Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam. Chciałem to pytanie zadać w dziale ,,dla zielonych", ale chyba jest trochę ciekawsze niż tamtejsze. Chodzi o przechowywanie gaziaka, a dokładnie magazynka do niego. Czy magazynek należy przechowywać nabity gazem, czy pusty? Pytanie narodziło się, gdy kolega zakupił replikę desert eagle'a, w którego instrukcji było napisane, że pusty, ponieważ gaz wywiera za duże ciśnienie na zawory, natomiast w instrukcji do mojej beretty jest wyraźnie napisane, że przechowywać nabity gazem, bo zwiększa to żywotność magazynka. I co o tym myślicie?

Ja zauważyłem ze każdy woli po swojemu. Ja gaz w Rugerze zostawiam (ok 1/3 gazu w magu) i narazie na nieszczelność nie narzekam. Fajnie byłby gdyby ktos dorobił do tego tematu ankiete. :). A podobno lepiej zostawiac bo to "trzyma uszczelki na swoich miejscach"

Do gaziaków proponuję tak:

Po strzelance wystrzelać cały gaz do końca (a jak komuś kulek żal lub palec boli - po prostu go wypuścić), po czym nabić dosłownie odrobiną gazu przystawiając butle tylko na ułamek sekundy. W ten sposób w magazynku będzie lekkie nadciśnienie utrzymujące uszczelki na swoim miejscu a jednocześnie nie będzie wyrządzało im krzywdy przy dłuższym przechowywaniu.

Ja przechowuję nabity, ponieważ gdy miałem pusty zaczął syczeć i zrobił się nieszczelny. Teraz jest OK. Mam Ingrama jakby co.
Niech zgadnę: z HFC? Mój Ingram leżał tydzień bez gazu - po nabiciu syczał przez chwilę, ale potem przestał (chyba uszczelki ułożyły się na swoich miejscach).

Według mnie też lepiej przechowywać maga z odrobiną gazu w środku. Uszczelki wtedy nie siadają.

Niech zgadnę: z HFC? Mój Ingram leżał tydzień bez gazu - po nabiciu syczał przez chwilę, ale potem przestał (chyba uszczelki ułożyły się na swoich miejscach).

Według mnie też lepiej przechowywać maga z odrobiną gazu w środku. Uszczelki wtedy nie siadają.

Nie, z KSC. Ale jeszcze ta stara wersja bo bez regulowanego HU.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Create New...