roziko Posted May 15, 2006 Report Share Posted May 15, 2006 Witam Jak w temacie. Myślałem gdzie trzeba iść w pierwszej kolejności może na policje a może jeszcze gdzie indziej? No i najwazniejsze to jakie trzeba spełniac warunki bo napewno to nie jest takie łatwe.. Quote Link to post Share on other sites
LD_cynik Posted May 15, 2006 Report Share Posted May 15, 2006 http://pm.home.pl/gunsold/legal.html Troche stare bo tyczy pozwolenia na gwint w wiatrowce, ale ogolny zarys procedury jest. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 15, 2006 Report Share Posted May 15, 2006 Skoro nie wiesz to na 99% nie masz szans dostania. Najlepiej zacznij od sportowego klubu strzeleckiego w Twojej okolicy. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted May 15, 2006 Report Share Posted May 15, 2006 Gdzie sie zgłosić po pozwolenie na broń? Do KWP odpowiedniej dla Twojego miejsca zamieszkania. Tylko zanim zgłosisz się po pozwolenie to musisz złożyć podanie, umotywować potrzebę posiadania broni, przejść badania lekarskie, egzamin, uiścić opłątę za wydanie decyzji administracyjnej i już możesz "zgłosić się po pozwolenie na broń", a w zasadzie jego odbiór. Aha, no i musisz mieć ukończone 21 lat, ale na to chyba jeszcze trochę poczekasz... Quote Link to post Share on other sites
izi Posted May 15, 2006 Report Share Posted May 15, 2006 Możesz też iść np. do Wojskowej Akademii Technicznej i zdobyć kilka pucharów na zawodach strzeleckich.Wtedy chyba jest łatwiej zdobyć pozwolenie ;) Quote Link to post Share on other sites
roziko Posted May 15, 2006 Author Report Share Posted May 15, 2006 he he WAT raczej odpada :) A czy jest kilka rodzajów pozwoleń czy jest tylko jedno? Bo nie wiem czy np. na sztucer trzeba mieć jedno a na pistolet drugie? Aha i jeszcze takie coś czy np. jezeli czuje że moje życie jest zagrożone (mieszkam w niebespiecznej dzielnicy) może być motywacją ? Ja tylko pytam z ciekawości i nie chce aby ktoś sobie pomyślał ze koło jakiejś mafii mieszkam czy cos.. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 15, 2006 Report Share Posted May 15, 2006 jeszcze takie coś czy np. jezeli czuje że moje życie jest zagrożone (mieszkam w niebespiecznej dzielnicy) może być motywacją ?Tak, u księdza na spowiedzi. Ja tylko pytam z ciekawości To niech ta ciekawość zaprowadzi do samodzielnego poszukiwania odpowiedzi. Zacząć możesz w wątku przyklejonym Pozwolenia na bron - Zajrzyj zanim zadasz pytanie!, bo NA PEWNO jest tak niejasny tytuł, że w ogóle Ci nie przyszło do głowy żeby tam zarzeć. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted May 15, 2006 Report Share Posted May 15, 2006 Powinno wszystko być na stronie www.policja.pl jako że ten organ zapewniający bezpieczeństwo wewnątrz kraju wydaje pozwolenia każdy szary obywatel powinien tam zajżeć jeśli chce zdobyć w legalny sposób broń palną. Choć żaluje, że nie wprowadzi się dyrektyw UE wsprawie broni palnej liberalizującej jej rynek. Quote Link to post Share on other sites
roziko Posted May 15, 2006 Author Report Share Posted May 15, 2006 Nie myśl sobie że jestem jakiś nierozgarnięty :| od razu tam wszedłem tylko niestety żaden link mi sie nie otwiera i dlatego postanowiłem napisać. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted May 15, 2006 Report Share Posted May 15, 2006 Masz też numery i daty ustaw. Poszukaj sobie. [ Dodano: 2006-05-15, 18:12 ] Dodatkowo, delikatnie mówiąc, mijasz się z prawdą, bo większość odnośników (w tym te najważniejsze) działa. [ Dodano: 2006-05-15, 18:24 ] A teraz juz działają wszystkie. Wykazało wykazać minimum dobrej woli i poświęcić 2 minuty, żeby samemu je znaleźć. Z takim podejściem nie przejdziesz nawet 20% biurokratycznej scieżki do pozwolenia. Quote Link to post Share on other sites
roziko Posted May 15, 2006 Author Report Share Posted May 15, 2006 Ja nie pisałem ze chce sie ubiegać o pozwolenie tylko poprostu pytam z ciekawości bo ostatnio ten temat mnie zainteresował. pzdr.. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted May 16, 2006 Report Share Posted May 16, 2006 Fakt, nie pisałeś, że chcesz się ubiegać. Zapytałeś gdzie się masz po nie zgłosić - pewnie już na CIebie czeka i ubieganie się nie jest potrzebne... Quote Link to post Share on other sites
roziko Posted May 16, 2006 Author Report Share Posted May 16, 2006 hehe nie to tylko zwykła pomyłka :) pzdr. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts