Jarcher Posted March 7, 2003 Report Share Posted March 7, 2003 Popieram Gunnera! Sam nie posiadam ICS'a, oraz żadnych bardzo bliskich kontaktów z tą firmą nie miałem, ale u nas w Wawie parę osób miało - miało :lol: i już nie ma. :wink: Szybko się "sypią". Nie ma co patrzeć, że ma metal body. Już lepiej kupić TM'a i w bliższym czasie pozbierać na metal dodatki. :wink: Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted April 22, 2003 Report Share Posted April 22, 2003 Ciekawe, czy TM placi Gunnerowi i Jarcherowi za reklame? ;-) Zrodlowy opis wersji ICS'a mozna znalezc TUTAJ. Ciekawostka jest, ze wersje 3.01 i 3.02 roznia sie tylko mocniejszymi sprezynami od wersji 3.0. Z kolei wyglada na to, ze wersja 3.5 to jest to samo co wersja 3.0 (powrot do zrodel, hehe). Przejrzawszy kilka dyskusji na roznych forach ASG mozna stwierdzic, ze mozna znalezc zarowno bardzo zadowolonych uzytkownikow ICS/Airsoft Elite, jak i takich, ktorzy zarzekaja sie, ze wiecej do reki tego nie wezma. Moim zdaniem, sprawa nie jest tak jednoznaczna. ICS jest malym, niszowym warsztatem, produkujacym tylko jeden model AEGa MP5, kiedy TM to spora i przemyslowa firma, majaca szeroka oferte i znacznie wieksze doswiadczenie. Produkt ICS'a - w pewnym sensie rzemieslniczy - ma na pewno duzo wieksze wahania jakosci niz przemyslowa i dosc solidna masowka z TM. Z drugiej strony widac, ze ICS stara sie i caly czas wprowadza zmiany konstrukcyjne (dosc powazne, a nie kosmetyczne jak TM). Moze to robic znacznie latwiej i szybciej niz np TM wlasnie ze wzgledu na ograniczony asortyment. Uwazam, ze jesli produkty ICSa osiagna pewna dojrzalosc, to moga byc (albo juz sa!)znacznie lepsze od TM. Reasumujac - kupujac ICSa trzeba zdawac sobie sprawe, ze kupujemy produkt rzemieslniczy, maloseryjny i jesli bedziemy mieli odrobine szczescia, to bedzie on znakomita alternatywa dla plastikowej masowki z TM, ale jesli sie nie poszczesci, to :-( Wypowiedzi przedmowcow uwazam za duze uproszczenie (tym bardziej, ze jak zrozumialem - nie byli oni uzytkownikami tej broni) wynikajace ze slabego zrozumienia roznic pomiedzy tymi, nie da sie ukryc, dosc podobnymi zewnetrznie produktami (ale o zupelnie innej filizofii produkcyjnej) i ekstrapolowanie prostej zasady, ze jak jeden (czy kilka egzemplarzy) sie psulo, to produkt jest do kitu... Ze swojej strony dodam, ze mimo niektorych niezbyt pochlebnych opinii podjalem ryzyko zakupu ICSa i czy jest to produkt Elite(arny, hehe) bede mial okazje poznac na wlasnej skorze. O wynikach nie omieszkam poinformowac. Pozdro Pik Quote Link to post Share on other sites
S3_Max Posted April 24, 2003 Report Share Posted April 24, 2003 Ja jestem szczęśliwym (!) posiadaczem ICSa. Nie moge narzekać. Jego osiągi zadowalają mnie o wiele bardziej niż modeli broni, które miałem okazję widzięć i z nich strzelać. Fakt, że są pewne wady. U mnie padło akurat na magazynek, ale że złota rączka ze mnie :) to mi to nie przeszkadza. Ja swoją ustrke już usunołem. Najbardziej co mnie w modelu mojej mp5 użekło to wygląd i na tym punkcie ta broń dla mnie wygrywa z konkurencją. Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted April 24, 2003 Report Share Posted April 24, 2003 Od wczoraj jestem posiadaczem ICSa MP5 A5 ver. 3.0. Musze przyznac, ze zewnetrzny wyglad i wykonanie broni jest zadawalajace. Szkoda tylko, ze metalowe body nie jest oksydowane, tylko malowane (pewnie za duzo wymagam za te nedzne 1200 pln, hehe), bo byloby to wtedy idealne. Ale i tak jest wiecj niz OK. Zreszta zewnetrznie podobno wersja 3.0 niczym sie nie rozni od 2.0, tak wiec nie ma sie co rozpisywac, bo jaki jest ICS kazdy widzial... Wczoraj nie mialem okazji za duzo postrzelac czy poregulowac broni, ale zauwazylem, ze jak magazynek nie jest dobrze docisniety, to MPka ma tendencje do blokowania sie. Problem jest w tym, ze magazynek ma okolo 1 mm luzu i jak strzelalem trzymajac za magazynek i lekko dociskajac, to chodzil jak zloto, zarowno seriami jak i pojedynczo. Natomiast podczas strzelania trzymajac za podchwyt pod lufa, magazynek 'osiada' i zdarzaja sie zaciecia (moim zdaniem za czesto) po ktorych automat wypluwa dwie kulki na raz i pozniej znowu jest przez chwile dobrze. Wyglada mi to na problem raczej magazynkiem niz z bronia, ale nie mam wielkiego doswiadczenia w tej materii i licze na podpowiedzi jak rozwiazac ten klopot. Pozdrowka Pik Quote Link to post Share on other sites
czaras Posted April 24, 2003 Report Share Posted April 24, 2003 Witam! Ja miałęm początkowo prawie identyczny problem w moim ICSie - magazynek delikatnie opadał i nie podawał kulek. Przeszło z czasem - po którejś tam wymianie magazynka nie ma juz takiego problemu :) Pozdrawiam Czarek Quote Link to post Share on other sites
rezul Posted April 25, 2003 Report Share Posted April 25, 2003 mowcie co chcecie na ICS ja na ostatniej strzelance porownalem swoja MP5 (ICS) z Specnazem Pa$$tora (spluwy bez zadnych upgradow) pa$$tor: 8O ale twoja dalej leci rezul: :twisted: bo to ICS Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted April 26, 2003 Report Share Posted April 26, 2003 Chyba nikt nie ma tu zamiaru obmawiac takiego guna jak ICS! ;-) Bije jak szatan! Dzisiaj wystrzelalem okolo 1000 kulek bez jednego zaciecia (trzymajac za magazynek, a nie podchwyt, hehe). W tarcze wielkosci kartki A4 mozna trafic z odleglosci okolo 30 metrow prawie za kazdym razem. Donosnosc jest okolo 50 metrow, a dalej jak wiatr zawieje... ;-) Aha i jeszcze jeden ciekawy test. Kulki 0,25 wybijaja w okularkach BHP dziury srednicy 1 cm z odleglosci ok 5 metrow. Trzeba bedzie kupic porzadne okularaki, bo do tej pory nie mielismy takich problemow uzywajac pompek (BHPki wytrzymywaly bez pekniecia trafienia z klamek strzelajacych nawet z 1 metra!). Pozdro Pik Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted April 27, 2003 Report Share Posted April 27, 2003 Aha i jeszcze jeden ciekawy test. Kulki 0,25 wybijaja w okularkach BHP dziury srednicy 1 cm z odleglosci ok 5 metrow. Świadczy to o ciekawych różnicach w zakresie wykonania okularów BHP. Chyba, że mówisz o jakichś zupełnie najtańszych. Te za 7-8 zł wytrzymywały wielokrotne strzały z przyłożenia z gazowca, jak i elektryka (na początek po 5 na każdą stronę, potem w eksploatacji z różnych odległości). Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted April 28, 2003 Report Share Posted April 28, 2003 Hmmm... Kupilem te okularki BHP, jak pamietam, w cenie okolo 6 pln. Sa wykonane takiego dosc miekkiego tworzywa (polietylen?), grubosci okolo 1,5-2 mm w czesci czolowej. Dla przestrogi zamieszczam zdjecie: 3 trafienia z lewej byly pod sporym katem, 2 trafienia widoczne z prawej byly w miare prostopadle - efekt to wybite dziury! Pozdrawiam Pik Quote Link to post Share on other sites
Edo Posted April 29, 2003 Report Share Posted April 29, 2003 Aha - ja pisalem o twardych, ty o tych miękkich. Jednakże podobne testy wykonywaliśmy na miękkich właśnie, tzw. "okularach spawacza" ;) Po parę strzałów z przyłożenia z każdej broni też wytrzymały. Jednak po twoim przypadku lepiej uważać i obowiązkowo sprawdzać każdy egzemplarz z okularów BHP, a nie tylko jeden z rodziny, "żeby plamek nie robić". Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts