Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[AEG] Dziurka w cylindrze

Recommended Posts

Jeśli będziesz miał zbyt pojemny cylinder przy zbyt krótkiej lufie, to kulka po opuszczeniu lufy będzie wykonywać różne dziwne akrobacje.

Gdzieś juz jest artukuł o tym, jak i o dłuższych lufach.

Tutaj masz krótki mini-review cylindrów:

CYLINDER TYP "0"

• Cylinder przystosowany do karabinów z lufą powyżej 450mm

• Najczęsciej używany w replikach: M15A2 Rifle, M15A4 Rifle, AK47, AK47S, AUG, FAMAS, G3SG1, G3A3, G3A4, M16-A1-A2-VN, PSG1, SIG550...

CYLINDER TYP "1"

• Cylinder przystosowany do karabinów z lufą w zakresie 360 - 460mm

• Najczęsciej używany w replikach: M15A4, M4A1/RIS, XM-177E2, AK-47, AK-47S, SG551...

CYLINDER TYP "2"

• Cylinder przystosowany do karabinów z lufą w zakresie 210 - 360mm

• Najczęsciej używany w replikach: Seria MP5, G36C, SIG552, MC51, Thompson, M733...

CYLINDER TYP "3"

• Cylinder przystosowany do karabinów z lufą w zakresie 110 - 170mm

• Najczęsciej używany w replikach: MP5K, MP5KPDW

Materiał zaczerpnięty ze strony sklepu www.asgshop.pl

P.S.: Jeśli admin/mod uważa za stosowne, może to przenieść do bardziej odpowiedniego wątku typu ogólne techniczne czy coś. Może się komuś przyda.

Pozdrawiam,

Gallain

Jeśli będziesz miał zbyt pojemny cylinder przy zbyt krótkiej lufie, to kulka po opuszczeniu lufy będzie wykonywać różne dziwne akrobacje.

Pic na wodę, fotomontaż. To będzie trzeba używać cięższych kulek i tyle.

Kwestia cylindra będzie wpływać przede wszystkim na szybkostrzelność.

Osobiście jak patrzę na mitologię narosłą wokół tego tematu, to podupadam trochę. Niech mi zwolennicy tych opowieści dziwnej treści wyjaśnią, na podstawie własnej praktyki, a nie zasłyszanej teorii:

1). Dlaczego w AK TM jest cylinder 0 (układ jest szczelny), a w CA33, przy b. podobnej długości lufy zamontowano cylinder bodajże 2?

2). Czy wg. tego kulka wystrzelona ze stockowego AK TM wariuje?

3). Dlaczego po wymianie cylindra na pełny, poprawiają się osiągi replik np. rzeczonego CA33?

4). Jaki jest sens stosowania bore up'ów?

Dziękuję i pozdrawiam.

KZ

PS Wymiana cylindra ma największy sens, kiedy dokonujemy UPG mocowego.

Był już gdzieś na wmasg wykład na ten temat. Jak będę miał trochę czasu, to poszukam.
Niech mi zwolennicy tych opowieści dziwnej treści wyjaśnią, na podstawie własnej praktyki, a nie zasłyszanej teorii:

Nie twierdzę, że założenie "zerówki" do MP5K nie spowoduje efektów niepożądanych. Po prostu tego nie robiłem. Nie spędzam wszystkich wolnych wieczorów grzebiąc w replikach. ;-)

Ale opierając się na własnych doświadczeniach, udało mi się póki co wyciągnąć wnioski nieco odmienne od krążacych w sieci i "realu" teorii.

Być moze są to wnioski błędne. Wówczas chciałbym aby obalono je metodą empiryczną, a nie teoretyczną. Wydaje mi się bowiem, że dość już w naszej zabawie kraży "opowieści dziwnej treści", których nikt nie zweryfikował, a wszyscy powtarzają.

Pozdrawiam

KZ

bralem udzial w tamtej jakze zagorzalej dyskusji... w pewnym momencie stwierdzilem ze juz sie nie odzywam, bo po co? skoro niektorzy delikwenci maja tak wyryty tor myslenia ze za cholere nie idzie sie dogadac... moje zdanie w tej kwestii jest bardzo podobne do zdania kolegi Kuby...

bless