Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Mam dwa pytanka odnoście mundurów KZS:

1. kiedy Rosjanie/ZSRR używało mundurów KZS? Dokładnie chodzi o przybliżone lata wprowadzenia/wyprowadzenia mundurów z użytku. Wiem, że niektóre jednostki specjalne Rosji używają/uzywały czego tylko chcą, ale pytam o regularną armię (o ile takowa wogule KZS używała).

2. jak KZS'y sprawują się w terenie? Tzn. czy walorami maskującymi dorównują współczesnym mundurom?

Pozdrawiam

Im'y :)

KZS czyli Kostium Zaszimoi Seti. Wszedł do służby bodajże w latach 1968-69 (coś koło tego).

Noszony był min w Afganistanie i dalej jest używany, bo idealnie sprawdza się w wysokich temperaturach. Nosili go goście GRU, WDW (czyli Wozdusznoje Diesantnoje Wojska), PVKGB (Pogranicznyje Wojska Komiteta Gosudarstwiennoj Bezopastnosti - albo jakoś tak, bo wcieło mi ruskie fonty) no i oczywiście wojska lądowe.

Jestem leniwy i skopiowałem swoją wypowiedź z innego forum.

2. jak KZS'y sprawują się w terenie? Tzn. czy walorami maskującymi dorównują współczesnym mundurom?

Pozdrawiam

Im'y :)

uzywane sa do dzisiaj

bardzo dobre walory maskujace i wentylujace (niestety bez siatkowej bielizny jestes narazony na ataki komarów)

Znajomi specnazowcy podpowiedzieli zeby sie przeturlac w nim po ziemi, w miejscu gdzie sie chcemy polozyc (poprzyczepiaja sie do niego gałazki i liście- sprawdzone w 100%)

Ehh takie odcienie to mogłoby i od lampy wyjść. W każdy razie nie słyszałem ani nie czytałem, by rozróżniano w samym KZS'ie jakieś rodzaje. Oczywiście nie jestem nieomylny, ale sam tokowy maskalat posiadałem i szukałem wiadomości o nim w sieci.

Odcienie odcieniami, ale na stronie o mundurach, na której są KZS, te dwa (light i dark) są podane jako dwa inne, ale nigdy nie wiadomo, kto mówi prawdę :wink:

A jeszcze kożystając z tematu, to ciekawi mnie, dlaczego w KZS kaptury są tak "obszerne", że mogą zakryć całą twarz? Czy to element kamuflażu, czy poprostu jest to zrobione tak dla wojaków o większych dłowach? :wink:

I jeszcze co noszono na twarzy wraz z mundurem? Czy kiedyś używano kominiarek? (w Snake Eater wojacy mają :lol: )

Odcienie odcieniami, ale na stronie o mundurach, na której są KZS, te dwa (light i dark) są podane jako dwa inne, ale nigdy nie wiadomo, kto mówi prawdę :wink:

A jeszcze kożystając z tematu, to ciekawi mnie, dlaczego w KZS kaptury są tak "obszerne", że mogą zakryć całą twarz? Czy to element kamuflażu, czy poprostu jest to zrobione tak dla wojaków o większych dłowach? :wink:

I jeszcze co noszono na twarzy wraz z mundurem? Czy kiedyś używano kominiarek? (w Snake Eater wojacy mają :lol: )

A ja osobiscie sie zetknalem aż 3 rodzajami KZSa. 8)

Rzeczywiscie jest jaśniejszy i ciemniejszy (tylko nie wiem czy efekt jest zamierzony), ale (o zgrozo!) jest tez taki w którym "Listki" są białe. Ten był używany przez oddziały górskie.I ten na bank został specjalnie wyprodukowany.

Tak duży kaptur zakrywa hełm.

Propo tego górskiego KZS'a, to może to to:

http://www.general.uwa.edu.au/~mdzimins/ca...rklmk2piece.jpg

pisze niby, że to KLMK, ale podchodzi pod Twoje specyfikacje, Tadeuszu :)

nie wiem co to jest. normalny KLMK jest jednoczesciowy

http://www.thecombatstore.co.uk/images/rus...an/russklmk.jpg

(chociaż żołnierze sobie go przerabiali na 2 części)

a ten KZS gorski, o ktorym mowiłem to prawdziwy :) siatkowy KZS

Ja osobiście spotkałem się z KZS w dwóch wersjach, jedna opisana była jako wiosenna (chyba ta jaśniejsza), a druga letnia.

Jako ciekawostka, gdzieś wyczytałem w internecie, że KZS całkiem nieźle maskuje się w... zimie. Nie sprawdzałem tego, ciężko jest mi to sobie jakoś wyobrazić, ale tak gdzieś przeczytałem.

Pozdrawiam

Kacper

P.S. Podobno KLMK przewrócony na drugą stronę pokryty jest jakimś czymś utrudniającym wykrycie w podczerwieni, a jak z KZS'em?

Jeszcze pytając użytkowników KZS'ów - jak z trwałością munduru? Siatka wydaje się na pierwszy rzut oka dość nietrwała, jak jest w praktyce?

I jeszcze z innej beczki - dla kogo był przeznaczony KLMK? Zwykli piechociarze czy ktoś bardziej wyspecjalizowany? :)

Jeszcze pytając użytkowników KZS'ów - jak z trwałością munduru? Siatka wydaje się na pierwszy rzut oka dość nietrwała, jak jest w praktyce?

I jeszcze z innej beczki - dla kogo był przeznaczony KLMK? Zwykli piechociarze czy ktoś bardziej wyspecjalizowany?  :)

ech.. temat rzeka....

-KZS jest srednio trwały, zwłaszcza w kolczatych raroślach)

-KZS jest srednio spieralny (nie nalezy gotować i prac w pralce)

-KLMK i KZS w swym przeznaczeniu był wymyślony dla szeroko rozumianych jednostek i grup "specjalnych" (takimi w rozumieniu CCCP były jednostki specnaz, saperów szturmowych, obserwatorow artyleryjskich, snajperów, grup szturmowych, oddziałów ochrony pogranicza itd itp) zapomnijcie o sztywnych przydziałach!!!

Jestes dowodca jakiegoś oddziału, uwazasz ze do danej akcji potrzebujesz maskalatów o konkretnym wzorze kamuflarzu, pobierasz z magazynu, wydajesz ludziom i idziecie na akcje. 8)

to maskalat :!: nie mundur

To inny typ myślenia

Ruscy juz dawno stwierdzili ze cos co sie nadaje do wszystkiego nie nadaje sie do niczego

Pozdrawiam

Hm, a do czego służą nacięcia w spodniach KZS, takie jakby kieszenie bez dna? I jeszcze: jak przyszyta jest metka w oryginalnym KZS'ie (ktoś wogule podrabia :) )? Czy jest może przyszyta ukośnie, tak jakby tylko za jeden róg?