Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Taurus PT92 [CG]

Recommended Posts

Ja sobie zamówiłem Taurusa no i powiem szczerze że jestem z niego zadowolony. Może spróbuje wymienić jego zalety:

+ posiada HopUp'a (na stronie nic o tym nie piszą ale jest)

+ dosyć duża siła (0,5 J )

+ wedlug mnie dosyc wygodny uchwyt

co do wad:

- niewygodny magazynek (ciężko go naładować w czasie walki a i do przenoszenia jest niewygodny - ma blokade, ktorej przypadkowe nawet zwolnienie powoduje "fontanne" kulek)

- po włożeniu magazynka wyżej wymieniona blokada jest zwalniana i między magazynkiem a komorą znajdują się dwie dodatkowe kulki więc przeładowanie, wyciągnięcie magazynka i załadowanie jeszcze jednej kulki jest bardzo czasochlonne

- spust nie wyglada na zbyt wytrzymaly

W sumie mam go od nie dawna i nie zdążyłem go rozłożyć.

Pozdrawiam

• 2 years later...

wszyscy któży mieli tą broń i chceli zakupić do niej magazynek, jest to wielki problem i próbuje już dłuższy czas jakoś sprowadzić ale sie nie da. w sklepach nie ma i mówią że nie sprowadzają. czy ktoś byłby w stanie pomóc???

Magazynek do Taurusa ma na tyle prostą budowę, że można go samemu zbudować. Najwięcej problemów sprawi sprężyna podająca odpowiedniej długości ale można ją przemontować chociażby z chińszczyzny z kiosku.

Ja właśnie kończe długi magazynek do tego modelu więc za jakiś tydzień wrzuce schematy i (o ile dorwę cyfrówkę) foty.

EDIT:

No w sumie nie napisałem o najprostszej metodzie. Wsypujesz garść kulek do rękojeści i zaklejasz taśmą tak żeby nie wypadały. Podczas naciągania odwracasz pistolet do góry nogami. W innych pistoletach by to pewnie nie przeszło ale Taurus jest tak zbudowany że metoda ta działa.

Zalety:

- prostota i niski koszt rozwiązania

Wady:

- grzechotka

- konieczność obracania guna do góry nogami

- możliwe klinowanie kulek

Możesz też poszukać na aukcjach lub w komisach przechodzonych egzemplaży. Kiedyś na allegro widziałem Taurusa z zerwanym mechanizmem spustowym za 15 zł. Magazynek zawsze można było przełożyć.

Ewentualnie popytać o magazynki do Beretty M92F CG. Nie jestem pewien ale wydaje mi się że te dwa modele mają taką samą budowę a różnią się tylko oznaczeniami.

Tak jak obiecałem oto przepis na magazynek do Taurusa.

Materiały których użyłem:

- listwa PCV czarna - ja użyłem kawałków kątownika z PCV które zostały mi po nieudanej konwersji MP5. Odciąłem z nich po kawałku tak że zostały płaskie listwy

- rurka PCV 12x1 - dostępna w hipermarketach budowlanych

- rurka do konstrukcji modeli latających - z brązu - średnica zewnętrzna 7mm wewnętrzna 6,1mm - można spróbować zastąpić słomką do napojów - ważne żeby była na tyle szeroka aby sprężynka poruszała się w niej bez oporów

- kilka spinaczy do papieru

- taśma izolacyjna czarna

- sprężynka z uszkodzonego magazynka do MP5

Narzędzia:

- nożyk do papieru

- wiertarka

- kombinerki

- pilnik do metalu

- ewentualnie brzeszczot do cięcia listew i rurek PCV ale niekoniecznie

Uciąłem listwę PCV tak aby otrzymać pasek szerokości 26mm i długości 195mm. W jednej listwie zrobiłem wcięcie jakieś 35mm od górnej krawędzi tak aby wchodziła tam blokada magazynka.Z rurki PCV 12x1 uciąłem dwa kawałki - jeden o długości 200mm drugi o długości 190mm. Rurki włożyłem między listwy i mocno okleiłem taśmą. Jedna powinna wystawać 5mm, druga powinna się całkiem schować między listwami. W środek dłuższej rurki wsadziłem rurkę mosiężną o długości 205mm tak by wystawała jeszcze około 5mm. Następnie tak przygotowaną konstrukcję przewierciłem w 4 miejscach - po dwa otwory na rurkę. Dodatkowo wywierciłem jeszcze jeden otwór w rurce mosiężnej i dłuższej rurce PCV tak aby pokrywał się przy odpowiedniej długości - będzie służył do blokowania sprężyny podajnika tak by dało się załadować kulki. U mnie wyszedł on jakieś 40mm od dolnej krawędzi magazynka ale to też zależy od sprężyny.

No dobra. Koniec tego wiercenia. Tak przygotowane elementy wystarczy tylko zmontować. Sprężynke umieściłem w rurce mosiężnej, rurkę mosiężną umieściłem w dłuższej rurce PCV. Rurki PCV umieściłem między listwami PCV. Jeśli wszystko jest w porządku to otwory w listwach powinny znajdować się w tym samym miejscu co otwory w rurkach. Przez otwory przeciągnąłem wyprostowane spinacze do papieru i zagiąłem tak aby trzymały wszystko w całości. Na górze okleiłem magazynek taśmą tak aby dobrze przylegała i nie była oddzierana przy wyciąganiu i wsuwaniu magazynka. W okolicach wcięcia na blokadę magazynka mięcy listwy a rurki włożyłem jeszcze dwa cieńkie kartoniki tak aby magazynek był lepiej trzymany przez blokadę. Wystającą rurkę mosiężną spiłowałem pod kątem 45o tak aby nie wystawała poza komorę magazynka w broni. Ile dokładnie trzeba spiłować widać po ściągnięciu zamka i włożeniu magazynka do broni.

W sumie opis dosyć chaotyczny i nie wiem czy da się z niego coś zrozumieć ale w rzeczywistości budowa magazynka jest banalnie prosta.

Jest jeszcze jedna rzecz wymagająca dopracowania - po wystrzeleniu ostatniej kulki i ponownym przeładowaniu sprężyna o źle dobranej długości jest przycinana przez zamek - mam już pomysł jak to roziązać ale zanim go opisze wolałbym to sprawdzić. Na razie pozostaje liczenie kulek.

Zalety:

- w końcu jest magazynek

- nie dość że jest to jeszcze na 27 kulek (w moim przypadku) - w orginale było tylko 12

- magazynek wystaje z broni o jakieś 5cm (u mnie to zaleta bo IMHO wygląda lepiej zwłaszcza że mam zrobiony przedni chwyt - coś jak w Berettcie 93R tyle tylko że mocowany do zamka żeby zwiększyć szybkostrzelność)

Wady:

- nie jest to konstrukcja tak doskonała jak orginał

- żeby załadować trzeba mieć pręt do naciągania sprężyny i szpilkę do blokowania jej w dolnym położeniu

- magazynek wystaje z broni o jakieś 5cm

No i jeszcze rysunek poglądowy użytych elementów. Tak jak pisałem - fotki wrzuce jak będe dorwę cyfrówkę.

mag6ur.th.jpg

• 6 months later...

Witam!

Mam kilka pytań odnośnie tego modelu. Jako że jedyny topic który o nim znalazłem był tu http://wmasg.pl/forum/viewtopic.php?t=823 i jest zamknięty pozwoliłem sobie założyć nowy. A więc:

Czy pasują magi od beretty CG?

Jak stoi z osiągami, szczególnie na tle innych podobnych modeli CG (Beretty i Beretty HPA)?

Chodzi mi o ten model:

http://military.pl/s/m/CG210100.html

Prosiłbym jedynie o zdanie użytkowników tego konkretnego modelu (mile widziane sprawdzone porównania do beretek CG).

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Posłuchaj ja też mam taurysa który ma już ponad 1,5 roku. Musze powiedzieć że jest to świetna broń jak sie o nią zadba. Sam wiem bo w mojej grópie jest wilel klamek i mój Taurus puki co ma najlepsze osiągi mimo iż jest stary. Co do magazynka to nie wiem bo nie używam ;) Sypię kulki do komory na magazynek puźniej przykładam kartke papieru i zaklejam taśmą klejący. Nie jest to zbyt praktyczne rozwiązanie gdyż przy ładowania należy odwrócić broń do góry nogami ale i tak bym go na nic nie zmienił:)

nie no wiesz ja po prostu nie chciałem ryzykowć kupienia złego magazynka i wydawać kasy w błoto, a że kiedyś umieściłem tutaj topik odnośnie taurusa i pewien koleś powiedział mi że jest taka opcja i jeszcze że można własnoręcznie zrobić to wybrałem bez maga( i masz jeszcze do tegi hi-cup bo mieści sie jakieś 150-200 kulek :D). Pistolet niestety lżejszy jest w ręku ale to w niczym nie przeszkadza, tylko gdyby nie trzeba było go odwracać przy naciąganiu to juz lux by było.

moim zdajniem Taurus ma 2 wady:

1) ciężko dobrać magazynek

2) szkoda ze to nie elektryk ;p

U mnie nie miał żadnej awarii, tylko jak chcesz żeby nie tracił swojej skuteczności to musisz go czyścić i od czasu do czasu puścić smaru ale to jak w każdej broni

pozdro

[ Dodano: 28.11.2005, 14:18 ]

http://wmasg.pl/forum/viewtopic.php?t=13110

masz tu link do mojego posta ppoczytaj powinno ci sie przydać :)