrobione: Przetarcia na ZnAl-u (wiem nieudolne trochę ;) ) Części stalowe - Pokrywa komory, osłona spustu, selektor oksydowane przez mnie własnoręcznie. Magazynek - wkład o HiCapa w skorupie oryginalnego maga od AK w pełnej oksydzie, a nie jak to bywa czarnej farbie ;) Myślę jeszcze nad wymianą lufy ze ZnAl-u nad stalową (tokarz). A tu fotki : Quote Link to post Share on other sites
vegosan Posted May 15, 2007 Report Share Posted May 15, 2007 plastikowe drewienka psują caly efekt - zacznij od drewienek oraz metal body wypadalo by wsadzic jak juz chcesz realia ;) Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted May 16, 2007 Report Share Posted May 16, 2007 Po drobnych zmianach. Mam problem - ułamałem tą blaszkę od szczerbinki, czym ją mogę zastąpić, ewentualnie gdzie kupić nową. Quote Link to post Share on other sites
Cincin Posted May 16, 2007 Report Share Posted May 16, 2007 Chodzi o tą pod szczerbinką, dzięki której owa nie lata bezwładnie? Popytaj ludzi na allegro którzy sprzedają szczerbinki od ostrego czy nie mieli by takiej. Ew. zastąp podobną. Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted May 17, 2007 Report Share Posted May 17, 2007 Poszukaj jakiejs kiętkiej blachy, taka 0,3-0,4mm wytnij i powyginaj obcęgami. Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted May 17, 2007 Report Share Posted May 17, 2007 Teraz to potrzebuje także szczerbinki bo się stockowa połamała. Gdzie mogę kupić komplet szczerbinki i tej blaszki od prawdziwego AK? Quote Link to post Share on other sites
Cyku Posted May 17, 2007 Report Share Posted May 17, 2007 (edited) www.allegro.pl, ewentualnie works11.com . Tak czy siak musisz troche poczekać bo narazie ani tu ani tu nie ma ;) Edited May 17, 2007 by cyku Quote Link to post Share on other sites
AKS-74 Posted May 17, 2007 Report Share Posted May 17, 2007 Po prostu znajdź na allegro takową szczerbinkę w zakończonych i wyślij maila do gościa który sprzedawał z zapytaniem czy nie posiada elementu, który Cię interesuje. Z moich doświadczeń wiem, że zazwyczaj miewają Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted May 17, 2007 Report Share Posted May 17, 2007 Stal użyta do tej blaszki to stal sprężynowa. Tak tylko na marginesie. Oczywiście w zastoswaniu ASowym nie ma potrzeby stosowania takiej stali ale jak ktoś ma dostęp to czemu nie ;) Quote Link to post Share on other sites
SwideR Posted May 17, 2007 Report Share Posted May 17, 2007 50 zł to drogo. Je potrzebuję szczerbinkę i blaszkę pod spód pilnie!! Sory że robię offtop ale to potrzebuję bo nie mam jak strzelac, narazie przymocowałem kolimator od shit aega więc w sobotę jakoś przetrwam ale pózniej.... muszę mieć ten celownik ;/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts