Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Rodzinka długich M16

Recommended Posts

Ech... przeglądam forum, używam nawet szukaj... i nic. Nikt nie pisze o M16, tylko o tych paskudnych, brzydkich, krótkich M4! :-)

No więc mam parę pytań do ludzi, którzy mieli kontakt z ta bronią M16 VN, A1, A2 lub A3 .

Uno: czy wszystkie z tych karabinów mają ten sam silnik? Bo Co do VN i A1 widziałem 700 (są też 560 ale to mnie nie interesuje :-)), a A2 i A3- 1000. Nie ma przypadkiem VN i A1 z EG1000?

Due: która z tych M16 wydaje się wam najlepsza? Czy we wszystkich występuje denerwujące niektórych chybotanie się lufy? :)

Tres: Jak wypada porównanie M16 i M4 pod wzgledem osiagów?

Co tam jeszcze jest: jak to jest z trybami ognia? Różne sajty podają różne info... na doszedłem do tego, ze wszystkie M16 mają tryb ognia full-auto (w rzeczywistości A2 i A3 nie powinny go mieć). Czy to prawda?

TM M16VN - EG700

TM M16A1 - EG700

TM M16A2 - EG1000

Ale raczej nie ma co się martwić, jeżeli chcesz kupić VN lub A1, bo silnik sobie spokojnie poradzi, zresztą taki sam jest w AK47 i jakoś miodzio chodzi.

"Chybotanie" lufy CHYBA jest we wszystkich modelach z rodziny "M16 TM" i CHYBA także w najnowszym ich dziele - M4 Commando.

Co do trybów ognia, to wszystkie modele airsoftowe "M16tek" mają pojedyńczy i ciągły.

A w "ostrej" wygląda to tak (z tego co w sieci udało mi się wyszukać):

RO901 - Semi/Full Auto

RO905 - Semi/Burst

RO701 - Semi/Full Auto

RO705 - Semi/Burst

M16A4 - Semi/Full Auto

Niestety nie mam pewnych źródeł, żeby powiedzieć które ROxxx, to jakie M16xx. Ale sądze, że kolega REMOV będzie wiedział. :wink:

Polecam nową wersje strony http://www.colt.com

• 1 month later...

Do Uziel'a:

W dziale Zbrojownia WMASG pozwoliłem sobie na w miarę dokładne opisy M16VN i M16A2, a także zamieściłem porównanie tych dwóch modeli...Zatem nie jest prawdą, że o M16 nic nie ma. Wystarczy poszukać. Nie traktowałbym też forum, jako rzeczywistego źródła wiedzy, gdyż częstokroć zamieszczane tu opinie o poszczególnych modelach pochodzą od osób, które mają z tymi modelami kontakt wyłącznie wzrokowy, nie zaś użytkowy.

Do Jarcher'a:

Problem lufy był omawiany przy okazji XM 177 E2. Dysponując czterema modelami TM z rodzimy M**, nie zauważyłem takiego zjawiska. Prawdopodobnie Jarcher, posiadane przez Ciebie egzemplarze są po prostu trefne (tak na marginesie, mógłbyś podać ile egzemplarzy i jakie modele posiadane przez Ciebie i stale używane pozwoliły Ci na tę opinię?)

Do eld'a:

Jeśli masz na myśli replikę M16A2 pochodzącą z Tokyo Marui, to znany mi egzemplarz (jest w moim posiadaniu od grudnia 2002) ma nastawy na ogień pojedynczy i ciągły. Czyżby TM wprowadziło jakąś modyfikację?

Wit...

Jak już powiedziałeś, temat chwiejnej lufy był już omawiany.

Miałem styczność z M4, XMem oraz M16 i jestem przekonany że ich konstrukcja jest praktycznie taka sama, a więc chwiejność lufy może się pojawić w każdym z nich.

Pozatym wcale nie powiedziane że każdemu musi on wystąpić, akurat w twoich karabinach go nie ma, a w innych są.

Dziękuję za wypowiedź, drogi Wicie.

Wątek który założyłem jak widzisz nie wzbudził większego zainteresowania. Ale na szczęście pewien czas po jego powstaniu napisałeś porównanie wersji VN i A2, za co Ci bardzo dziękuję, gdyż rozwiewa wszelkie moje wątpliwości co do obu modeli i czyni ten wątek zbędnym. Porponuję go już zamknąć, bo nic nowego się z niego nie dowiemy.

to ja mam jeszcze pytanie do Wita:

ktory z tych karabinkow na stronie www.military.pl jest tym recenzowanym (i porownywanym) przez Ciebie?

bo jest tam M16a1 VN ale u nich wazy on 2 kg... myslalem o jego zakupie ale chodzi mi o jak najciezszy model... (za rozsadna cene, nie kupie m60 ;) )...

i jeszcze jedno pytanie: czy Fa-Mas jest faktycznie taki ciezki (2,9kg) ?

Ja jeszcze dodam ze amerykanie po doswiadczeniach z Namu wprowadzili ta serie trzystrzalowa w M16 A2 podajac ze zwiekszaja tym sposobem celnosc broni (stabilnosc) , tak naprawde zuzycie amunicji bylo za duze (te slynne 50 000 sztuk na jednego wietnamczyka).

Ja jeszcze dodam ze amerykanie po doswiadczeniach z Namu wprowadzili ta serie trzystrzalowa w M16 A2 podajac ze zwiekszaja tym sposobem celnosc broni (stabilnosc) , tak naprawde zuzycie amunicji bylo za duze (te slynne 50 000 sztuk na jednego wietnamczyka).

Ekhm... ale nie z broni małokalibrowej, tylko w ogóle. Jak taki Dragon czy inny Spooky pluł z tych swoich kilku karabinów napędowych po dżungli to co się dziwić. Rzeczywiste ograniczenie długości serii wynikało owszem z oszczędzania amunicji, ale raczej z powodów eliminowania stresu i zachowań wielu żołnierzy - widzimy coś to strzelamy do oporu. Inna rzecz, że od czasu do czasu taka nawała ogniowa się przydaje i Marines na to szczególnie narzekali w M16A2. Ale oni zawsze narzekają :wink:

Niestety nie mam pewnych źródeł, żeby powiedzieć które ROxxx, to jakie M16xx.
Żadne :wink:

Wojskowe desygnaty M16Ax oraz AR-15 zaczynają się od Mxxx (i są trzycyfrowe). Nawiasem mówiąc z tego co wiem to nie ma czegoś takiego jak "M16A3" i "M16A4" ale to na marginesie. Armia amerykańska oficjalnie przyjęła do uzbrojenia tylko pięć (niektórzy dodają M231 i mówią o sześciu) modeli - M16, M16A1, M16A2, M4 oraz M4A1. Inne są używane przez oddziały specjalnie, ale na dosyć specyficznych zasadach, jednostki liniowe używają bądź używały tylko tych powyższych. Tak na marginesie to USAF w swoim czasie też przyjął jeden (no w sumie dwie, ale generalnie to samo) - karabinkową wersję M16A1, czyli GAU-5/A/A czyli M649 (a to wcześniejsze to był GAU-5/A czyli M629 czyli... XM-177E2 dla USAF i żeby było śmiesznie to jest jedyny model, który się tak naprawdę nazywał), używana jest do dzisiaj z modyfikacjami, widziałem zdjęcia wyposażonych w tę broń oddziałów SAR z Iraku (skądinąd bodaj na okładce jakiegoś ostatniego Komandosa właśnie ten model był).

Opisywany i porównywany karabinek to M16A1 VN. Dane dotyczące długości i wagi pochodzą z danych producenta (Tokyo Marui) zawartych w instrukcji obsługi.

P.S.

Podana przez Military masa jest sprzeczna z logiką, gdyż większość modeli M jest oparta na tych samych podzespołach, zatem nie może wystąpić tak drastyczna różnica masy.

Sa. Polecam lekture www.colt.com dzial military.
Niestety, nie ma. To co masz przedstawione na stronie Colta (który nota bene od lat nie produkuje już dla wojska M16A2, bo FN Herstal okazał się tańszy) to karabinek automatyczny, który firma nazwała sobie "M16A4" i który z wojskową nazwą nie ma niczego wspólnego.

Mylisz po prostu pojęcia, a konkretnie nazwy wojskowe (oficjalnie nadane poszczególnym modelom z chwilą przyjęcia ich do uzbrojenia) z cywilnymi. USARMY przyznała tylko pięciu modelom oficjalne nazwy, pisałem już o tym zresztą. Nigdy nie nastąpiło przyjęcie modelu M901 (bo to o nim mowa) i zaklasyfikowanie go jako M16A4.

Żeby było jasne, rynek cywilny* broni w USA nie interesuje mnie w ogóle. Jak sobie tę broń tam nazwą i reklamują to jest ich własna sprawa - mogą nawet M16A9, jeśli mają na to ochotę.

* - to, że znajduje się to w dziale o nazwie military o niczym nie świadczy, jest to tylko i wyłącznie element marketingowy, np. zachęta dla nabywców zagranicznych.

Sa. Polecam lekture www.colt.com dzial military.
Niestety, nie ma. To co masz przedstawione na stronie Colta (który nota bene od lat nie produkuje już dla wojska M16A2, bo FN Herstal okazał się tańszy) to karabinek automatyczny, który firma nazwała sobie "M16A4" i który z wojskową nazwą nie ma niczego wspólnego.

Mylisz po prostu pojęcia, a konkretnie nazwy wojskowe (oficjalnie nadane poszczególnym modelom z chwilą przyjęcia ich do uzbrojenia) z cywilnymi. USARMY przyznała tylko pięciu modelom oficjalne nazwy, pisałem już o tym zresztą. Nigdy nie nastąpiło przyjęcie modelu M901 (bo to o nim mowa) i zaklasyfikowanie go jako M16A4.

Żeby było jasne, rynek cywilny* broni w USA nie interesuje mnie w ogóle. Jak sobie tę broń tam nazwą i reklamują to jest ich własna sprawa - mogą nawet M16A9, jeśli mają na to ochotę.

* - to, że znajduje się to w dziale o nazwie military o niczym nie świadczy, jest to tylko i wyłącznie element marketingowy, np. zachęta dla nabywców zagranicznych.

Czyli sa (karabinki) ale ich nie ma (oznaczen wojskowych) :D

Uznaje twa wiedze i przyjmuje, ze nie ma broni w ameryknskiej armii oznaczonej M16a3/a4. Nie zmienia to faktu ze bron taka istnieje, zas twoj post jest skutkiem braku precyzji w mojej wypowiedzi. Z wszystkiego tego interesuje mnie fakt, ze moze powstac elektryk M16a3 (jest) a4 ... w przyszlosci a99. Co swoja droga jest OT.

• 6 years later...

Wiem , jednak nie chciałem zakładać nowego tematu , po co zaśmiecać forum ?

Proszę o pomoc od tego właśnie jest ta strona.

Edit:

Dopadło mnie zastanowienie , czemu zamiast odpowiedzieć na moje pytanie dodajesz posta nie wnoszącego nic do dyskusji ? a w stosunku do mnie używasz nieco chamskiej ironi ?

Edited by Tymbark

Bo jestem chamem i umiem korzystać z opcji SZUKAJ :P

Odpowiadając na twoje pytanie. Do TM pasują praktycznie wszystkie magi do eMek. Jest sporo o tym w temacie o magazynkach. Miałem m4 tm i nie miałem problemu z magami ka/mag/boyi/pmagi magpula w wersji green line i droższej.

Edited by Dudek Javny