Foka Posted April 16, 2003 Report Share Posted April 16, 2003 http://www.hkpro.com fotki z Iraku Link to post Share on other sites
Szakal_Pyton Posted April 16, 2003 Report Share Posted April 16, 2003 podoba mi sie ten sprzęt ale wolał bym wersję orginalną Link to post Share on other sites
PAT_PotulnY Posted April 16, 2003 Report Share Posted April 16, 2003 "przepraszam ma pani może taki czerwony" hehe fajne ;) Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted April 17, 2003 Report Share Posted April 17, 2003 Niczym dziwnym nie jest powlekanie zlotem pistoletow zwlaszcza egzemplarzy pamiatkowych rusznikarze od czasu do czasu dostaja takie zlecenie, zwykly zlotnik tego nie zrobi bo egzemplarz musi dzialać. Slynne Colty 1911 sa nawet produkowane seryjnie (male serie) jako pozlacane tzw. pamiatkowe, oprocz tego rewolwery Colta tez ale blizszych danych nie posiadam. Slynne sa juz srebrne Colty Pacemaker. Oraz szalenie snobistyczne rewolwery Cortha ktory produkuje od czasu do czasu kilka sztuk na zamowienie a w ofercie posiada okladziny z materiału wedlug zyczenia klienta. Do najslynniejszych grawerowanych pistoletow naleza Browningi MK2 z scenami batalistycznymi np Plaza Omaha, D-day, lub zwyciestwo aliantow ale tam zlocone sa tylko elemanty ruchome. Z koleji wieksze egzemplarze broni ktore znam to slynny złoty AK w ktorym elementy drewniane zastąpione sa koscia sloniowa. Chodza sluchy ze jest to 5 milionowy AK ale uwazam ze to bzdura, jesli juz to pewnie z okazji ktorejs rocznicy Kałasza stworzono takie cacko. Slynna legenda opowiadajaca o zlotym MP40 bedacym w posiadaniu jakiegos dostojnika hitlerowskiego nalezy pewnie do bajek o Trzeciej Rzeszy. Z koleji duzo poglosek slyszalem o srebrnym Stenie oraz o pieknym modelu inkrustowanego Tommphsona bedacym w posiadaniu jakiegos gangstera w USA. Jak widac sa gusta i gusciki. Pamietacie scene z Raportu Mniejszosci ? wielu zapalonych strzelcow na wysokich stanowiskach rzadowych lub korporacyjnych dostaje nietypowe pistolety badz rewolwery wykonane z szlachetnych metali (podejrzewam ze raczej sa to stopy z dodatkiem kruszcu) grawerowanych pieknie i przeznaczonych jedynie do gablotki. Historia PRLu zna wiele takich egzemplarzy, zwlaszcza broni mysliwskiej. Czytajac o mysliwych w Gierłozy i innych osrodkach wypoczynkowych dla elity rzadzacej co jakis czas natrafialem na wzmianki o pieknie wykonanych sztucerach slynnych osobistosci tamtych lat. Link to post Share on other sites
Foka Posted April 17, 2003 Author Report Share Posted April 17, 2003 a ja mialem nawet w lapkach pozlacana wersje naszego P-83 :) fajna zabawka Link to post Share on other sites
Ritter Posted April 17, 2003 Report Share Posted April 17, 2003 Kilka miesięcy temu gdzieś pod Warszawą policja zrobiła nalot na warsztat rusznikarza, który współpracował z mafią (bodaj pruszkowską). Co znaleźli? Grawerowanego i złoconego Walthera P.38 (liście dębu, złoty cyngiel, i kto wie co jeszcze...), który należał do warszawskiego komendanta policji i SS Franza Kutschery. Pistolet wpadł w ręce oddziału Szarych Szeregów, który dokonał udanego zamachu na "kata Warszawy" w lutym 1944. Skąd broń wzięła się u "rusznikarza mafii"... ot zagadka... Zdaje się, że ma trafić na ekspozycję stałą Muzeum Wojska Polskiego. Link to post Share on other sites
Kapral Posted April 17, 2003 Report Share Posted April 17, 2003 HOOAH! A widział ktoś kolekcję Elvisa Presleya? W ostatnim numerze Strzału jest artykuł:) Ten człowiek prawie co tydziem kupował nowy pistolet(był wielbicielem broni krótkiej), czesto dawał je w prezencie. W jego kolekcji znajduje sie całkiem pokaźna ilość broni, nie rzdako ozdabianej. pozdrtawiam kapral Link to post Share on other sites
Foka Posted April 17, 2003 Author Report Share Posted April 17, 2003 a mnie sie takie poczwarki nie podobaja bron jest do strzelania a nie do wiszenia w gablocie i powinna byc uzyteczna i ergonomiczna a nie rzebiona czy zdobiona, o! Link to post Share on other sites
ko5ma Posted April 17, 2003 Report Share Posted April 17, 2003 Heh, to zdjęcie pewnie znacie... Ktoś miał chyba poważny problem z osobowością ;) Ja bym takiego raczej nie chciał... Pozdrawiam Link to post Share on other sites
Foka Posted April 17, 2003 Author Report Share Posted April 17, 2003 tia, znam :) gdzies w gazecie mam zdjecie Glocka z zamkiem tak zdobionym :) Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted April 17, 2003 Report Share Posted April 17, 2003 To i ja wrzucę coś od siebie... tez może znane... Ukraiński Fort 12 (na bazie CZ82/83) w wersji reprezentacyjnej... ale jak dla mnie- kicz :? Link to post Share on other sites
lukdrz Posted April 17, 2003 Report Share Posted April 17, 2003 ten złoty to jeszcze jeszcze ale już te renesansiki to normalnie lipne są :) Ta zdobiona wzorkami wersja mp5 wygląda jakby ważyła z 50 kilo :D Link to post Share on other sites
Kapral Posted April 17, 2003 Report Share Posted April 17, 2003 HOOAH! no, ta MP5K wygląda jak broń ochrony Jasira Arafata:P (nie wiem skad mi takie skojazrenie do głowy pzryszło :D ) pozdrawiam kapral Link to post Share on other sites
Guest LooK OuT! Posted April 18, 2003 Report Share Posted April 18, 2003 Ciekawe, czy ten pozlacany MP-5 nalezal do samego Husajna ;) Swoja droga slyszalem, ze wsrod sobowtorow Husajna zapanowala panika, bo poszla plotka, ze w ataku bombowym Husajnowi prawa noge urwalo :D Co do MP-5, jesli nie byl "wodza narodu irackiego" to moze dostal go ktos, kto wymordowal dziesiatki tysiecy niewinnych ludzi? Stawialbym na "The Chemical Bro" Ali costam :P Za takie akcje w koncu Saddam nagradzal... dobrze, ze to juz sie skonczylo ;P Link to post Share on other sites
lukdrz Posted April 18, 2003 Report Share Posted April 18, 2003 to sie dopiero zacznie... Inne kraje dalekiego wschodu zaatakują osłabione Stany Zjednoczone. PS. Naprawde mu tą noge urwało? :) Link to post Share on other sites
PAT_Pinky Posted April 25, 2003 Report Share Posted April 25, 2003 No i stało sie zobaczyłem Złotego Kałasza. Wczorajszy dziennik którejś stacji TV pokazał dzienikarzy przemycających z Iraku pamiatki i miedzy innymi cytuje luźno : Zlotem szemrowane karabinki Kałasznikowa. Potem było zbliżenie na coś bardzo zbliżonego kolorem do zdjęcia powyżej, z swoja charakterystyczna sylwetka. Ech.. cos takiego na scianie jednak by bylo w zlym guscie, mimo to nie pogniewał bym sie. Czekam kiedy ujrze pierwszy egzemplarz ASGa pozłacany lub grawerowany. :) Link to post Share on other sites
Foka Posted April 25, 2003 Author Report Share Posted April 25, 2003 sluchaj, nie ma problemu, moj znajomy jest jubilerem... w swoim markerze ma na przyklad spust wylozony cyrkoniami czy czyms takim :) Link to post Share on other sites
Moses Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 odswiezam watek ale cuz kalach Pinkiego Dragunow jeszcze byl jakis pistolet (chyba M1911) teraz lezy w bialym domu moze ma ktos fote :? Link to post Share on other sites
Fboardpro Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 Może widzieliscie... Link to post Share on other sites
REMOV Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 kalach PinkiegoTo jest Tabuk. DragunowA to nie jest tak do końca SWD, tylko Al Kadesiah (Al Qadissiya). 7,62mm subkarabinek Tabuk Link to post Share on other sites
Moses Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 Dziex Remov za sprostowanie. wlasnie nie pasowala mi nakretka na lufie i ogolnie troche krotsza lufa niz w AKS-74 a Al Kadesiah (Al Qadissiya) rozni sie czyms (oprocz miejscem produkcji) od SWD? Link to post Share on other sites
REMOV Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 a Al Kadesiah (Al Qadissiya) rozni sie czyms (oprocz miejscem produkcji) od SWD?Magazynkiem z palemką (serio) :wink: A na poważnie - to raczej nie, być może jakimiś drobnymi szczegółami technicznymi wynikającymi z dostosowania do miejscowej produkcji. A, nie należy jej mylić z karabinek wyborowym Tabukiem (Tabouk). Link to post Share on other sites
Moses Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 A, nie należy jej mylić z karabinek wyborowym Tabukiem (Tabouk). to zdanie nie jest dla mnie zrozumiale :wink: Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 Oprócz karabinków i Subkarabinków Tabuk masz jeszcze wzorowany na jednym z modeli jugosławiańskiej Zastavy - już nie pomnę, chyba M76 - karabinek wyborowy Tabuk - ma montaż celownika i kolbę zapożyczone z SWD, lufę dłuższą (przez co może kojarzyć się z RPK) ale zasadniczo jest to "wyborowy" wariant AK. Strzela zwykłą 7,62x39mm. EDIT: Zdaje się ich RPKowaty RKM Al-Quds także bazuje na M76. Zeby nie było wątpliwości: Tabuk sniper: Al-Quds: Al-Kadisa: Link to post Share on other sites
Moses Posted August 29, 2004 Report Share Posted August 29, 2004 no o to zrozumialem :D Link to post Share on other sites
Recommended Posts