trickers Posted November 26, 2005 Report Share Posted November 26, 2005 Mam okazje kupić tanio używane gogle z żółtą szybka. Mam pytanie: Czy lepsza jest żółta szybka czy szukać z normalną przeźroczystą ?? Mam do wyboru gogle firmy Salic i orginaln cebe, które są lepsze ?? Opłaca sie brać z żółtą szybą ?? Czy to w jakiś sposób uławtia widzenie ? Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted November 26, 2005 Report Share Posted November 26, 2005 Chm... przeźroczyta jest bardziej uniwersalna. Żółta ponoć zwiększa kontrast czy jakoś tak... W nocy niestety sprawdza się niezbyd dobrze i bardziej utrudnia niż ułatwia... Na pewno gdzies już o tym więcej było i jak poszukasz to znajdziesz. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted November 26, 2005 Report Share Posted November 26, 2005 W nocy to nawet przezroczysta na niewiele sie zda. Lepiej szukaj gogli z przezroczystymi szybkami, lub z wymiennymi typu przezr, żólta, brązowa. Quote Link to post Share on other sites
Bienio Posted November 26, 2005 Report Share Posted November 26, 2005 W zoltych slonce niezle po oczach daje. Jak ma być szybka stała (niewymienna) to raczej tylko przezroczysta. Quote Link to post Share on other sites
Szpadel Posted November 26, 2005 Report Share Posted November 26, 2005 W zoltych slonce niezle po oczach daje. To nie patrz w słońce. :twisted: Ja korzystałem w żółtych szybek i muszę przyznać, że są o wiele lepsze od przeźroczystych, bardzo dobrze wyostrzają zieleń. Teraz używam brązowych i też dobrze wyostrzają i nieco przyciemniają, ale żółte uważam za lepsze. Quote Link to post Share on other sites
Bienio Posted November 26, 2005 Report Share Posted November 26, 2005 Tylko Szpadel zauwaz, ze jak powiedzmy slonce jest juz nizej nad horyzontem a ty patrzysz sie w strone zachodu no to naprawde kiepsko widac. Quote Link to post Share on other sites
Szpadel Posted November 26, 2005 Report Share Posted November 26, 2005 Nie będę się spierał, bo korzystałem z żółtych w letnim sezonie i słońce mi nie przeszkadzało, pamiętam, że jak je pierwszy raz założyłem to powiedziałem „O ku…. ale zaje…..”. Ale jak już pisałem teraz mam brązowe okularki ( http://www.uvex.pl/nawigacja/show.php?id=37 ) i problem rażenia nie występuje. Szkoda tylko, że chyba nie robią takich szybek, bo na pewno bym kupił i korzystał z gogli. A wracając do tematu to jeszcze raz polecam żółte, zamiast przeźroczystych. Quote Link to post Share on other sites
trickers Posted November 27, 2005 Author Report Share Posted November 27, 2005 Acha dzieki za informacje. Pozostało jeszcze jedno pytanie Mam do wyboru gogle firmy Salic i orginaln cebe, które są lepsze ?? Quote Link to post Share on other sites
HORMON Posted November 28, 2005 Report Share Posted November 28, 2005 Gogle z wymiennymi szybkami są faktycznie najlepszym pomysłem...będziesz mógł sam przetestować które ci bardziej pasują....ja osobiście używam szybek żółtych i nie zamieniłbym ich na żadne inne ...rozjaśniają w lesie i wyostrzają widziany obraz ...dlamnie ideał :twisted: 8) Quote Link to post Share on other sites
Xie Posted November 30, 2005 Report Share Posted November 30, 2005 Zdecydowanie polecam gogle z wymiennymi szybkami. Używam takich od 3 lat do airsoftu i sprawdzają się. Żółte szybki - wyostrzają KONTURY, stąd poprawiają obraz (przydatne również u osób z wadą wzroku), są szczególnie zalecane np. przy szarówce, Ale ogólnie sprawdzają się w wielu sytuacjach i podpiszę się pod słowami że są lepsze od przezroczystych (też na śniegu, choć w śniegu odbija się słońce ;P więc to kwestia gustu). A w nocy tak naprawdę niewielka różnica jakie masz na pysku, co najwyżej światło latarki wydaje Ci się żółte hehe (pamiętacie Janów I ?) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 30, 2005 Report Share Posted November 30, 2005 A w nocy tak naprawdę niewielka różnica jakie masz na pysku, co najwyżej światło latarki wydaje Ci się żółte hehe (pamiętacie Janów I ?) Jest znacząca różnica. Jak w nocy używasz gogli z żółtą szybą to później ściagsz tego terminatora który miał tą głupią zółtą latarkę! ;) :lol: Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted November 30, 2005 Report Share Posted November 30, 2005 A ja dodam swoje 3 grosze. Używam okularów z wymiennymi szkiełkami, wg. moich kumpli dużo łatwiej mnie wypatrzeć w lesie jak mam założone żółte szkiełka. Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted November 30, 2005 Report Share Posted November 30, 2005 Jeśli chodzi o zastosowanie w dzień to tak ja pisali przedmówcy – bajer, hiper, termo, ultra ,monsta git 8) Wieczorem przychodzi jednak taki moment w którym szkła przestają „wyostrzać” a zaczynają „przyciemniać” i wtedy zdecydowanie lepiej widać przez szybki przeźroczyste – sprawdzone na wieczornych i nocnych spacerach(samochody, latarnie lub coś na tle gwieździstego nieba widać nieźle ale to co mamy pod nogami na słabo oświetlonej drodze to już zagadka). Z reszta jest to dosyć logiczne: aby można było poprawić kontrast/ostrość widzenia musimy mieć różne barwy a nocy wszystko ciemne przecież jest :wink: Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 30, 2005 Report Share Posted November 30, 2005 Bardzo długo używałem żółtej szyby w masce paintballowej. Kiedy graliśmy o zmierzchu (wieczór, deszcz itp) i nie zdejmowałem maski przez kilka godzin, to po zdjęciu stwierdzałem - o cholera, ale już ciemno. Żółta zdecydowanie rozjaśnia. Quote Link to post Share on other sites
turek007oxasgteam Posted December 4, 2005 Report Share Posted December 4, 2005 Ja też używam okularów z żółtymi szkłami i niezamienie ich na żadne inne chyba że mamy ponury dzień albo słońce zachodzi sa najlepsze wyostrzają kolory szczególnie zielony,tak samo w zimie śnieg nie razi już tak w oczy pzdr tylko zółte Quote Link to post Share on other sites
JIN5 Posted December 5, 2005 Report Share Posted December 5, 2005 Ja uzywam gogli z czerwona szybka i nic w nocy nie widac Pozdrawiam JIN5 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts