p0lek Posted March 13, 2006 Report Share Posted March 13, 2006 Witam. Chciałem to pytanie zadać w dziale ,,dla zielonych", ale chyba jest trochę ciekawsze niż tamtejsze. Chodzi o przechowywanie gaziaka, a dokładnie magazynka do niego. Czy magazynek należy przechowywać nabity gazem, czy pusty? Pytanie narodziło się, gdy kolega zakupił replikę desert eagle'a, w którego instrukcji było napisane, że pusty, ponieważ gaz wywiera za duże ciśnienie na zawory, natomiast w instrukcji do mojej beretty jest wyraźnie napisane, że przechowywać nabity gazem, bo zwiększa to żywotność magazynka. I co o tym myślicie? Link to post Share on other sites
Guest JOPJ Posted March 13, 2006 Report Share Posted March 13, 2006 Ja przechowuję nabity, ponieważ gdy miałem pusty zaczął syczeć i zrobił się nieszczelny. Teraz jest OK. Mam Ingrama jakby co. Link to post Share on other sites
cerber Posted March 13, 2006 Report Share Posted March 13, 2006 Ja zauważyłem ze każdy woli po swojemu. Ja gaz w Rugerze zostawiam (ok 1/3 gazu w magu) i narazie na nieszczelność nie narzekam. Fajnie byłby gdyby ktos dorobił do tego tematu ankiete. :). A podobno lepiej zostawiac bo to "trzyma uszczelki na swoich miejscach" Link to post Share on other sites
Jodi Posted March 13, 2006 Report Share Posted March 13, 2006 Ja w swoim 18c trzymam nabity, ale nie do pełna i jak narazie przeleżał pare miesięcy i nie puszcza ani ciut ciut. Link to post Share on other sites
xasistis Posted March 13, 2006 Report Share Posted March 13, 2006 Do gaziaków proponuję tak: Po strzelance wystrzelać cały gaz do końca (a jak komuś kulek żal lub palec boli - po prostu go wypuścić), po czym nabić dosłownie odrobiną gazu przystawiając butle tylko na ułamek sekundy. W ten sposób w magazynku będzie lekkie nadciśnienie utrzymujące uszczelki na swoim miejscu a jednocześnie nie będzie wyrządzało im krzywdy przy dłuższym przechowywaniu. Link to post Share on other sites
Westie Posted March 13, 2006 Report Share Posted March 13, 2006 Ja przechowuję nabity, ponieważ gdy miałem pusty zaczął syczeć i zrobił się nieszczelny. Teraz jest OK. Mam Ingrama jakby co.Niech zgadnę: z HFC? Mój Ingram leżał tydzień bez gazu - po nabiciu syczał przez chwilę, ale potem przestał (chyba uszczelki ułożyły się na swoich miejscach).Według mnie też lepiej przechowywać maga z odrobiną gazu w środku. Uszczelki wtedy nie siadają. Link to post Share on other sites
GZ Posted March 13, 2006 Report Share Posted March 13, 2006 magazynek z M700 tzrymany bez gazu żadnych syfonów, nieszczelności czy innych kiedyś, magazynek do rugera, ta sama historia Link to post Share on other sites
Guest JOPJ Posted March 13, 2006 Report Share Posted March 13, 2006 Niech zgadnę: z HFC? Mój Ingram leżał tydzień bez gazu - po nabiciu syczał przez chwilę, ale potem przestał (chyba uszczelki ułożyły się na swoich miejscach). Według mnie też lepiej przechowywać maga z odrobiną gazu w środku. Uszczelki wtedy nie siadają. _________________ Nie, z KSC. Ale jeszcze ta stara wersja bo bez regulowanego HU. Link to post Share on other sites
alias Posted March 14, 2006 Report Share Posted March 14, 2006 Ale dlaczego w wspomnianym deaglu w instrukcji pisalo, ze nalezy przechowywac maga opruznionego??? :? Link to post Share on other sites
Foka Posted March 14, 2006 Report Share Posted March 14, 2006 Czy mi sie wydaje, czy to juz było poruszane? Link to post Share on other sites
Recommended Posts