wasp Posted May 8, 2006 Report Share Posted May 8, 2006 Zamiast kombinować zadam pytanie: Aluminiowa głowica, do tego podkładki, łożysko kulkowe... Z pewnością dla wielu z Was to najzwyklejszy banał, dlatego tuż przed wymianą tłoka/głowicy wolałbym się dowiedzieć jak to dokładnie zamontować. Zastanawia mnie samo łożysko... Po cholerę ma ono siedzieć i ... gdzie w ogóle? -ot takie laickie pytanka, na które rad będę znaleźć odpowiedzi pozdr. osa Quote Link to post Share on other sites
RAI wilku Posted May 8, 2006 Report Share Posted May 8, 2006 Łożysko po to by podnieść kulturę pracy sprężyny. I łożysko dajesz do środka tłoka - tam gdzie opiera się sprężyna. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted May 8, 2006 Report Share Posted May 8, 2006 Skłądasz to następująco (od przodu): głowica :arrow: tłok :arrow: podkładka :arrow: koronka z kulkami :arrow: podkładka :arrow: tulejka :arrow: śruba Quote Link to post Share on other sites
wasp Posted May 8, 2006 Author Report Share Posted May 8, 2006 I o to chodziło - dzięks. PRzy okazji - sporo części to pewnie czysty śmiech dla wprawnego tokarza. Nikt na WMASGu nie myślał o tym, żeby zlikwidować zjawiska typu 30 PLN za głupie podkładki, tyleż samo za łożyska... No... chyba że chodzi o to, aby nie spier*.*lić rynku :D. Quote Link to post Share on other sites
Violento Posted May 9, 2006 Report Share Posted May 9, 2006 Tylko się zastanawiam, pocholerę zbędne obciążenie tłoka?? Za tą kulturę pracy, wolę szybkostrzelność itd. :P Quote Link to post Share on other sites
QBS Posted May 9, 2006 Report Share Posted May 9, 2006 Sądzisz, że jesteś w stanie zauważyć zmianę ROF? Nie sądzę... Quote Link to post Share on other sites
Violento Posted May 9, 2006 Report Share Posted May 9, 2006 Wiesz, napewno jakaś jest skoro łozyska nie sa z ultra lekkiego metalu. Jak dla mnei wolę bez :P Quote Link to post Share on other sites
Gizbern Posted May 11, 2006 Report Share Posted May 11, 2006 Lepszym rozwiązaniem jest łożysko na prowadnicy sprężyny. "Kultura pracy" sprężyny sie poprawi, a prowadnica jest elementem nieruchomym i nie obciąża się wtedy tłoka. Quote Link to post Share on other sites
Poli Tukasi Posted June 20, 2008 Report Share Posted June 20, 2008 A ja mam przed sobą głowice tłoka deep fire. Chciałem złożyć to na sucho bez tłoka i jadę tak głowica+podkładka+koronka+tulejka+śrubka i co. Śrubka wchodzi w głowicę a się w nią nie wkręca po prostu jest za mała, ale jagby dać większą śrubkę (tzn o większej średnicy) co by się ładnie wkręciła w głowicę to nie zmieści się w tulejce. Pierwszy raz mam taką głowicę w rękach i się zastanawiam czy cis źle robie czy to coś samo do siebie nie pasuje czyli jakiś badziew mam może to czegoś brakuje?? Panowie POMOCY! Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Odeślij. Quote Link to post Share on other sites
Poli Tukasi Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Odeślij. do WGCshopu :?: :cry: Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted June 21, 2008 Report Share Posted June 21, 2008 Ojejka, to znajdź gdzieś śrubkę pasującą. Gwint tam jest o ile dobrze pamiętam - M3. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts