hindus Posted October 28, 2017 Report Share Posted October 28, 2017 To akurat temat znany powszechnie osobom które samodzielnie montują chłodzenie na procesorach i kartach grafiki w swoich komputerach. Nawet nie sama obecność a jakość pasty potrafi diametralnie zmienić właściwości odprowadzania ciepła z układu. BTW IRL1414 nie ma ;) domyślam się, że chodziło o 1404 Quote Link to post Share on other sites
Moherek Posted November 28, 2017 Report Share Posted November 28, 2017 Cześć, odrobinę znam się na elektronice i mam stacje lutowniczą, więc pomyślałem, że spróbuję samodzielnie wykonać jakiś bardziej zaawansowany układ. Ma działać na replice cqb, więc raczej niewielkie opory i single, ale zależy mi na dobrej reakcji na spust. Układ ma być raczej budżetowy, bez zbędnych bajerów. Czy mógłby ktoś napisać w skrócie, co obecnie wrzuca się do takich mosfetów? Nie oczekuję od nikogo gotowca, ale może są jakieś poradniki z przykładowymi schamatami? Jak coś, to programować potrafię, ale nie wiem czy jest sens wsadzać tu jakiś mikrokontroler. Quote Link to post Share on other sites
ArkadiuszWernicki Posted November 28, 2017 Report Share Posted November 28, 2017 Cześć, odrobinę znam się na elektronice i mam stacje lutowniczą, więc pomyślałem, że spróbuję samodzielnie wykonać jakiś bardziej zaawansowany układ. Ma działać na replice cqb, więc raczej niewielkie opory i single, ale zależy mi na dobrej reakcji na spust. Układ ma być raczej budżetowy, bez zbędnych bajerów. Czy mógłby ktoś napisać w skrócie, co obecnie wrzuca się do takich mosfetów? Nie oczekuję od nikogo gotowca, ale może są jakieś poradniki z przykładowymi schamatami? Jak coś, to programować potrafię, ale nie wiem czy jest sens wsadzać tu jakiś mikrokontroler. Jak chcesz spróbować to możesz zerknąć na mój układ. Gdybyś chciał to nowszą wersję układu mogę podesłać. Quote Link to post Share on other sites
szymo86 Posted November 28, 2017 Report Share Posted November 28, 2017 Jak chcesz spróbować to możesz zerknąć na mój układ. Gdybyś chciał to nowszą wersję układu mogę podesłać.Zapodaj :) Wysłane z mojego ASUS_X014D przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
roball44 Posted February 9, 2018 Report Share Posted February 9, 2018 (edited) Jbc wrzucam schemat tego co ja mam u siebie już od ponad roku. Tylko uwaga, ir2111 ma zabezpieczenie podnapięciowe i może nie działać super na ogniwach 2S Edited February 9, 2018 by roball44 Quote Link to post Share on other sites
szymo86 Posted July 27, 2018 Report Share Posted July 27, 2018 Panowie mam problem. Składam sobie mosfet na dwóch IRF1404, wszystko działa ok. Chciałem ostatnio dorzucić hamulec, zakupiłem IRF4905 po podłączeniu zgodnie ze schematami na singlu wszystko działa ok, ale po przejściu na auto, po kilku strzałach tranzystor stopujący 4905 wybucha....ktoś może poradzić co idzie nie tak?? Quote Link to post Share on other sites
jerry51 Posted June 25, 2019 Report Share Posted June 25, 2019 Możesz odwołać się tutaj https://www.allicdata.com/blog Quote Link to post Share on other sites
ArkadiuszWernicki Posted June 25, 2019 Report Share Posted June 25, 2019 @szymo86 Albo prady hamujace sa za duze dla tego mosfeta i jeden strzal wyrabia a ciagle nie bo nie nadaza z odprowadzaniem ciepla. Moze napiecia jakie sie i dukuja na silniku podczas hamowania sa dla niego za wysokie. Trzecia mozliwosc to sytuacja gdy 1404 jeszcze sie nie zamknal i nadal troche przewodzi a juz sie otwiera 4905. Powoduje to przeplyw dodatkowego pradu przez 4905. Innym powodem moze byc zbyta wolne otwieranie 4905 co powoduje przeplyw duzych pradow i wydzielanie wiekszej mocy na zlaczu. Zamieszczales tu schemat ukladu? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts