Kowerski Posted April 11, 2023 Report Share Posted April 11, 2023 Dzień dobry wszystkim! Przychodzę z problemem ładowarki B3 Pro. Gdy podłączam akumulator Lipo nano tech 1.3 to w ładowarce zaczyna migać 1 dioda na zielono, nazywa się call 1. Pomoże ktoś? 339862237_6021909747858546_3356458235643716990_n.mp4 Quote Link to post Share on other sites
KAMA3 Posted April 11, 2023 Report Share Posted April 11, 2023 Spróbuj podłączyć inny aku do ładowarki, aby wykluczyć jej awarię. Miganie którejś diody może sygnalizować awarię jednej z celi (ogniwa) batki. Najlepiej sprawdzić akumulator na mierniku napięcia. Jeżeli na aku 7.4 V miernik pokaże napięcie mniejsze niż 6 V, to raczej padło któreś z ogniw. Na lipo 11.1 V będzie to mniej niż 9 V. A jeżeli masz instrukcję obsługo swojej ładowarki, to tam warto szukać informacji o możliwych problemach. Quote Link to post Share on other sites
Kowerski Posted April 11, 2023 Author Report Share Posted April 11, 2023 Właśnie problem jest w tym że drugiego akumulatora nie mam, a instruckcja się gdzieś zgubiła. Czyli pewnie trzeba będzie nowy akumulator kupić? Quote Link to post Share on other sites
Kowerski Posted April 11, 2023 Author Report Share Posted April 11, 2023 Bo miernika też nie mam ;/ Quote Link to post Share on other sites
KAMA3 Posted April 11, 2023 Report Share Posted April 11, 2023 Może znasz kogoś, kto bawi się elektrycznością ? Wtedy bez problemu sprawdzi aku. Bo jeżeli problem tkwi w ładowarce, to drugi aku też się nie będzie ładować. Nie wiem jaką masz replikę, czy z elektroniką czy bez, ale warto zainwestować kilkanaście zeta w prosty miernik napięcia. Zbyt duże rozładowanie lipo to niestety jej koniec. Quote Link to post Share on other sites
Kowerski Posted April 11, 2023 Author Report Share Posted April 11, 2023 Jak będę miał drugi akumulator to sprawdzę ładowarkę, ale na 80% jest działająca. Quote Link to post Share on other sites
Kowerski Posted April 11, 2023 Author Report Share Posted April 11, 2023 W sumie to może być też istotne, podczas ostatniego strzelania z tej batki, jak strzelałem full auto z karabinka to moc słabła, słabła aż w ogóle nie można było z karabnika strzelić, to może być powodem? Quote Link to post Share on other sites
krobug Posted April 12, 2023 Report Share Posted April 12, 2023 Najprawdopodobniej rozładowałeś batkę poniżej zalecanego napięcia. Bez lipo buzzera lub porządnej mikroprocesorowej ładowarki tego się nie dowiesz. Quote Link to post Share on other sites
Kowerski Posted April 12, 2023 Author Report Share Posted April 12, 2023 czyli zostaje kupno nowej batki? Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted April 12, 2023 Report Share Posted April 12, 2023 Jeżeli to jest faktycznie problem zbyt niskiego napięcia baterii to można ją podładować chwilę zwykłą ładowarką do baterii typu NiMH i potem spróbować podłączyć do ładowarki LiPo. A miernik w domu się zawsze przyda. Quote Link to post Share on other sites
Kowerski Posted April 12, 2023 Author Report Share Posted April 12, 2023 13 minut temu, Huba_lbn napisał: Jeżeli to jest faktycznie problem zbyt niskiego napięcia baterii to można ją podładować chwilę zwykłą ładowarką do baterii typu NiMH i potem spróbować podłączyć do ładowarki LiPo. A miernik w domu się zawsze przyda. nic nie jebnie w batce jak tak zrobie? I ile mam ją ładować tym nimhem żeby wszystko działało? Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted April 13, 2023 Report Share Posted April 13, 2023 (edited) 10 godzin temu, Kowerski napisał: nic nie jebnie w batce jak tak zrobie? I ile mam ją ładować tym nimhem żeby wszystko działało? Nie wiadomo w jakim stanie jest bateria. Zawsze coś może jebnąć. Ładować aż Voltarz przekroczy próg minimalny dla ładowarek LiPo. Weź garnek, podłącz baterię w garnku na minutę, dwie, obserwuj baterię. Tutaj masz jak sprawdzić jakie ma napięcie każde z ogniw: Edited April 13, 2023 by Huba_lbn Quote Link to post Share on other sites
Kowerski Posted April 13, 2023 Author Report Share Posted April 13, 2023 6 godzin temu, Huba_lbn napisał: Nie wiadomo w jakim stanie jest bateria. Zawsze coś może jebnąć. Ładować aż Voltarz przekroczy próg minimalny dla ładowarek LiPo. Weź garnek, podłącz baterię w garnku na minutę, dwie, obserwuj baterię. Tutaj masz jak sprawdzić jakie ma napięcie każde z ogniw: tego miernika nie mam ;/ Quote Link to post Share on other sites
Kowerski Posted April 13, 2023 Author Report Share Posted April 13, 2023 Podłączyłem na parę minut do ładowarki nimh, i teraz podłączyłem do tej mojej lipo, i zaczęły świecić dwie czerwone światełka, także chyba zadziałało. Quote Link to post Share on other sites
Matełuz Posted April 14, 2023 Report Share Posted April 14, 2023 (edited) Ja od siebie dodam, że trzeba uważać i nie można zapomnieć o takiej podpiętej, padniętej baterii. Ja o swojej zapomniałem, spuchła jak parówa w mikrofali i powietrze z niej zeszło i bardzo mocno się nagrzała. Mogło się skończyć źle :D Edited April 14, 2023 by Matełuz Quote Link to post Share on other sites
Kowerski Posted April 14, 2023 Author Report Share Posted April 14, 2023 wiem wiem, teraz będę uważać. A co do mojej baterii to po prostu wyczerpałem ją do totalnego zera, pewnie dlatego ładowarka nie chciała załapać ;P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts