Foka Posted February 22, 2006 Report Share Posted February 22, 2006 "Pułkownik Roman Polko wraca do MON. Od czwartku ponownie obejmuje dowództwo nad jednostką specjalną GROM." http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat...342&wid=8198846 Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted February 22, 2006 Report Share Posted February 22, 2006 to już był news miesiąc temu albo jeszcze dawniej...:) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 22, 2006 Author Report Share Posted February 22, 2006 News był, ale niepotwierdzony - były to pogłoski. To jest pierwsze potwierdzenie na jakie trafiłem. Quote Link to post Share on other sites
Zgedi Posted February 22, 2006 Report Share Posted February 22, 2006 Wrocil i znowu odejdzie bo"miał wiele pomysłów na funkcjonowanie GROM, które nie uzyskały akceptacji" To ciekawe czy teraz spotka sie z ta akceptacja bo cos mi sie nie wydaje zeby zaszly jakies wielkie zmiany w MON w tej kwesti Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 22, 2006 Author Report Share Posted February 22, 2006 W SG zachodzi teraz sporo zmian. Quote Link to post Share on other sites
simosnipe Posted February 22, 2006 Report Share Posted February 22, 2006 teraz wraca jednak z plecami w pisie :) Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted February 22, 2006 Report Share Posted February 22, 2006 Fajnie, jeśli to są zmiany na lepsze, bo jak na spec opsie przeczytałem, że na selekcji do jednostki kursanci odmówili czegoś tam bo to zbyt niebezpieczne, to tak jakby powiedzieć, że "nie wejdę tam bo oni mają karabiny" :| Quote Link to post Share on other sites
Brymer Posted February 23, 2006 Report Share Posted February 23, 2006 kolejny dowódca z politycznego nadania a fachowca dalej brak... Quote Link to post Share on other sites
bastekkk Posted February 23, 2006 Report Share Posted February 23, 2006 a ja słyszałem ze grom sie rozpadł ? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 23, 2006 Author Report Share Posted February 23, 2006 To źle słyszałeś. Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted February 23, 2006 Report Share Posted February 23, 2006 a ja słyszałem ze grom sie rozpadł ?Na jednej stronce internetowej (niestety niepamiętam jakiej, której już chyba nawet nie ma) "dowiedziałem się", że Grom jest amerykański. :? Quote Link to post Share on other sites
Grip Posted March 5, 2006 Report Share Posted March 5, 2006 Grom na pewno nie jest amerykanski, ale amerykanie mieli duzy wklad w powstanie tej jednostki, m.in. podarowanie uzbrojenia oraz wspolne szkolenia, ponoc wzamian za slawna misje, ktora wykonal pan Gromosław. Pozniej amerykanie doszli do wniosku, ze byloby dobrze miec wyszkolony, zaprzyjazniony oddzial specjalny w tej czesci swiata i tak to sie zaczelo rozwijac, z tego co mi wiadomo... a co bylo priorytetem, ze amerykanie zrobili tak a nie inaczej to mozemy sie tylko domyslac i wnioskowac. Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted March 6, 2006 Report Share Posted March 6, 2006 Grom na pewno nie jest amerykanski, ale amerykanie mieli duzy wklad w powstanie tej jednostki, m.in. podarowanie uzbrojenia oraz wspolne szkolenia, ponoc wzamian za slawna misje, ktora wykonal pan Gromosław. Pozniej amerykanie doszli do wniosku, ze byloby dobrze miec wyszkolony, zaprzyjazniony oddzial specjalny w tej czesci swiata i tak to sie zaczelo rozwijac, z tego co mi wiadomo... a co bylo priorytetem, ze amerykanie zrobili tak a nie inaczej to mozemy sie tylko domyslac i wnioskowac. GROM powstał w lecie 90tego roku, misja czempinskiego miała miejsce jesienią tego roku. Więc prawdą to nie jest. Brymer, czemu fachowca wciąż brak? Quote Link to post Share on other sites
Brymer Posted March 9, 2006 Report Share Posted March 9, 2006 bo tak ;) chcesz pogadać wal na gg ;) Quote Link to post Share on other sites
Wc Piker Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 kolejny dowódca z politycznego nadania a fachowca dalej brak... Akurat z tym się nie zgodzę, Polko stracil tę pozycję ponieważ byl dowodcą który chcial zmian. Więcej szkoleń poza krajem, misji, a przy tym mial na pieńku ze SG, który chcial aby Grom został przeniesiony z MON'u do Armi, a wiadomo że w wojsku wszyscy muszą być równi. Więc mnie ta nominacja akurat cieszy. Quote Link to post Share on other sites
izi Posted August 12, 2006 Report Share Posted August 12, 2006 przeniesiony z MON'u do Armi Ty wiesz chociaż co piszesz? :wink: Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted August 13, 2006 Report Share Posted August 13, 2006 Eee, chyba z MSWiA do MONu. Cóz, zdarza się. :lol: Quote Link to post Share on other sites
Wc Piker Posted August 13, 2006 Report Share Posted August 13, 2006 No źle sie wyraziłem ( albo napisalem ) Quote Link to post Share on other sites
Karczycho Posted August 14, 2006 Report Share Posted August 14, 2006 No źle sie wyraziłem ( albo napisalem ) I to i to ;] Quote Link to post Share on other sites
g86robert Posted August 30, 2006 Report Share Posted August 30, 2006 Ludzie co wy za pierdoły opowiadacie tak się skłąda że że miałem okazję poznać kilku GROM-owców zresztą to nie jest trudne miałem tez wątpliwą radość być sąsiadem Polko nikt się o nim dobrze nie wypowiadał. Nie bronię tutaj rzecz jasna mon-u który nawet nie zasługuje aby pisać jego nazwę z dużej litery chcę Wam tylko uświadomić że GROM-em będzie dowodzić ten co ma dobre układy z elita rządową. Quote Link to post Share on other sites
_Johny_ Posted August 30, 2006 Report Share Posted August 30, 2006 No tak, Polko był w końcu w bliskim otoczeniu obecnego prezydenta (doradca? nie wiem dokładnie). Ale nie możes zaprzeczyć temu, że umiejętności do pełnienia takiej funkcji ma, a także posiada pewne doświadczenie. P.S. Co ma bycie dobrym sąsiadem do bycia dobrym dowódcą wojskowym? 8O :| pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 31, 2006 Author Report Share Posted August 31, 2006 Co ma bycie dobrym sąsiadem do bycia dobrym dowódcą wojskowym?Bo on go zna i jest gość. Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted August 31, 2006 Report Share Posted August 31, 2006 miałem okazję poznać kilku GROM-owców zresztą to nie jest trudne ...wystarczy być Irakijczykiem pracującym na terminalu naftowym, lub wstąpić do al-Kaidy. Dla mnie betka ;-) Quote Link to post Share on other sites
_Johny_ Posted September 10, 2006 Report Share Posted September 10, 2006 Było minęło. Teraz generał Polko już nie jest dowódcą GROMu. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 21, 2008 Report Share Posted December 21, 2008 Zaryzykuję nominację do Złotej Łopaty, skoro temat w miarę pasuje :) Co robi ten "RANGER" na ramieniu gen. Polko? (zdjęcie ze strony grom.mil.pl) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts